Η Plasan (νέος ιδιοκτήτης της ΕΛΒΟ) παρουσίασε το θωρακισμένο όχημα Stinger με δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης

Βασισμένο σε ένα σασί Humvee, το θωρακισμένο όχημα Stinger είναι μια ιδέα της ισραηλινής εταιρείας Plasan, η οποία πρόσφατα απέκτησε την ΕΛΒΟ στην Ελλάδα. Το Stinger, που παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στην έκθεση IDEX 2021 στο Άμπου Ντάμπι, έχει πρωτότυπη όψη καθώς θυμίζει λίγο buggy, και προορίζεται για χρήση σε δύσκολα εδάφη αλλά και για αστικό χώρο. Στο εσωτερικό του έχει 3 θέσεις πληρώματος με τον οδηγό να κάθεται στο κέντρο. Ο οπλισμός περιλαμβάνει ένα τηλεχειριζόμενο πυργίσκο οροφής ο οποίος μπορεί να έχει έως και πυροβόλο 30 mm, ή πολυβόλο 12,7 mm, συνδυασμό με βομβιδοβόλο ή εκτοξευτή αντιαρματικού πυραύλου. Ο δεύτερος πύργος οπλισμού με ελαφρύ πολυβόλο, επίσης τηλεχειριζόμενος είναι στο μπροστινό μέρος, ο οποίος έχει δυνατότητα βολής σε μεγάλο τόξο και πλαγίως, με το όχημα μόλις να εξέχει π.χ. από μια γωνία κτηρίου.

Στο σασί μπορούν να προσαρμοστούν προβολείς, εκτοξευτές καπνογόνων, κάμερες, κ.λπ. ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες του πελάτη. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι πως το όχημα γίνεται τηλεκατευθυνόμενο, ώστε να μάχεται χωρίς να κινδυνεύει το πλήρωμα του. Έτσι μπορεί να αξιοποιήσει τον βαρύ για το μέγεθος του οπλισμό, στην πρώτη γραμμή -όπου και ο μεγαλύτερος κίνδυνος να δεχθεί ένα χτύπημα- προσφέροντας υποστήριξη στις μονάδες πεζικού.

To Stinger έχει μικτό βάρος τους 6,8 τόνους, κινείται με μηχανή 205 ίππων με αυτόματο κιβώτιο, έχει κίνηση στους 4 τροχούς, φθάνει τα 120 χιλιόμετρα την ώρα ενώ η θωράκιση του μπορεί να φθάσει τα επίπεδα προδιαγραφών STANAG 4569 Level 4. Συνολικά εμφανίζεται ως μια πρωτότυπη ιδέα, που ίσως προταθεί και στις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, εφόσον προχωρήσουν οι σχετικές επενδύσεις στη χώρα μας.

loading...