«Ριπές» Βαληνάκη για τον ενδοτισμό του Μαξίμου στα ελληνοτουρκικά

 «Στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής είναι βέβαιο ότι η Τουρκία θα πάρει κάτι από αυτά που ζητάει, ακριβώς επειδή τα ζητάει»

Τα αδιέξοδα του ενδοτισμού στα ελληνοτουρκικά επισήμανε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής παρουσίας του ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών -της κυβέρνησης Καραμανλή- Γιάννης Βαληνάκης, ο οποίος συνεχίζει να βάλλει κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σχολιάζοντας τις διερευνητικές επαφές και τις πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών αλλά και την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα συζητηθούν τα ευρωτουρκικά, ο καθηγητής πανεπιστημίου κ. Βαληνάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

«Η Τουρκία βάζει συνεχώς θέματα στο τραπέζι», τόνισε ο κ. Βαληνάκης αναφερόμενος σε μερικές από τις παράλογες τουρκικές απαιτήσεις που έχουν ως σκοπό να εμποδίσουν τη χώρα μας στην εξάσκηση βασικών δικαιωμάτων της, όπως η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Ταυτόχρονα ο πρώην υφυπουργός αναρωτήθηκε εάν με τις διερευνητικές και το κλίμα που καλλιεργείται «στέλνουμε μήνυμα στους συμμάχους μας, όπως π.χ. την Αίγυπτο, ότι δεν είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις συμφωνίες μας».

Άλλωστε, όπως τόνισε, «στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου» αναφερόμενος στην περίφημη «θετική ατζέντα», «κάναμε πίσω από τις αποφάσεις του Οκτωβρίου και στην επερχόμενη σύνοδο είναι βέβαιο ότι η Τουρκία θα πάρει κάτι από αυτά που ζητάει, ακριβώς επειδή τα ζητάει. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θέλουν να τα δώσουν» συμπλήρωσε, ενώ αναρωτήθηκε τι ακριβώς θα ζητήσει η Ελλάδα σε αυτήν τη σύνοδο, αφού δεν ζητάει τίποτε.

loading...