Στον πόλεμο που ξεκίνησε ανάμεσα στον Δία και στον Κρόνο για την απόκτηση της εξουσίας του κόσμου, τα αδέρφια του Δία στάθηκαν στο πλευρό του ενάντια στον πατέρα τους, ο οποίος πήρε με το μέρος του πολλούς από τους Τιτάνες. 

Ό Δίας αντίστοιχα απελευθέρωσε τους φυλακισμένους στον Τάρταρο από τον Κρόνο Κύκλωπες και Εκατόγχειρες, που συμπεριλήφθηκαν στο στρατόπεδό του μετά από την υπόσχεσή, ότι κατά τη δική του βασιλεία θα είχαν μεγάλες απολαβές. Τότε οι Κύκλωπες έδωσαν στο Δια τη βροντή, την αστραπή και τον κεραυνό, στον Ποσειδώνα την Τρίαινα και στον Άδη την την 《κυνέην》μία σκούφια από τομάρι σκύλου, που τον έκανε αόρατο. Ακόμα ορισμένοι από τους Τιτάνες συμπολέμισαν με τον Δία, όπως ο πρωτότοκος Ωκεανός και ο Προμηθέας, καθώς και η Ωκεανίδα Στύγα με τα παιδιά της, το κράτος, τη Βία, τον Ζήλο και τη Δίκη. Μαζί τους συμπαραστέκονταν η Μητέρα Γη που προφήτευσε την Νίκη του Δία με την βοήθεια των Κυκλώπων και κυρίως των Εκατονταχείρων οι οποίοι διέθεταν περισσότερη δύναμη και έκριναν την έκβαση του πολέμου. Τα δύο στρατόπεδα είχαν καταλάβει τις κορυφές των των βουνών, οι Τιτάνες πάνω στην Όρθρυ, ενώ ο Δίας με τους δικούς του πήραν θέσεις επάνω στον Όλυμπο. Δέκα χρόνια κρατούσε ο πόλεμος και μόνο όταν έλαβαν μέρος σ’αυτόν οι Κύκλωπες και οι Εκατόγχειρες η νίκη έκλεινε προς το μέρος του Δία. Οι τρεις Εκατόγχειρες αφού σήκωσαν με τα τριακόσια χέρια τους τεράστιους βράχους τους πέταξαν επάνω στους Τιτάνες που τους καταπλάκωσαν. Οι νικημένοι ρίχτηκαν κάτω από τη Γη, στον Τάρταρο, όπου δεθηκαν με βαριά δεσμά, περιορισμένοι ολόγυρα με χάλκινο φράχτη και τριπλό τείχος. Εκεί βρίσκονται οι ρίζες της γης και της θάλασσας. Από τον τόπο αυτό τον κατασκότεινο αποκλείεται να ξανά βγούν οι Τιτάνες μια και τις πόρτες έχει κλείσει ο Ποσειδώνας και τις φρουρούν ακούραστοι φύλακες, πιστοί στον Δία, οι Εκατόγχειρες. 

Ό μόνος Τιτάνας από αυτούς που βοήθησαν τον Κρόνο που τιμωρήθηκε με ένα ιδιαίτερο σκληρό τρόπο από τον Δία ήταν ο Άτλας στον οποίο είχε ανατεθεί η αρχηγία κατά την Τιτανομαχία. Εξορίστηκε μετά την ήττα τους στην Δύση στο άκρο του κόσμου κοντά στον κήπο των Εσπερίδων και καταδικάστηκε να στηρίζει αιώνια στους ώμους και στην πλάτη του τον Ουρανό. Από τη θέση αυτή ο Ατλαντας έμαθε ότι ο κόσμος είναι μια μεγάλη σφαίρα καθώς και το απέραντο της θάλασσας, και όλα τα μυστικά του Ουρανού και της γης. Σύμφωνα με την παράδοση παιδιά του Άτλαντα ήταν οι επτά Πλειάδες που μεταμορφώθηκσν σε αστέρια (αποτελούν τον αστερισμό της Πούλιας) επειδή δεν άντεχαν να βλέπουν τον τιμωρημένο πατέρα τους να υποφέρει. Τις πανέμορφες Πλειάδες, Αλκυόνη, Μερόπη, Στερόπη, Κελαινώ,Ηλέκτρα, Ταϋγετη και Μαία, τις ονόμαζαν και Ατλαντίδες από το όνομα του πατέρα τους και τις ταύτιζαν με τις Εσπερίδες από το όνομα της μητέρας τους Εσπερίδας κόρης του Εσπέρου που οι θεοί τον πήραν κοντά τους και τον έκαναν αστέρι λαμπρό στον ουρανό. 

Ή παράδοση αναφέρει ότι οι Πλειάδες είχαν ενωθεί με μεγάλους θεούς και είχαν φέρει στον κόσμο θεούς η γενάρχες, όπως, η Ηλέκτρα που ζευγαρώθηκε με τον Δία και γεννήθηκε ο Δάρδανος γενάρχης των Τρώων, η Κελαινώ με τον Ποσειδώνα και γεννήθηκε ο Λύκος, γενάρχης των Αρκάδων, η Ταϋγέτη με τον Δία και έγινε μητέρα του Λακεδαίμονα και η Μαία που σμίγοντας με τον Δία έφερε στον κόσμο τον Θεό Ερμή. 

Τμήμα της βόρειας ζωφόρου του θησαυρού των Σιφνιων με παράσταση λέοντα που κατασπαράσσει Γίγαντα. (525π.Χ).

Δελφοί, Αρχαιολογικό Μουσείο.

loading...