Kυπριακό: μήπως η καλύτερη λύση είναι η …διάλυση;





 του Δρος. Δημήτρη Ρομποτή*

Ο Θεός της Ελλάδος και κατ’επέκταση της Κύπρου, επεφύλαξε δύο θαύματα με το κλείσιμο της προηγούμενης χρονιάς και τον ερχομό της νέας. Δια χειρός Αλ Τζαζίρα – των Αδελφών Μουσουλμάνων – αποκαλύφτηκαν σκάνδαλα στην Κύπρο τα οποία εκ των πραγμάτων υπονομεύουν τη θέση του Προέδρου Αναστασιάδη εν όψει της επικειμένης πενταμερούς! Καλύτερο δώρο δεν θα μπορούσαν να του κάνουν οι εχθροί του, προς όφελος μάλιστα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού προσερχόμενος στην πενταμερή “αδυνατισμένος” μπορεί να ισχυριστή βάσιμα ότι δεν μπορεί να προχωρήση στην παραμικρή υποχώρηση διότι τον περιμένουν οι δικοί του στη γωνία! Το άλλο θαύμα προέκυψε δια χειλέων (που)Τσαβούσογλου ο οποίος βγήκε και μίλησε για δύο κράτη στην Κύπρο, αποδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς ότι η πρόταση για Διζωνική Διζωνική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) φεύγει από το το τραπέζι! Πρόκειται για ένα άλλο ανέλπιστο δώρο, την καλύτερη μάλιστα στιγμή διότι συν τοις άλλοις απαλλάσσει την Κυπριακή Δημοκρατία από τον βρόγχο της ΔΔΟ που πρώτος αποδέχτηκε ο Μακάριος και δεν συγχώρεσε ποτέ ο ίδιος τον εαυτό του για αυτό. Πρέπει το ταχύτερο δυνατό και ο κ. Αναστασιάδης να δευτερώση, δηλώνοντας με τη σειρά του ότι μετά την υπαναχώρηση της Τουρκίας, η ιδέα για ΔΔΟ έχει πεθάνει! Και επειδή στην πολιτική δεν μπορείς μόνο να αρνείσαι, πρέπει πάντα να προτείνης ώστε ποτέ να μην χρεώνεσαι το αδιέξοδο, ο Κύπριος πρόεδρος να κοινοποιήση στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ τη θέση ότι και αυτός πιστεύει ότι στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, δύο κράτη είναι ίσως η ενδεδειγμένη λύση! Στο θράσος απαντάς με περισσότερο θράσος και πιστεύεις την ίδια σου την μπλόφα αν θέλης να πετύχη.

Ταυτόχρονα, ο κ. Αναστασιάδης να ζητήση μια καλύτερη ανακατονομή εδαφών, την επιστροφή της Αμμοχώστου και την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία προκειμένου να υπάρξη λύση. Εξυπακούεται ότι οι Τουρκοκύπριοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν δικαιούνται φράγκο από τον ορυκτό πλούτο της Κύπρου, εφόσον αυτός βρίσκεται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εάν βρούνε κοιτάσματα στη δική τους ΑΟΖ, ας τα μοιραστούνε με την Τουρκία και γενικώς ας βγάλουν τα μάτια τους. Επίσης, το νέο τουρκοκυπριακό κράτος δεν θα είναι μέλος της ΕΕ αυτόματα, μπορεί όμως εφόσον το θελήση να υποβάλη αίτηση εντάξεως, όπως και η Τουρκία…

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβή για τον απλούστατο λόγο ότι θα αντιδράση και πάλι η Τουρκία που θέλει να ελέγξη ολόκληρο το νησί κι’όχι μόνο τα κατεχόμενα. Θα έχη όμως πέσει στην παγίδα που πάει να στήση στην Κύπρο, εφόσον ο Αναστασιάδης παίξη το ίδιο χαρτί. Δύο κράτη θέλετε, τί σύμπτωσις, αυτό θέλουμε και εμείς! Η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχη διπλό όφελος εδώ: θα εκθέση την Τουρκία που θα αναγκαστή να υπαναχωρήση, την ίδια στιγμή που θα έχη ξεφορτωθεί με ευθύνη της Αγκυρας τα περί διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, τυχόν υλοποίηση της οποίας είναι υπαρξιακό πρόβλημα για τη Λευκωσία αφού θα σηματοδοτήση την πλήρη υπαγωγή της στην πολιτική της Τουρκίας, εφόσον οποιαδήποτε σημαντική απόφαση θα πρέπη να έχη και την έγκριση του τουρκοκυπριακού συστατικού κράτους, άρα της Αγκύρας.

Θα πη κάποιος, κι’αν δεν μπλοφάρη η Τουρκία, αν όντως θέλη δύο κράτη και εμείς συμφωνήσουμε, τί θα γίνη τότε; Μα θα έχη σωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, έστω και κουτσουρεμένη! Εγινε εισβολή, δεν μας αφήσανε να πολεμήσουμε και χάσαμε. Ούτως ή άλλως τα κατεχόμενα δεν ανήκουν ουσιαστικά στην Κύπρο εδώ και μισόν αιώνα περίπου. Υπάρχει όμως η ελεύθερη Κύπρος και θα εξακολουθήση να υπάρχη, μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ. Σε περίπτωση λύσης με διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, θα καταργηθή η Κυπριακή Δημοκρατία ως έχει σήμερα και θα μετατραπή σε συνιστών κρατίδιο της νέας ομοσπονδίας όπου θα έχη τα ίδια ακριβώς δικαιώματα με το κατοχικό κρατίδιο και για οποιαδήποτε απόφαση θα απαιτήται έγκριση της Αγκυρας.

Η χρονιά αρχίζει με τους καλύτερους οιωνούς για την Κύπρο, εφόσον της προσφέρεται η δυνατότητα να αντιστρέψη τις παγίδες που πάνε να της στήσουν με την επικείμενη πενταμερή. Θάρρος, θράσος, φαντασία και τόλμη χρειάζεται. Καμμία ήττα όπως και καμμία νίκη δεν είναι δεδομένη …

https://www.neohellenika.com

loading...