Με δυο λόγια: πάρτε μαζί σας νερό, το μέλλον έχει πολλή ξηρασία.

 Ενώ βρισκόμαστε μερικές εβδομάδες πριν συμπληρώσουμε έναν χρόνο υγειονομικής κρίσης δεν είναι κακή ιδέα να δούμε που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. 

1. Η ελληνική κοινωνία είναι πια εξαιρετικά κουρασμένη από όσα υφίσταται επί 12 μηνες. Τα μέτρα δεν εφαρμόζονται, lockdown δεν υπάρχει –όποιος έχει κατέβει μια βόλτα στην Κόρινθο το βλέπει. Η συζήτηση για την «ατομική ευθύνη» έχει ατονήσει. Ακόμα και τα «πετσωμένα» ΜΜΕ αναγκάζονται πλέον να μιλούν για την ανεύθυνη συμπεριφορά των κυβερνώντων κι  έχουν σταματήσει να κουνάνε το δάχτυλο στους πολίτες, όπως έκαναν τον περασμένο Μάρτιο. Εικόνες όπως αυτή του Κυριάκου στην Ικαρία ή οι εμφανίσεις του Άδωνη στον Αυτιά όπου προαναγγέλλει αυτά που θα πάρει πίσω ύστερα από δύο ώρες, έχουν απονομιμοποιήσει τους περιορισμούς. 

2. Στην οικονομία η κατάσταση διαγράφεται ζοφερή. Έχουν ξοδευτεί δισεκατομμύρια για να στηριχτούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, όμως είναι λεφτά που πέφτουν σε βαρέλι δίχως πάτο όσο δεν ανοίγει η οικονομία. Τα χρήματα στερεύουν, τα ευρωπαϊκά πακέτα ακόμα αναμένονται, αλλά το χειρότερο είναι πως ακόμα κι όταν έρθουν δεν θα διατεθούν για την στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά για την ανακατανομή του οικονομικού μοντέλου. Γνωρίζουμε όλοι πως η πανδημία θα χρησιμοποιηθεί για να εξυπηρετηθεί η ανάπτυξη νέων μορφών επιχειρηματικότητας, και για να αναδειχτούν νέα τζάκια στο Περιβάλλον, τις Νέες Τεχνολογίες και την Ενέργεια. Όσοι δραστηριοποιούνται εκεί θα ζήσουν, με τα ψίχουλα από το τραπέζι των μεγάλων. Όλοι οι άλλοι θα πεθάνουν. 

3. Τον τουρισμό ξεχάστε τον. Οι ευθύνες της πατρίδας μας της Ευρώπης είναι τεράστιες με τα παζαρέματα που έκανε. Εφ όσον εμβολιασμοί δεν θα υπάρξουν στον βαθμό που θα θέλαμε, τίποτα δεν θα ανοίξει. Στην ΕΕ έχει εμβολιαστεί το 3,85% του πληθυσμού, όταν στο Ισραήλ έχει εμβολιαστεί το 65% (!) στην Βρετανία το 19%, στην Σερβία το 8% και στις ΗΠΑ το 13%. Καλύτερη χώρα της ΕΕ σε εμβολιασμούς είναι η Ισπανία με 4,5% και την Ελλάδα στο 4%.  

4. Η κυβέρνηση δείχνει να έχει χάσει την μπάλα. Αυτό που επιχειρείται είναι να προστατευτεί ως κόρη οφθαλμού ο ΚΜ, με τελευταίο παράδειγμα την περίπτωση της Ικαρίας, όπου η ευθύνη για την επικοινωνιακή (και μόνο) αστοχία έπεσε στο περιβάλλον του Π/Θ. Ο Μητσοτάκης τελικά παρουσιάζεται ως ένας «πεντάχρονος», που δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει και έχει ανάγκη από «γκουβερνάντες» για να προστατεύουν την δημόσια εικόνα του και να του λένε διαρκώς τι να κάνει. 

5. Τούτων δοθέντων θα αρχίσουν σε λίγο καιρό οι δημοσκοπήσεις να αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Ποια είναι αυτή; Η κυβέρνηση καταρρέει και η εικόνα της άριστης διαχείρισης της πανδημίας που καλλιεργήθηκε τον περασμένο Μάρτιο δεν υπάρχει πια. Από την άλλη, όμως, και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει ως εναλλακτικη, εγκλωβισμένος στα εσωκομματικά προβλήματά του, την αριστερίλα και την αδυναμία να εκφράσει μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση, βασισμένη στις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας, με τεράστια προσωπική ευθύνη και του τσίπρα. Υπάρχουν δημοσκοπικές πληροφορίες που λένε πως το ποσοστό των απογοητευμένων και των αναποφάσιστων μεγαλώνει, με την δύναμη της Νέας Δημοκρατίας να συρρικνώνεται δραματικά. Η συσπείρωση γύρω από την σημερινή ηγεσία θα μειώνεται και γι αυτό είναι αστείο να μιλούν κάποιοι για εκλογές, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα καταγράψουν κούραση, φτώχεια κι απελπισία. Όλα αυτά θα συσσωρευτούν και θα δημιουργήσουν μια θρυαλλίδα που θα σκάσει οποτεδήποτε. Γι αυτό η κυβέρνηση επενδύει στο αστυνομικό κράτος, θέλοντας να προλάβει τα χειρότερα.  

6. Με δυο λόγια: πάρτε μαζί σας νερό, το μέλλον έχει πολλή ξηρασία.

loading...