Νομοσχέδια – Ηφαίστεια & η κοινοβουλευτική ψήφος της Ελληνικής Λύσης.





Ιωάννης Κων. Κανελλόπουλος – Δικηγόρος – Πολιτικός Επιστήμων.

Τα μικρά κόμματα που συμμετέχουν σε ένα διπολικό σύστημα εξουσίας συνήθως έρχονται αντιμέτωπα με προκλησεις, οι οποίες απειλούν άμεσα την κοινοβουλευτική τους παρουσία ή είναι ικανές να προκαλέσουν μια μη αναστρέψιμη υπαρξιακή κρίση. Αυτές οι προκλήσεις μπορεί να σχετίζονται με ενδογενή και συνήθη ενδημικά αποσυνθετικά φαινόμενα (εσωκομματικές αντεκκλήσεις, ιδεολογική απίσχναση, ανυπαρξία μακροχρόνιου οράματος, οργανωτική και στελεχιακή ακινησία) ή από εξωγενείς παράγοντες, όπως η ανάδυση νέων ανταγωνιστικών πολιτικών φορέων.

Η σημαντικότερες προκλήσεις, όμως, για ένα μικρό κόμμα πηγάζουν από το κοινοβουλευτικό του έργο και κυρίως από την κοινοβουλευτική ψήφο του. Ειδικότερα, η χρονική στιγμή στην οποία παραχωρεί την στήριξη του στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή στις εκάστοτε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες είναι ικανή να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Συνήθως, η αρνητική όσο και η θετική ψήφος σε νομοσχέδια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας περνούν απαρατήρητες κατά το μεγαλύτερο διάστημα της κοινοβουλευτικής ζωής ενός μικρού κόμματος. Ωστόσο, υπάρχουν νομοσχέδια τα οποία συγκεντρώνουν το φως της δημοσιότητας και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης λόγω της κρισιμότητας της στιγμής που ψηφίζονται, αλλά και των κοινωνικών αντιδράσεων που αυτά προκαλούν. Αυτά τα νομοσχέδια θα μπορούσαμε αυθαίρετα να τα ονομάσουμε νομοσχέδια ηφαίστεια, διότι αν ένα μικρό κόμμα τα ψηφίσει, κινδυνεύει να έρθει αντιμέτωπο με κατηγορίες των πολιτικών του αντιπάλων για σύμπλευση με την πλειοψηφία ή με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Η “επικοινωνιακή λάβα” των νομοσχεδίων – “ηφαιστείων” επικαλύπτει την επιτυχή κοινοβουλευτική δράση ενός μικρού κόμματος. Το κόμμα της Ελληνικής Λύσης έχει έρθει αντιμέτωπο με συναφείς προκλήσεις σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις. Η πρώτη αφορούσε το νομοσχέδιο που εμπεριείχε διάταξη για τον Υποχρεωτικό εμβολιασμό για την πανδημία και η δεύτερη για το Νομοσχέδιο για την Παιδεία και τα Πανεπιστήμια.

Στην περίπτωση του νομοσχεδίου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, η Ελληνική Λύση ήρθε αντιμέτωπη με την πρόκληση της διασποράς των ψευδών ειδήσεων πέφτοντας θύμα του φαινομένου της κακονομίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε κατέθεσει προς ψήφιση νομοσχέδιο το οποίο περιείχε σωρεία διατάξεων που αφορούσαν την υγεία, αλλά έχει ενσωματώσει και διάταξη που αφορούσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Η Ελληνική Λύση διαφώνησε με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αλλά υπερψήφισε τις άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου. Η κοινοβουλευτική ομάδα της Ελληνικής Λύση ψήφισε ΝΑΙ στο νομοσχέδιο και ΟΧΙ επί των διατάξεων που αφορούσαν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Αυτό έγινε αντιληπτό από εθνικοσοσιαλιστές και άλλους εξωκοινοβουλευτικούς ακροδεξιούς, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για να διασπείρουν “ψευδείς ειδήσεις”. Στα κοινωνικά δίκτυα και στις ομάδες του facebook δημοσιεύθηκαν και κοινοποιήθηκαν περικομμένες φωτογραφίες του ΦΕΚ του σχετικού Νόμου. Οι φωτογραφίες είχαν περικοπεί και μονταριστεί ώστε να φαίνεται η διάταξη του Νόμου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και το μέρος του νόμου όπου φαίνεται το ΝΑΙ της Ελληνικής Λύσης επί της αρχής του νομοσχεδίου. Οι εθνικοσοσιαλιστές και οι λοιποί ακροδεξιοί προβοκάτορες του διαδικτύου είχαν καταφέρει ένα καίριο επικοινωνιακό πλήγμα στο μικρό κοινοβουλευτικό κόμμα.  

