Εν τω μεταξύ, ενώ συμβαίνουν διάφορα σε όλο τον πλανήτη, η εκτόξευση για το παγκόσμιο χρέος είναι χωρίς προηγούμενο!

Ο κόσμος μας δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο χρεωμένος όσο είναι σήμερα, έπειτα από ένα χρόνο εκδήλωσης της πανδημίας.

Κυβερνήσεις, εταιρείες και νοικοκυριά δανείστηκαν πέρυσι 24 τρις δολάρια για να αντισταθμίσουν τον οικονομικό βάρος της πανδημίας, ανεβάζοντας το συνολικό χρέος στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ήτοι στα 281 τρις δολάρια έως το τέλος του 2020, ή περισσότερο από το 355% του παγκόσμιου ΑΕΠ !

Τα κράτη με σημαντικά ελλείμματα στον προϋπολογισμό τους,  όπως καλή ώρα η Ελλάδα. αναμένεται να αυξήσουν το χρέος κατά 10 τρις δολάρια φέτος, καθώς οι πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις δυσκολεύουν τον περιορισμό των δαπανών, ωθώντας το χρέος αυτής της ομάδας κρατών να ξεπεράσει τα 92 τρις δολάρια μέχρι το τέλος του 2021 .

Τόσο οι αναπτυγμένες όσο και οι υπόλοιπες θα κληθούν να αναζητήσουν την τέλεια ισορροπία. 

Ενώ η οικονομική ανάκαμψη μπορεί να οδηγήσει ορισμένες κυβερνήσεις να αναπτύξουν στρατηγικές για το ”μάζεμα” των μέτρων οικονομικής στήριξης, κάτι τέτοιο πολύ σύντομα θα μπορούσε να μεγιστοποιήσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας και πτώχευσης.

Απ’ την άλλη, η παρατεταμένη στάση αναμονής θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστια δημόσια χρέη.

Η Ελλάδα δε, είχε μέσα στο 2020, την 3η μεγαλύτερη αύξηση στο συνολικό της χρέος παγκοσμίως! Πάμε λοιπόν για το… χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα αύξησης χρέους!

Δίκοπο μαχαίρι για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, που είναι έτοιμο να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος, σε λίγα χρόνια από τώρα…

loading...