DEMODEX (ΔΕΜΟΔΙΚΩΣΗ ΤΩΝ ΒΛΕΦΑΡΩΝ)

Τα Demodex (Δεμόδικας) είναι ένα γένος μικροσκοπικών ακάρεων που ζουν μέσα ή κοντά στα τριχοθυλάκια των βλεφαρίδων. Σημέρα είναι γνωστά περίπου 65 είδη Demodex.

Από αυτά, μόνο δύο ζουν στον άνθρωπο, το Demodex folliculorum και το Demodex brevis, τα οποία συχνά αναφέρονται ως ακάρεα βλεφαρίδων ή ακάρεα προσώπου ή ακάρεα δέρματος.

Τα ακάρεα Demodex folliculorum έχουν μακρύ σώμα και οκτώ μικρά κοντόχοντρα πόδια κοντά στο κεφάλι τους, ενώ κινούνται με ταχύτητα 1 δεκάτου του χιλιοστού (0,1mm) την ώρα.

Συνήθως, φωλιάζουν μέσα σε κυλινδρικές μακρόστενες συσσωρεύσεις πιτυρίδας που βρίσκονται γύρω από τη βάση των θυλάκων των βλεφαρίδων, οι οποίες αποτελούνται από λιπίδια, ακάρεα σε αποσύνθεση και κερατίνη. Όταν καθαριστούν αυτοί οι κυλινδρικοί σχηματισμοί, τότε οι ουρές των παρασίτων γίνονται ορατές στην εξέταση με το ειδικό οφθαλμολογικό βιομικροσκόπιο.

Υπολογίζεται ότι στο 90% των προσβεβλημένων ατόμων, η μετάδοση έγινε από άνθρωπο σε άνθρωπο και το υπόλοιπο ποσοστό μέσω σκύλου ή γάτας. Παράλληλα, είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλος αριθμός διεθνών ερευνητικών μελετών καταδεικνύουν ότι στην αιτιοπαθογένεια της ροδόχρου ακμής πιθανότατα εμπλέκεται η ύπαρξη του Demodex folliculorum, το οποίο σχετίζεται και με την βλεφαριδίτιδα.

Η ενεργοποιημένη συμπεριφορά των ακάρεων demodex, καθώς και η αριθμητική αύξησή τους, συνδέονται με:

– εξασθενημένη ανοσία

– επιδείνωση χρόνιων γαστρεντερικών παθήσεων

– ασθένειες του ενδοκρινικού συστήματος

Με την αύξηση του αριθμού των μικροοργανισμών, εμφανίζονται και τα πρώτα συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν οφθαλμικό ερεθισμό, ξηροφθαλμία, τσούξιμο και τσίμπλες στα μάτια.

Η συστηματική επιστημονική προσπάθεια για την εκρίζωση του Demodex από τις βλεφαρίδες ξεκίνησε σχετικά πρόσφατα, με τη χρήση ειδικών σκευασμάτων βασισμένων στο αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου (tea tree oil), αλλά και σε ειδικούς αφρούς.

Παράλληλα, η πρόληψη περιλαμβάνει σχολαστικό καθαρισμό των ματιών, χρήση καλής ποιότητας καλλυντικών, αλλά και καλή αφαίρεση του μακιγιάζ πριν τον νυχτερινό ύπνο.

loading...