Οικογένειες θα χάσουν τις δουλειές τους: Ο Bill Gates παρουσιάζει την νέα οικονομία, vid

 Πώς θα πληρώνονται;;;

Ο κορωνοϊός καταστρέφει πανθομολουγουμένως την οικονομία! Ο Bill Gates πάντως δεν πτοείται, επιμένει για μετάβαση στην Νέα Εποχή, αναφερόμενος στο τι θα γίνει σχετικά με όσους τις δουλειές τους με αφορμή την Ατζέντα 2030 και την δήθεν κλιματική αλλαγή.

Μεταξύ άλλων δήλωσε: «Έχω μιλήσει για το πώς ο κόσμος χρειάζεται να μεταμορφώσει ολόκληρη τη φυσική του οικονομία, ώστε να μπορέσουμε να σταματήσουμε να εκπέμπουμε αέρια θερμοκηπίου έως το 2050 και σχεδόν σε κάθε περίπτωση, μου τίθεται το εξής ερώτημα: «Τι γίνεται με το άτομα που θα χάσουν θέσεις εργασίας σε αυτήν τη μετάβαση;»!

Είναι μια μεγάλη ερώτηση. Οι άνθρωποι έχουν δίκιο να ανησυχούν γι’ αυτό.

Υπάρχουν δύο στρατόπεδα λέει ο Gates:

Αυτοί που ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή, είναι εύκολο να απορρίψουν όποιον διαμαρτύρεται για τις χαμένες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

Αυτοί που ανησυχούν για την απώλεια θέσεων εργασίας.

«Είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι οι περιβαλλοντολόγοι δεν κατανοούν τον αντίκτυπο που θα έχει αυτή η μετάβαση στους εργαζόμενους, τις οικογένειές τους και τις κοινότητές τους», σημειώνει ο Gates με… φιλανθρωπικό προσωπείο και συνεχίζει:

«Η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουν βάσιμες ανησυχίες εδώ. Ο κόσμος χρειάζεται να μεταβεί σε μια οικονομία μηδενικού άνθρακα (σ.σ. αλληλέγγυα οικονομία είναι το μοντέλο που προωθείται ) τα επόμενα 30 χρόνια. Ωστόσο, είναι επίσης αλήθεια ότι πολλές κοινότητες βασίζονται σε μια οικονομική μηχανή – όπως τα διυλιστήρια πετρελαίου – που τροφοδοτούνται από ορυκτά καύσιμα. Εάν η μόνη δουλειά που κάποιοι έχουν βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα, τότε είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα πάψει να υπάρχει. Η γνώση ότι η μετάβαση είναι απαραίτητη για την αποφυγή μιας κλιματικής καταστροφής δεν την καθιστά ευκολότερη».

«Η μετάβαση σε καθαρή ενέργεια θα δημιουργήσει πολλές νέες ευκαιρίες για τους εργαζόμενους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δεξιότητές τους θα μεταφερθούν άμεσα. Για παράδειγμα, εάν τα πράσινα καύσιμα υδρογόνου  αποδειχθούν μεγάλη επιχείρηση (σ.σ. δεν χρησιμοποιεί τον όρο κερδοφόρα ο Gates, καθώς το κέρδος πλέον δεν θα συνιστά τον σκοπό λειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλά η αντιμετώπιση της υποτιθέμενης κλιματικής αλλαγής) , θα χρειαζόμαστε αγωγούς και φορτηγά για να τα μετακινήσουμε – όπως κινούνται σήμερα πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Οι εξορυκτικές δεξιότητες θα μπορούσαν επίσης να είναι χρήσιμες για την προμήθεια ορυκτών, όπως το λίθιο και ο χαλκός, που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή καθαρών τεχνολογιών και θα έχουν όλο και μεγαλύτερη ζήτηση», τονίζει ο Gates.

«Θα υπάρξουν επίσης θέσεις εργασίας για την κατασκευή και λειτουργία όλων των υποδομών για την πράσινη οικονομία: αιολικά και ηλιακά πάρκα, εκσυγχρονισμένα δίκτυα ισχύος, εργοστάσια μπαταριών, διυλιστήρια βιώσιμων καυσίμων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλης διάρκειας, εγκαταστάσεις άμεσης δέσμευσης αέρα και άλλα», συμπληρώνει , αλλά υπογραμμίζει:

«Ορισμένες νέες θέσεις εργασίας μπορεί να μην είναι τόσο καλές όσο αυτές που χάθηκαν. Και ορισμένες νέες τεχνολογίες (σ.σ. ρομπότ, τεχνητή νοημοσύνη) μπορεί να χρειάζονται λιγότερους εργαζόμενους από αυτούς που αντικαθιστούν.

Για παράδειγμα, τα ηλεκτρικά οχήματα χρειάζονται λιγότερη συντήρηση, επειδή έχουν λιγότερα κινούμενα μέρη από τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Στο μέλλον με πολλά ηλεκτρικά οχήματα στο δρόμο, λιγότερα άτομα θα χρειαστούν για να τα επισκευάσουν και να εργαστούν σε βενζινάδικα.

Με την πάροδο του χρόνου, δεκάδες βιομηχανίες θα παεράσουν δύσκολες ώρες μέχρι να μειώσουν τις εκπομπές του άνθρακα. Οι εργαζόμενοι και οι κοινότητες σε όλη τη χώρα θα επηρεαστούν: ανθρακωρύχοι στη Δυτική Βιρτζίνια, εργάτες στο Οχάιο και την Βόρεια Καρολίνα, αυτοκινητοβιομηχανίες στο Ντιτρόιτ, κατασκευαστές τσιμέντου στο Σιάτλ. Και δεν είναι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες – οι ίδιες αλλαγές θα επηρεάσουν τους εργαζομένους σε όλο τον κόσμο.

Τι μπορεί να γίνει για αυτό σύμφωνα με τον Gates;

Όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο o ίδιος αναφέρει πως «πρέπει σκεφτούμε τις οικογένειες που εξαρτώνται από την παλιά βιομηχανία για τον μισθό τους», ωστόσο δεν προτείνεται ξεκάθαρη «λύση».

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία λύση που να λειτουργεί σε κάθε κλάδο ή σε κάθε κοινότητα. Η (κάθε) κυβέρνηση μπορεί να παρέχει καθοδήγηση και χρηματοδότηση (σ.σ. ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα;), να βοηθήσει και να συνδέσει περιοχές που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις (σ.σ. αλληλέγγυα οικονομία) και να δημιουργήσει κίνητρα για να μετατρέψουν όλες τις καλές θέσεις εργασίας καθαρής ενέργειας προσβάσιμες σε όλους. Ωστόσο, στο τέλος, κρατικοί και τοπικοί ηγέτες – από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, τις ομάδες εργασίας και τις κοινοτικές ομάδες – είναι εκείνοι που θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο», κατέληξε ο Gates.
Την «λύση» την έχει ήδη προτείνει ο Έλον Μασκ:

loading...