Βάζει "χέρι" στον χρυσό των κοσμηματοπωλείων ο Ερντογάν - Στόχος να μαζευτούν 20 τόνοι χρυσού


 Η κυβέρνηση της Τουρκίας σχεδιάζει να απαιτήσει από τα κοσμηματοπωλεία να καταθέσουν χρυσό σε κρατικές τράπεζες για να συγκεντρωθεί επιπλέον κεφάλαιο για την οικονομία, ανέφερε σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Sözcü.


Κάθε κοσμηματοπώλης θα καταθέσει 500 γραμμάρια χρυσού στις τράπεζες, δήλωσε η Sözcü την Τρίτη, επικαλούμενη νομοσχέδιο που εκπόνησε το Υπουργείο Εμπορίου. Ο συνολικός χρυσός που εκτιμάται ότι θα συλλεχθεί θα είναι περίπου 20 τόνοι και η αξία του θα ανέρχεται σε περίπου 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η εφημερίδα.


Οι κοσμηματοπώλες εμφανίζονται συγκλονισμένοι στο άκουσμα της είδησης. Το νομοσχέδιο μοιάζει με τους φόρους που επιβλήθηκαν κατά την οθωμανική εποχή, δήλωσε ο Οζτζάν Αϊγκούν, βουλευτής του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.


Οι εταιρείες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον χρυσό, ο οποίος θα κατατεθεί ως εγγύηση, αλλά μπορούν να κερδίσουν τόκους από αυτόν, λέει η Sözcü.  


"Ελπίζω ότι θα το επιδιορθώσουν, πρέπει να βρούμε μια μέση οδό", δήλωσε ο Χασάν Τσαβουστζουλού, ο οποίος είναι επικεφαλής μιας ένωσης κοσμηματοπωλών και ορολογοποιών στην Τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα, σύμφωνα με την εφημερίδα. Πιθανότατα η κυβέρνηση θα ακυρώσει τα σχέδια, είπε.


Υπάρχουν περίπου 40.000 κοσμηματοπωλεία στην Τουρκία, σύμφωνα με τη Sözcü.


Πέτρος Κράνιας

https://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :