Oι Γάλλοι ”καταρρίπτουν” τα τουρκικά UAV: ”Οι Έλληνες ετοιμάζουν φονικό όπλο-Θα βοηθήσουν & οι Ισραηλινοί”

 Είμαστε κοντά στην δημιουργία του πρώτου ελληνικού UCAV σύμφωνα με γαλλικές πηγές

Γαλλικές πηγές αναφέρουν ότι η επίσκεψη του Ισραηλινού πρέσβη στις εγκαταστάσεις της Intracom Defense, αφορά νέες εξελίξεις γύρω από το πρόγραμμα ανάπτυξης του ελληνικού stealth drone LOTUS, το οποίο πιθανόν να αποτελέσει το πρώτο εξοπλισμένο μη επανδρωμένο όχημα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Ελλάδα και Κύπρος επανέρχονται μετά από πολλά χρόνια απραξίας και ενεργοποιούνται ταχύτατα στον τομέα των μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, με σκοπό να αντισταθμίσουν την παρουσία των τουρκικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, τα οποία διαφημίστηκαν τόσο πολύ σε Λιβύη, Αρτσάχ και Συρία.

Η πιθανότητα να δούμε το πρώτο εξοπλισμένο drone είναι αρκετά μεγάλη, αφού η ελληνική πλευρά αναζητά διακαώς μια απάντηση στο τουρκικό BAYRAKTAR TB2, το οποίο αποτελεί το μακρύ χέρι της Άγκυρας σε ολόκληρη την Α.Μεσόγειο έως το Αρτσάχ.

Μια τέτοια πιθανή εξέλιξη είναι μέσα στις σκέψεις της κοινοπραξίας για έκδοση δύο τύπων (παρατήρησης και μάχης), αφού το νέο ελληνικό drone πληροί όλες τις προδιαγραφές για αυτού του τύπου τις επιθετικές αποστολές, με την πιθανή βοήθεια της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας.

Η συνεργασία Ελλάδος-Ισραήλ σε αυτόν τον τομέα είναι τρομερά σημαντική για την μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας για την κατασκευή εξελιγμένων και ανώτερων των τουρκικών, ελληνικών drone. 

Η Τουρκία υπενθυμίζουμε ότι κατασκευάζει συνεχώς εξοπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα για όλα τα ύψη, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει αφενός την αδυναμία (τωρινή και μελλοντική, ειδικά μετά την παραλαβή των γαλλικών μαχητικών) της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Αιγαίο και αφετέρου να ”εκβιάσει” την Ελλάδα σχετικά με την ασφάλεια των νησιών, τα οποία τόσο πολύ πιέζει να αποστρατικοποιηθούν.  

Ο συντονιστής της κοινοπραξίας είναι η Intracom Defense (IDE) και συμμετέχουν: το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, οι εταιρείες Altus LSA Commercial and Manufacturing S.A. CFT Carbon Fiber Technologies P.C., το Πανεπιστήμιο Πατρών (τμήμα Τηλεπικοινωνιών και Ηλεκτρονικών) και οι εταιρείες Signal Generix Limited CYRIC Cyprus Research and Innovation Center LTD. Geoimaging Limited Όμιλος RHEA.

Το πρόγραμμα LOTUS έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός χαμηλού παρατηρήσιμου τακτικού RPAS με την ικανότητα να παρέχει πληροφορίες σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, διαθέτοντας  σύγχρονη αυτοπροστασία. 

Το σχέδιο για ένα Tactical UAV έχει διάρκεια 45 μήνες. Η ανάπτυξη θα περιλαμβάνει, ένα μητρικό εναέριο όχημα TRPAS εξοπλισμένο με αισθητήρες ISR, σχεδιασμένο με δυνατότητες χαμηλής παρατηρησιμότητας και υψηλής αντοχής, με ενσωματωμένο σύστημα αυτοπροστασίας έναντι των απειλών του εχθρού. 

Το LOTUS θα διαθέτει συστήματα ενσωματωμένων δυνατοτήτων επεξεργασίας δεδομένων αισθητήρα για την ανίχνευση του στόχου, αναγνώρισης, ανεξάρτητες λειτουργικές δυνατότητες και διαλειτουργικότητα με βάση τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. 

Εκτιμάται ότι την προσπάθεια αυτής της εν λόγω κοινοπραξίας θα ακολουθήσουν και άλλες, με την συνεργασία όλων των εξειδικευμένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ιδιωτικών φορέων και της ισραηλινής πλευράς, ώστε να έχουμε και άλλα παρόμοια “προϊόντα” με τα οποία θα αντισταθμίσουμε την τουρκική απειλή.    

Ο σύγχρονος πόλεμος παίζεται πλέον και στις Τρεις διαστάσεις στο επίπεδο των μη επανδρωμένων οχημάτων παντός τύπου και αυτή την λογική θα ακολουθήσουν και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. 

loading...