Draghi Η τελευταία ελπίδα της Ιταλίας

Η είσοδος του Draghi στην πολιτική σκηνή, συνοδεύθηκε από έναν φρενήρη ενθουσιασμό των ΜΜΕ – σε επίπεδα που θα είχαν κυριολεκτικά ντραπεί να μιμηθούν τα αντίστοιχα της Βόρειας Κορέας. Σχεδόν όλα τα κόμματα δε της ιταλικής Βουλής, συμπεριλαμβανομένης της Λίγκα του Βορά του Salvini (ο οποίος έχει αφενός μεν «απαλύνει» την αντιμεταναστευτική ρητορεία του, αφετέρου έχει εκμηδενίσει ότι απέμεινε από την ευρωσκεπτικιστική στάση του), εξέφρασαν την υποστήριξη τους – ενώ ο ισχυρός κυβερνήτης της περιοχής της Καμπάνιας και μέλος του δημοκρατικού κόμματος, συνέκρινε τον Draghi με το Μεσσία!
Η άλλη όψη του νομίσματος όμως δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν θα λειτουργήσει υπέρ της χώρας του, καθώς επίσης πως μάλλον δεν θα αναζητήσει πραγματικά συμμάχους – ιδρύοντας έναν συνασπισμό κρατών που θα είναι πρόθυμα να αντισταθούν στη Γερμανία. Φυσικά μπορεί και ευχόμαστε να κάνουμε λάθος, αφού αποτελεί την τελευταία ελπίδα της Ιταλίας και της Ευρώπης να ξεφύγουν από τη γερμανική παγίδα – της Ιταλίας να καταλήξει αποικία χρέους της Γερμανίας, όπως η Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, με την «απορρόφηση» της Ιταλίας από τη Γερμανία να συνεχίζεται, ο νέος κίνδυνος εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ, οπότε της διάλυσης της Ευρωζώνης, έχουν ξανά αποφευχθεί – ενώ είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως δεν ήταν αυτή ακριβώς η αποστολή του Draghi, υπό τις οδηγίες της καγκελαρίου. Άλλωστε δεν έχει η Ελλάδα το μονοπώλιο του ενδοτισμού της άρχουσας και απάτριδος ελίτ της – αφού είναι ξεκάθαρο πως η Ιταλία μαστίζεται από τα ίδια ακριβώς προβλήματα.

loading...