Πολιτικός ''σεισμός'' στην Ευρώπη: Σαλβίνι, Όρμπαν και Λεπέν ενώνουν δυνάμεις - Η συνάντηση που αλλάζει τα δεδομένα


 Τεκτονικές αλλαγές

Πολιτικός ''σεισμός'' αναμένεται στην Ευρώπη, με την πατριωτική Δεξιά να ενώνει δυνάμεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στις Βρυξέλλες επικρατεί πανικός, καθώς ο πολιτικός χάρτης αλλάζει. 


Οι πρωταγωνιστές έχουν δε προφανή στόχο να διαμορφώσουν ένα νέο τοπίο και, ενδεχομένως, ένα νέο συνασπισμό, ο οποίος θα αμφισβητήσει την μέχρι σήμερα αδιαμφισβήτητη κυριαρχία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.


Σε αυτό το πλαίσιο, έχει οριστεί για την ερχόμενη Πέμπτη ένα σημαντικό ραντεβού στη Βουδαπέστη. Εκεί όπου γύρω από το ίδιο τραπέζι θα καθίσουν οι Βίκτορ Όρμπαν, Ματέους Μοραβιέτσκι, και Ματέο Σαλβίνι. 

Υπενθυμίζεται ότι το Fidesz του Όρμπαν ήταν μέχρι πρόσφατα μέλος του ΕΛΚ, από το οποίο αποχώρησε. Μάλιστα, ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει ότι βρισκόταν σε επαφή με κόμματα και πολιτικούς με όμορη φιλοσοφία. Έχει εξηγήσει δε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πολιτικό σπίτι για το Fidesz και τις δυνάμεις εκείνες οι οποίες δεν θέλουν να υποδέχονται μετανάστες στις χώρες τους και επιθυμούν να «προστατεύσουν» την παραδοσιακή οικογένεια.

Η Λίγκα ανήκει στην πολιτική ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» στο πλαίσιο της Ευρωβουλής, ενώ το PiS είναι μέλος των «Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών». 


Σημειώνεται ότι μετά τις εκλογές και το Brexit, οι δύο παραπάνω ομάδες διαθέτουν αθροιστικά 139 έδρες στην Ευρωβουλή. Εφόσον δε αποφασίσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους – κάτι διόλου αυτονόητο, μιας και πρέπει να δώσουν το πράσινο φως και άλλοι «παίκτες», όπως η Μαρίν Λεπέν, η οποία θα βρεθεί αντικειμενικά στο επίκεντρο λόγω των εκλογών του 2022 στη Γαλλία – και προσθέσουν σε αυτές τους 12 ευρωβουλευτές του Fidesz, τότε ο συνολικός αριθμός θα φτάσει τους 151.


Τι σημαίνει αυτό; Αφενός, σε επίπεδο πολιτικής αριθμητικής, ότι η νέα ομάδα θα είναι πλέον η δεύτερη ισχυρότερη, πίσω από το ΕΛΚ του οποίου οι βουλευτές θα έχουν μειωθεί σε 175. Αφετέρου, σε επίπεδο πολιτικής γεωγραφίας, θα σηματοδοτήσει την επιτάχυνση της αναμόρφωσης του σκηνικού σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν ανακατατάξεις σχεδόν σε κάθε χώρα.


Δεν αποκλείεται, μάλιστα, αυτές να οδηγήσουν τελικά την υπό διαμόρφωση ομάδα (με τη βοήθεια και κάποιων «προθύμων»…) να πάρει την πρωτιά στην Ευρωβουλή πριν τις επόμενες εκλογές, του 2024. Κι αυτό, αναμφίβολα, θα έχει σημαντικές και αλυσιδωτές συνέπειες για την ίδια την ΕΕ και την πολιτική της.


Δεν υπάρχουν σχόλια :