Στη Σούδα F-15 της Σαουδικής Αραβίας, στο Ριάντ Eλληνικοί Patriot: Η εξωστρέφεια της Ελλάδας και η επιστροφή της στον Αραβικό κόσμο

Οι Patriot είναι ένα αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς, ωστόσο σύμφωνα με πηγές ενημέρωσης η παραχώρηση στη Σαουδική Αραβία δεν θα προκαλέσει αντιδράσεις στην περιοχή. Ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας πρόσφατα από το Ριάντ είχε σημειώσει πως η Σαουδική Αραβία είναι ένα κράτος κλειδί για την περιοχή. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

Η επιστροφή της Ελλάδας στον Αραβικό κόσμο, ο οποίος έχει ξεκινήσει σιωπηρά να «πριονίζει» τις επεκτατικές βλέψεις του Ταγίπ Ερντογάν, είναι μια από τις πλέον σημαντικές διπλωματικές νίκες της Αθήνας.

Η πρόσφατη παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και η Γαλανόλευκη που κυματίζει ψηλά στον ιστό της φρεγάτας ΎΔΡΑ στο Άμπου Ντάμπι, έκαναν τους Άραβες να καταλάβουν ακόμη περισσότερο την αξία της Ελλάδας στη λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και την ανάγκη διεύρυνσης της αμυντικής συνεργασίας που έχει ήδη αποφασιστεί σε ανώτατο επίπεδο.

Η πολύ πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΑΕ που είχε λάβει χώρα κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκης στο Άμπου Ντάμπι, αντικατοπτρίζουν το κοινό όραμα των δυο κρατών, που μέσα σε αυτό είναι η ηρεμία και η διατήρηση του status quo στην ευρύτερη περιοχή, το οποίο αξίζει να σημειώσουμε ότι επιχειρεί μεγάλο χρονικό διάστημα η Τουρκία να το διαταράξει.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αποστολή της συστοιχίας των Patriot, θα συνοδεύεται από περίπου 40 Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία

Τα πρώτα αποτελέσματα ήδη φαίνονται με την αποστολή τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων στο Ντουμπάι ώστε να εκπαιδευτεί στην αεροσύραγγα, ενώ πριν από αυτά είχαν προηγηθεί τα σημαντικά δείγματα γραφής στη Μεσόγειο και τη Σούδα, όπου ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις των δυο χωρών είχαν συνεκπαιδευτεί, στέλνοντας το μήνυμα πως αυτή η συμμαχία ήρθε όχι μόνο για να μείνει αλλά και να δείχνει την αξία της στην περιοχή ενδιαφέροντος και των δυο.

«Η ενίσχυση των αμυντικών συνεργασιών με στόχο την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που απειλούν την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα» αναφέρονταν στο κοινό ανακοινωθέν μετά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού. Και αυτό που είχε τονιστεί από αρμόδια χείλη είναι ότι ανάμεσα σε αυτές τις απειλές, για τα ΗΑΕ είναι και η Τουρκία.

Οι Patriot στο Ριάντ & τα F-15 της Σ.Α στη Σούδα

Και επειδή η επιστροφή της Ελλάδας στον Κόλπο και τον Αραβικό κόσμο δεν σταματά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος πρόκειται να ταξιδέψει και στη Σαουδική Αραβία.

Το επιτελείο του Έλληνα υπουργού ήδη έχει ξεκινήσει να προετοιμάζει αυτό το σημαντικό για την Ελληνική διπλωματία και την άμυνα ταξίδι, από το οποίο θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα της παραχώρησης από την Ελλάδα συστοιχίας του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στην έκθεση INDEX στο Άμπου Ντάμπι στα ΗΑΕ. Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στην επιτροπή άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων κατά την ομιλία του την περασμένη Παρασκευή είχε σημειώσει ότι η θέση της Ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα των Patriot είναι ξεκάθαρη.

Η κυβέρνηση, όπως είχε πει ο κ. Δένδιας, «θα υπογράψει συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, καθώς πρόκειται για ένα αμυντικό όπλο κι όχι επιθετικό. Η Ελλάδα δεν εκπέμπει επιθετική δύναμη πουθενά.»

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές η Σαουδική Αραβία πρόκειται να χρηματοδοτήσει την μεταφορά και λειτουργία των Ελληνικών Patriot ενώ φέρεται ν’ αναλαμβάνει τη συντήρηση και εκσυγχρονισμό των συστοιχιών στο επίπεδο «Pac3».

Στο Ριάντ θα μετακινηθεί και προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετεί στο αντιαεροπορικό σύστημα.

Η αποστολή των πυραύλων Patriot αποτελεί και ανταπόκριση στο αίτημα των Αμερικανών που θέλουν και την Ελλάδα να έχει παρουσία στον Κόλπο και με αυτό τον τρόπο η Αθήνα δείχνει την αποτρεπτική της δύναμη.

Επιπλέον η Αθήνα σφυρηλατεί με τον καλύτερο τρόπο τις σχέσεις της με τον Αραβικό κόσμο και μάλιστα με την Σαουδική Αραβία η οποία μαζί με τα ΗΑΕ και την επίσης σύμμαχη Αίγυπτο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις που αφορούν τη Λιβύη, την χώρα που έχει συνάψει το παράνομο μνημόνιο θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία.

Είναι σημαντική η αποστολή της φρεγάτας ΥΔΡΑ στον Περσικό Κόλπο καθώς η επίδειξη σημαίας 3500 ναυτικά μίλια από τα Ελληνικά σύνορα αντικατοπτρίζει την ισχύ του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Πάντως δεν αποκλείεται το ταξίδι του Έλληνα υπουργού στο Ριάντ να συνδυαστεί και με την κοινή αεροπορική άσκηση Ελλάδας Σαουδικής Αραβίας που πρόκειται να γίνει εντός του FIR Αθηνών.

Οι Σαουδάραβες με το Ελληνικό αεροπορικό Επιτελείο σχεδιάζουν σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές εδώ και περίπου δυο μήνες τις κοινές ασκήσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να λάβουν διακλαδικό χαρακτήρα, όπως θέλει το ΓΕΕΘΑ κι έτσι εκτός των F-16 & Mirage 2000-5 από την Τανάγρα, στα σενάρια των ασκήσεων να υπάρχουν γυμνάσια αντιαεροπορικής άμυνας από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, όσο και τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων (JTAC) που θα καταδεικνύουν με σύγχρονα μέσα στόχους στους πιλότους των δυο χωρών.
ΠΗΓΗ: hellasjournal.com

loading...