Περί ισότιμων πτυχίων….

Αχός πολύς ακούγεται πολλά ντουφέκια πέφτουν…για το θέμα της ισοτιμίας των πτυχίων μεταξύ ενός δημόσιου ΑΕΙ και ενός ιδιωτικού κολεγίου ή πανεπιστημίου. Φωνές, ουρλιακτά, κατηγορίες στους πολιτικούς για πλασιέ των ιδιωτικών συμφερόντων και τέλος πάντων όλα αυτά τα χαριτωμένα που εδώ και δεκαετίες έχουμε συνηθίσει.  

Τι σημαίνει όμως ισότιμα πτυχία; Υπάρχουν ισότιμα πτυχία; Σας έχω ένα μυστικό…Όχι. Δεν είναι ισότιμο το πτυχίο του ΕΜΠ και το πτυχίο ενός ΤΕΙ που πρόσφατα βαπτίστηκε ΑΕΙ. Δεν είναι ισότιμο το πτυχίο του Μαθηματικού του ΕΚΠΑ με το μαθηματικό της Σάμου που η βάση εισαγωγής είναι το 3. Δεν είναι ισότιμο το πτυχίο κάποιου που τελείωσε με 9.5 με κάποιον που τελείωσε με 5.1. Ούτε το πτυχίο κάποιου που τελείωσε στα 4 χρόνια με κάποιον που χαλαρά τελείωσε στα 15. Δεν είναι ισότιμο το πτυχίο του Harvard με το πτυχίο του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Αν θεωρείτε ότι το κράτος με ένα νόμο και ένα άρθρο μπορεί όλα αυτά να τα καταστήσει ισότιμα ή μη ισότιμα…λυπάμαι χάσατε…

Βεβαίως αντιλαμβάνομαι ότι οι φωνασκούντες αναφέρονται στις ζηλευτές προκυρήξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Όπου η γραφειοκρατία ενός ΑΣΕΠ ζυγίζει τους υποψηφίους μόνο με βάση το ζύγι που προβλέπει μια προκήρυξη…. Στην πραγματική ζωή όμως και στην πραγματική οικονομία, οι διακρίσεις ούτε επιβάλλονται ούτε καταργούνται. Ισχύουν de facto.  

Αν λοιπόν στόχος είναι η προστασία των αποφοίτων των δημοσίων Ελληνικών ΑΕΙ, δύο είναι οι δρόμοι. Η συνεχής βελτίωση και αναβάθμισή τους και η απαλλαγή τους από τις κακοδαιμονίες πολλών πολλών ετών από τη μία και η ενίσχυση της προσωπικής προσπάθειας κάθε εισακτέου καθ όλη τη διάρκεια της φοιτήσεώς του από την άλλη, χωρίς να του στερούμε ούτε εξάμηνα, ούτε εξεταστικές προς χάριν πρωϊνής επαναστατικής γυμναστικής…

Σωτήρης Χηνος 

loading...