Η υπερψήφιση από πλευράς της Ελληνικής Λύσης θα ήταν λογικά παράδοξη,  καθώς όλο το διάστημα πριν και κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου η Ελληνική Λύση διά του Προέδρου της και των βουλευτών της είχε τοποθετηθεί ξεκάθαρα κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2020 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης είχε δηλώσει πως δεν θα δώσει τη συναίνεσή του σε κάτι που είναι αμφίβολο, επισημαίνοντας πως “η Ελληνική Λύση δεν θα προτρέψει ποτέ τους Έλληνες, είτε με τη φυσική της παρουσία είτε μέσω δηλώσεών της να κάνουν οι πολίτες ένα εμβόλιο, για το οποίο δεν είμαστε 100% σίγουροι για την αποτελεσματικότητά του” και είχε προσθέσει πως «το εμβόλιο πρέπει να είναι προαιρετικό και όχι υποχρεωτικό. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Βουλευτής Β1 Αθηνών του κόμματος, Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου είχε καταθέσει ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας ήδη από τις 18-01-2021 με θέμα:  Παραβίαση του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας δια της, κατ’ουσίαν, υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του ιού “Covid-19”.  

Το δεύτερο νομοσχέδιο ηφαίστειο που στήριξε η κοινοβουλευτική ομάδα της Ελληνικής Λύσης είναι το Νομοσχέδιο Κεραμέως για τα Πανεπιστήμια και την δημιουργία αστυνομικού σώματος φύλαξης των Πανεπιστημιακών χώρων. Το νομοσχέδιο αυτό ήρθε προς ψηφιση σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθως οι μεν αριστεροί πολίτες αντέδρασαν με συνεχείς διαδηλώσεις στην ύπαρξη αστυνομικής δύναμης εντός των πανεπιστημίων, ενω η δε τάξη των μεσαίων και μικρομεσαίων εξέφραζε την έντονη δυσθυμία για τα συνεχή περιοριστικά μέτρα στην μετακινήσεις των πολιτών και στην λειτουργία των επιχειρήσεων.

Άμεσα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως το κόμμα του δεν είναι δεκανίκι της ΝΔ, τονίζοντας πως άλλοι είναι αυτοί που συμπλεουν συστηματικά με την ΝΔ. Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, μιλώντας στην Ολομέλεια έγινε πιο σαφής. Χαρακτήρισε “ουρά” της κυβέρνησης τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ τονίζοντας πως από 148 νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί από την αρχή της διακυβέρνησής της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπερψηφίσει 73 νομοσχέδια και με την σειρά του το ΚΙΝΑΛ έχει υπερψηφίσει πάνω από 110 σχέδια νόμου. Υπεραμύνθηκε, μάλιστα,της θετικής ψήφου στο νομοσχέδιο επισημαίνοντας πως τα άλλα κόμματα  “στήνουν καβγάδες για το ζήτημα της Παιδείας κατηγορόντας τα πως τα απασχολεί περισσότερο να διατηρήσουν ενωμένο το κομματικό σας ακροατήριο, παρά να βρεθεί λύση στο τεράστιο θέμα της παραβατικότητας που εντοπίζεται στα ελληνικά πανεπιστήμια». Δεν παρέλειψε να επαναλάβει την πάγια θέση της Ελληνικής Λύσης για αποκομματικοποίηση των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων: «Να υπάρξει αποσύνδεση των πρυτανικών εκλογών από τους φοιτητές. Δεν μπορεί οι πρυτάνεις να είναι έρμαια των φοιτητών και να εξαρτάται η εκλογή τους από τους φοιτητές. Εμείς δεν λέμε “έξω η πολιτική” από τα πανεπιστήμια, αλλά έξω τα κόμματα από τα πανεπιστήμια, που καλλιεργούν την ανομία και τον κομματισμό στα πανεπιστήμια», ανέφερε. Ταυτόχρονα, το κόμμα της Ελληνικής Λύσης κατέθεσε σχετική τροπολογία για το ζήτημα, η οποία ,ομως, δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση.

  Αναμφισβήτητα, η Ελληνική Λύση έχει υπερψηφίσει συγκεκριμένα νομοσχέδια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που συνάδουν είτε με τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος ή με το γενικό ιδεολογικό πλαίσιο στο οποίο κινείται η Ελληνική Λύση. Αυτή η τακτική  παραχώρησης της ψήφου σχετίζεται με την προσπάθεια οικειοποίησης, από πλευράς Ελληνικής Λύσης, των κεντροδεξιών ψηφοφόρων, που είναι δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση. Είναι σαφές πως αρκετοί κεντροδεξιοί αναμένεται να  “τιμωρήσουν” την ΝΔ για τα οικονομικά της μέτρα και την αντιδεξιά και αντιφιλελεύθερη τοποθέτηση της σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν την εξωτερική πολιτική, την δημόσια διοίκηση και την πολυπολιτισμική/ δημογραφική μετάλλαξη της ελληνικής κοινωνίας. Ο κεντρογενής εθνικόφρονας Κυριάκος Βελόπουλος αυτοπαρουσιάζεται εδώ και καιρό ως ο καταλληλότερος εκφραστής των δυσαρεστημένων κεντροδεξιών πολιτών. Σε ποιό βαθμό, όμως, η βάση των διαμαρτυρόμενων νεοδημοκρατών, θα επιλέξει να μετακινηθεί στο  εθνικοφιλελεύθερο κόμμα της Ελληνικής Λύσης ή σε άλλα πιο ακροδεξιά – εθνικοσοσιαλιστικά κόμματα και κομματίδια θα φανεί στις επόμενες εκλογές.

loading...