Κίνηση στα όρια του σκανδάλου από την Ελλάδα!!! BINTEO


 
Θέλει φρεγάτα ή περιπολικό η Αθήνα;;;

Το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης προχώρησε στην αποστολή LoR(Letter of Request ) for LoA( Letter of Acceptance)  για τα πλοία MMSC και τη διαθεσιμότητα  πλοίων ενδιάμεσης λύσης μέσω του US Navy.


Η LoR θεωρείται μη δεσμευτική και αφορά τη διαμόρφωση των σκαφών που προτείνουν οι ΗΠΑ, MMSC τις οποίες κατασκευάζει η Lockheed Martin ήδη για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας και αποτελούν μετεξέλιξη των σκαφών LCS που υπηρετούν ήδη στο USN. Η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει ζητήσει συγκεκριμένες δυνατότητες  που θα έχει το πλοίο και επί μικρό διάστημα, οι παράγοντες της Lockheed Martin ζητούσαν επίμονα από την ελληνική πλευρά την αποστολή LoR την οποία όμως δεν έστελνε.


Στην LoR αναφέρεται και η πρόθεση της ελληνικής πλευράς να τις διατεθεί και ενδιάμεση λύση στη μορφή πλοίων τα οποία θα έχουν ικανότητες αεράμυνας περιοχής και ανθυποβρυχιακές ικανότητες. Με αυτό τον τρόπο φωτογραφίζονται ουσιαστικά τα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke και δευτερευόντως τα πλοία κλάσης Ticonderoga μερικά εκ των οποίων θα αποσυρθούν από την ενεργό δράση το 2022.

Η αποστολή LoR θα έχει απάντηση, στην οποία θα γίνονται πλέον σαφείς οι επιχειρησιακές δυνατότητες του εν λόγω πλοίου καθώς μέχρι στιγμής, με βάση τα όσα παρουσίαζε η Lockheed Martin, το σκάφος δεν μπορεί να έχει ικανότητες αεράμυνας περιοχής τόσο με επιπλέον κελιά κάθετης εκτόξευσης, όσο και επειδή δεν τοποθετεί επ αυτού ραντάρ ικανά να καθοδηγήσουν αντιαεροπορικά βλήματα μακράς ακτίνας όπως είναι οι SM-2. Στην άποψη που προωθείται, ότι δηλαδή είναι υπεραρκετοί οι ESSM Block II 32 σε σχέση με τον αριθμό που μπορούν να χωρέσουν στα 8 κελιά του συστήματος κάθετης εκτόξευσης Mk 41, η απάντηση είναι ότι αυτό δε συνιστά δυνατότητες αεράμυνας περιοχής καθώς οι συγκεκριμένοι πύραυλοι είναι μέσης απόστασης.


Άλλα σημαντικά θέματα είναι οι ανθυποβρυχιακές ικανότητες, στις οποίες το πλοίο υστερεί, αφού δεν έχει σόναρ γάστρας και μέχρι πρότινος ούτε τορπιλοσωλήνες με την εταιρεία να τοποθετεί επιπλέον 3 κελιά για τη βολή  κάθετα εκτοξευόμενων πυραύλων – τορπιλών VL ASROCC. Από πλευράς εγγύς αεράμυνας το σκάφος θα διαθέτει το RAM με 21 πυραύλους εγγύς αεράμυνας ή το C-RAM με 11 πυραύλους .


Το σκάφος αυτό, όπως κατ’ επανάληψη έχει γραφτεί είναι μία λίγο πιο μεγεθυμένη έκδοση των σκαφών LCS που υπηρετούν ήδη στο USN. Τα LCS έχουν πραγματικά “βγάλει το λάδι” στο USN, καθώς σχεδόν μετά από κάθε επιχειρησιακή ανάπτυξή τους έχουν βλάβες με την τελευταία να προκύπτει στο πλοίο Sioux City  και αφορούσε το σύστημα ψύξης των κινητήρων στο μηχανοστάσιο. Επιπλέον, το μηχανοστάσιο αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα με καίριες βλάβες στο σύστημα μετάδοσης κίνησης, βλάβες μάλιστα που έχουν αφήσει τα σκάφη ακυβέρνητα με αποτέλεσμα να χρειάζονται ρυμούλκηση. Η γερμανική RENK που έχει αναλάβει το έργο επιδιόρθωσης του συστήματος, εκτελεί δοκιμές οι οποίες θα αρχίσουν στα πλοία τον ερχόμενο Ιούνιο. Μέχρι τότε, το USN έχει πάψει να παραλαμβάνει τα πλοία αυτά.


Το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά απέστειλε LoR για παράγωγη πλοίου, που αυτή τη στιγμή δεν παραλαμβάνει ούτε το USN, δηλαδή το Αμερικανικό Ναυτικό, στο οποίο κατεξοχήν υπηρετούν τα εν λόγω σκάφη, είναι κίνηση στα όρια του σκανδάλου. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για πλοίο το οποίο έχει φτάσει στα όρια των σχεδιαστικών του ικανοτήτων από τη στιγμή που η εταιρεία λέει τόσο καιρό ότι «αυτά είναι τα συστήματα που μπορεί να τοποθετήσει», με αποτέλεσμα το σκάφος να μοιάζει περισσότερο με περιπολικό και όχι με φρεγάτα, τη στιγμή μάλιστα που ο ανταγωνισμός προσέρχεται στο διαγωνισμό με πλοία που είναι κανονικές φρεγάτες.


Αλήθεια, αν η απάντηση στη LoR είναι ότι η διαμόρφωση θα είναι αυτή που ξέραμε ήδη και είναι λειψή για τα δεδομένα του Πολεμικού Ναυτικού , θα προχωρήσει η ηγεσία του στο να την εντάξει ψηλά στη short list που ετοιμάζεται;  Αν υπάρξει χαμηλή θέση στη short list η Κυβέρνηση θα παρακάμψει το Πολεμικό Ναυτικό και θα αποφασίσει για πλοία τα οποία θα μείνουν 40 χρόνια, για χάρη των ναυπηγείων και  κάποιας ενδιάμεσης, η οποία από ό,τι λέγεται, δεν θα είναι επ ουδενί «Arleigh Burke», τα οποία θα ήθελε ιδανικά η ελληνική πλευρά;


Τέλος, επί του νομικού ζητήματος, συνήθως όταν αποστέλλεται LoR for LoA, αυτή είναι δεσμευτική αλλιώς αποστέλλεται LoR for P&A( Price and Availability ). Το σκεπτικό λοιπόν αυτής της κίνησης είναι αρκετά περίεργο και όταν απαντηθεί η LoR, θα ασκηθεί από το el.gr ο απαραίτητος έλεγχος επί της απάντησης των Αμερικανών.


Δεν υπάρχουν σχόλια :