Δένδιας: «Είμαστε άτυχοι που έχουμε γείτονα την Τουρκία»

 Η σχέσεις της χώρας με την Τουρκία βρέθηκαν στο επίκεντρο της παρέμβασης του υπ. Εξωτερικών Νίκου Δένδια σε Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων περί “Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής.

«Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση -η Τουρκία δεν θα πετύχει να δημιουργήσει στην Ελλάδα το σύνδρομο Παβλόφ-, αντιδρά όπως πρέπει, και όταν πρέπει, και όχι όπως το επιθυμεί η γείτονα χώρα για λόγους προφανείς για κάθε μαθητή του δημοτικού.

Και είναι ευτυχές γεγονός ότι το σύνολο του ελληνικού πολιτικού κόσμου ανέγνωσε με ευκρινή και με ίδιο τρόπο τον τουρκικό σχεδιασμό».

«Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας. Η Ελλάδα έχει την ατυχία να γειτνιάζει με ένα συστηματικά παραβατικό γείτονα και την τύχη να βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποτελεί δέλεαρ και φόβητρο για την Τουρκία, δημιουργώντας ένα είδος ζώνης προστασίας. Όχι απόλυτης. Αν με ρωτήσετε αν είμαστε ικανοποιημένοι, θα σας πω ότι θα θέλαμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει με αυστηρότερο τρόπο την Τουρκία. Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι Ένωση 27 χωρών. Λειτουργεί, ευτυχώς, με ομοφωνία. Ενίοτε, το εθνικό συμφέρον επικρατεί του Ευρωπαϊκού. Δεν παύει, όμως, να αποτελεί ένα πολύ ισχυρό, ίσως το ισχυρότερο, όπλο μας»

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από το βήμα της Βουλής με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον νέο Οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας απέρριψε αιτιάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για υποβαθμισμένες σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με ΗΠΑ και Ρωσία, επισημαίνοντας ότι στις 2:30 μμ θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, τη δεύτερη μέσα σε μια εβδομάδα, ενώ ήδη έχει μιλήσει δύο φορές με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν.

loading...