ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ: η σχέση του με την Συμφωνία της Γιάλτας και με το Διάστημα!!!





Επιμέλεια: ΣΠΙΝΟΣ Κωνσταντίνος

Ο γεννηθείς στην Λειβαδιά συνταγματάρχης Λάμπρος Κατσώνης (1752-1805) υπήρξε μια από τις πλέον εξέχουσες μορφές του Ρωσικού στρατού. Υπήρξε ατρόμητος επαναστάτης, άριστος ναυτικός και αξιόμαχος ναυμάχος, ήρωας του απελευθερωτικού κινήματος του 1787, τιμημένος με το αξίωμα του «Ιππότης του ρωσικού Τάγματος του Αγίου Γεωργίου». Εξαιτίας όμως της κόντρας του με τον υπουργό των ναυτικών Μορντβίνοβ δεν κατάφερε να πάρει τιμητικά προαγωγή και να ανέλθει στον βαθμό του στρατηγού.

Αφού ναυμάχησε νικηφόρα και κατέστρεψε πολλές τουρκικές Αρμάδες Πολεμικών πλοίων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, προσπαθώντας για την ελευθερία της Πατρίδος, σε μια σύγκρουση με υπέρτερες δυνάμεις Τούρκων-Αλγερινών κ.λπ. ηττήθη και κατέφυγε στη Πάργα και από εκεί στην Ρωσία και συγκεκριμένα στην Κριμαία της Ουκρανίας, σε κτήμα που του δώρισε η αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β΄ η Μεγάλη, έκτασης 22.000 εκταρίων, τρία χιλιόμετρα έξω από την Γιάλτα, το οποίο ο Κατσώνης ονόμασε Λιβαδειά σε ανάμνηση της γενέτειράς του. Ειρήσθω εν παρόδω ότι με πρόταση της Δούμας η Κριμαία μετονομάστηκε με την αρχαιοελληνική της ονομασία σε Ταυρίδα. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία η χερσόνησος ονομάστηκε Ταυρίδα (Ταυρίς ή Ταυρική) από τους Έλληνες πολύ πριν τον έκτο αιώνα π.Χ. όταν δημιουργήθηκαν συστηματικά οι αποικίες τους, σύμφωνα με την οποία η Ταυρίδα είναι ο τόπος στον οποίο στάλθηκε η Ιφιγένεια μετά τη διάσωσή της (θεά Αρτέμιδα) από την ανθρωποθυσία για την οποία την προόριζε ο πατέρας της Αγαμέμνων. Η θεά έφερε τη νεαρή πριγκίπισσα στην Ταυρίδα και την έκανε ιέρεια στον εκεί ναό της.

Κοντολογίς ο Πούτιν επανέλαβε αυτό που έκανε και η Αικατερίνη η Μεγάλη το 1783 όταν η Χερσόνησος προσαρτήθηκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία.

Στην «Λειβαδιά» ο απόμαχος πλέον Λάμπρος Κατσώνης, δημιούργησε αμπελώνες και έγινε έμπορος κρασιού. Η περιοχή στο αγρόκτημά του, όπου διέμεναν οι εργαζόμενοι, με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε σε χωριό και παρέμεινε με το όνομα «Λιβαδειά» και το 1835 καθιερώθηκε και επισήμως από το Ρωσικό Κράτος. Λόγω της ομορφιάς του τοπίου στην περιοχή αυτή ο Τσάρος Νικόλαος το 1911 έκτισε το θερινό ανάκτορο των Ρώσων Αυτοκρατόρων.

Το 1945 στην Γιάλτα της Ταυρίδας (πρώην Κριμαία) μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στο θερινό Ανάκτορο των Αυτοκρατόρων, οι τρεις μεγάλοι ηγέτες Στάλιν, Ρούσβελτ και Τσώρτσιλ, αποφάσισαν για την τύχη του μεταπολεμικού Κόσμου, την ίδρυση του Ο.Η.Ε., τις σφαίρες επιρροής, την διαίρεση της Γερμανίας κ.λπ. Έτσι η Γιάλτα που σήμερα είναι ένα πανέμορφο θέρετρο στην ουσία είναι δημιούργημα του Λάμπρου Κατσώνη έμεινε στην ιστορία ως η πόλη που έκρινε την τύχη του κόσμου, η δε «Συμφωνία της Γιάλτας» εφαρμόστηκε πιστά μέχρι την αυτό-κατάρρευση του σιδηρού παραπετάσματος, το 1991, με μόνη εξαίρεση την περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας που αυτονομήθηκε από την ΕΣΣΔ μετά την ρήξη Στάλιν-Τίτο και αργότερα της Ρουμανίας του Τσαουσέσκου.

Το έτος 1979 ο Ρώσος αστρονόμος Nikolay Stepanovich Chernykh (Νικολάι

Στεπάνοβιτς Τσερνίχ) που εργαζόταν στο Αστροφυσικό Αστεροσκοπείο της

Κριμαίας, ανακάλυψε έναν μικρό πλανήτη (αστεροειδή) και του έδωσε το όνομα: «3006 Livadia» από την ήσυχη μικρή κωμόπολη, όπου συνήθιζε να ξεκουράζεται.

Έτσι η πατρίδα του Λάμπρου Κατσώνη έγινε χωριό στην Γιάλτα της Κριμαίας, εκεί έγινε η μεγαλύτερη συμφωνία του κόσμου, που ονομάστηκε η «Συνθήκη της Γιάλτας» και ακόμη το όνομα της Λιβαδειάς, έφθασε στο διάστημα.

Σήμερα το χωριό Λιβαδειά, έχει περίπου 900 κατοίκους και αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο, λόγω του Ανακτόρου των Τσάρων – Μουσείο, το οποίο σήμερα ονομάζεται «LIVADIA PALACE».

Τελειώνοντας θεωρώ σκόπιμο να σημειώσω ότι ο Λάμπρος Κατσώνης με τη σύζυγό του Αγγελίνα-Μαρία Σοφιανού είχε αποκτήσει τρία παιδιά, από τα οποία ο πρώτος δολοφονήθηκε στη Τζια από τους Τούρκους, ο δεύτερος, ο Λυκούργος (1790 – 1863), πραγματοποίησε λαμπρή σταδιοδρομία στο ρωσικό στρατό φτάνοντας έως τον βαθμό του χιλιάρχου, ενώ ανήκε και στην τάξη των ευγενών, και ο τρίτος ο Αλέξανδρος, ο οποίος γεννήθηκε στην Κριμαία, έφτασε έως τον βαθμό του υπολοχαγού και αργότερα εκλέχτηκε αρχηγός των Ευγενών όλου του Νομού της Ταυρίδας. Επίσης εγγονός του Λυκούργου ήταν ο Σπυρίδων Αλεξάνδρου Κατσώνης, ο οποίος διέπρεψε ως συγγραφέας στην Ρωσία. Σημερινός απόγονος του Λάμπρου Κατσώνη είναι ο Δρ. Ανατόλι Νικολάεβιτς Κατσώνης, Προϊστάμενος του Οίκου των Εθνοτήτων της Μόσχας

loading...