ΗΠΑ-Ελλάδα και σπάνιες γαίες

 Οι ΗΠΑ έχουν έναν ακόμη ουσιώδη λόγο να “επενδύσουν” στη συμμαχία με την χώρα μας, τις σπάνιες γαίες

Οι σπάνιες γαίες (Rare Earth Elements – REE) θεωρούνται «στρατηγικά μέταλλα», καθώς πρακτικά δεν υπάρχει βιομηχανική εφαρμογή υψηλής τεχνολογίας που να μην τις περιλαμβάνει. Προϊόντα από τις σπάνιες γαίες υπάρχουν σε ευρύτατη γκάμα βιομηχανικών υλικών: σε ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα, σε τηλεοράσεις, tablets, «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, πυκνωτές, επεξεργαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, μεταλλουργικές εφαρμογές, φωτοβολταϊκά συστήματα ακόμα και στη διαστημική τεχνολογία.

Τα σημαντικότερα αποθέματα σπάνιων γαιών, σύμφωνα με το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών), βρίσκονται κατά μήκος των ακτών της Βορειοανατολικής Ελλάδας μεταξύ της χερσονήσου της Χαλκιδικής και της Καβάλας και εκτείνονται 240 χιλιόμετρα κατά μήκος των ακτών αλλά και στην κεντρική Ελλάδα, στη Φωκίδα και στην περιοχή της Λοκρίδας.

Το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμβόλαιο ύψους $ 30,4 εκατομμυρίων, με την Lynas Rare Earths, για την αύξηση της παραγωγής σπάνιων μεταλλευμάτων, σε μια προσπάθεια απεξάρτησης της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας από εισαγωγές από την Κίνα. Το συμβόλαιο αφορά στην δημιουργία υποδομών στις ΗΠΑ, η χρήση των οποίων θα αυξήσει την εγχώρια παραγωγή. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος η εταιρία θα παράγει το 25% της παγκόσμιας παραγωγής σπάνιων μεταλλευμάτων.

Το πρόβλημα για τις ΗΠΑ είναι ότι  εισάγουν το 80% των αναγκών της σε 17 σπάνια μεταλλεύματα από την Κίνα. Τα μεταλλεύματα αυτά χρησιμοποιούνται στην αμυντική και όχι μόνο βιομηχανία. Για παράδειγμα, το F-35 απαιτεί τη χρήση 920 λιβρών (418 κιλών) σπάνιων μεταλλευμάτων. Σήμερα η Κίνα παράγει και εξάγει σχεδόν το 90% των σπάνιων μεταλλευμάτων που χρησιμοποιεί η παγκόσμια βιομηχανία.

Μετά τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι οι ΗΠΑ έχουν έναν ακόμη ουσιώδη λόγο να “επενδύσουν” στη συμμαχία με την χώρα μας

loading...