To δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε σήμερα Τρίτη 16 Φεβρουαρίου ότι πρέπει να αρθεί η ισχύουσα απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω COVID-19, στις Κάτω Χώρες.

“Η απαγόρευση της κυκλοφορίας πρέπει να αρθεί αμέσως”, ανέφερε το δικαστήριο. Προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει καταχραστεί τις εξουσίες έκτακτης ανάγκης.

Η αγωγή στην Χάγη ασκήθηκε από μια ομάδα πολιτών που διαμαρτύρεται για την καθιέρωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Η οποία ισχύει από τις 9:00 μ.μ. έως τις 4:30 π.μ. έως τις 2 Μαρτίου.

Είναι η πρώτη απαγόρευση της κυκλοφορίας στη χώρα μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Και προκάλεσε μαζικές διαμαρτυρίες.

“Η απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι μια βαθιά παραβίαση του δικαιώματος στην ελεύθερη κυκλοφορία και την ιδιωτική ζωή“. Και επομένως απαιτεί “μια πολύ προσεκτική διαδικασία λήψης αποφάσεων”, πρόσθεσε το δικαστήριο.

Η κυβέρνηση εφάρμοσε την απαγόρευση κυκλοφορίας βάσει νόμου έκτακτης ανάγκης. Ο νόμος αναφέρει ότι το υπουργικό συμβούλιο μπορεί να θεσπίσει κανόνες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όταν δεν λειτουργεί το κοινοβούλιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δικαστήριο, η απαγόρευση της κυκλοφορίας δεν ήταν έκτακτη ανάγκη.

Το γεγονός ότι δεν υπήρχε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι προφανές από το γεγονός ότι η εισαγωγή της απαγόρευσης συζητήθηκε πριν από την εφαρμογή της στο κοινοβούλιο, ανέφερε το δικαστήριο.

“Ο δικαστής έλαβε υπόψη ότι υπάρχει πανδημία, ότι υπάρχει και ένας ιός που μεταλλάσσεται και η μεγάλη πίεση στην υγειονομική περίθαλψη. Είναι μια εποχή μεγάλων ανησυχιών και δύσκολων αποφάσεων. Αλλά και μέτρα, και ιδιαίτερα εκτεταμένα όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας, πρέπει να βασίζονται καλά στο νόμο“, δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου…

(πηγή: ecozen.gr)

loading...