Οι εισοδηματικές ανισότητες συνεχίζουν να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο …

…. αφού το 10% των Αμερικανών εισπράττει σήμερα το 97% του συνόλου των κεφαλαιακών εισοδημάτων στη χώρα, το 50% των εισοδημάτων που δημιουργήθηκαν μετά την κρίση του 2008 οδηγήθηκε στο πλουσιότερο 1%, ενώ οι τρεις πλουσιότεροι Αμερικανοί μαζί έχουν περισσότερο πλούτο από τα 160.000.000 φτωχότερους! Πριν από το πρόγραμμα της Fed για τη χρηματοδότηση της οικονομίας, η μεσαία τάξη μπορούσε ακόμη να συγκεντρώσει εισόδημα από τα κεφάλαια που διέθετε – τοποθετώντας τα σε επενδύσεις χαμηλού ρίσκου και σταθερών αποδόσεων. 

Σήμερα είναι πια αδύνατο ενώ, ακόμη χειρότερα, η αξία της εργασίας της συνεχίζει να μειώνεται – οπότε αδυνατεί να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία ή χάνει αυτά που ήδη είχε. Η αποκεφαλαιοποίηση της είναι δηλαδή δραματική, χωρίς καμία προοπτική αλλαγής στον ορίζοντα – με επόμενο στάδιο τις ληστρικές επιθέσεις του κεφαλαίου, όταν δεν θα βρίσκει πλέον συμφέρουσες αποδόσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Επίσης οι οικονομικοί πόλεμοι μεταξύ διαφόρων χωρών, όπως αυτός που βιώνουμε στην Ελλάδα – η οποία έχει χάσει όλες τις μάχες, έρμαιο πια των Γερμανών και των άλλων δανειστών της που έχουν καταλύσει την εθνική της κυριαρχία, με κυβερνήσεις υποχείρια τους. 

Κάτι ανάλογο συμβαίνει στην Ιταλία, με τον ενδεχόμενο  «διορισμό» του M. Draghi – κάτι που θυμίζει την εποχή Παπαδήμου στην Ελλάδα, ο οποίος δρομολόγησε το εγκληματικό PSI με τη βοήθεια της τότε πατριδοκτόνου κυβέρνησης της. Βέβαια, δεν γνωρίζουμε εάν οι Ιταλοί σκύψουν το κεφάλι ανάλογα, αποδεχόμενοι τη λεηλασία τους – αν και η βόρεια Ιταλία είναι πλέον σε γερμανικά χέρια. Φυσικά υπάρχουν πολλές άλλες εξελίξεις, όπως η «Μεγάλη Επαναφορά», η «πανδημία» και τα κλειδώματα (lockdown) που αύξησαν κατά 1 τρις $ τα κέρδη μόνο των αμερικανικών πολυεθνικών – ενώ δεν γνωρίζει κανείς εάν αντιδράσουν τελικά οι κοινωνίες, αρνούμενες τη ληστεία τους.

Βασίλης Βιλιάρδος

loading...