Πρός όφελος ΚΑΙ του Πατριαρχείου η ανεξάρτητη Εκκλησία Αμερικής!





 Του Δρος. Δημήτρη Ρομποτή*

Ολοκληρώνω σήμερα το τρίπτυχο άρθρο, ανοίγοντας πρώιμα το …Τριώδιο τρόπον τινά, μέσω του οποίου για μια ακόμη φορά προσπαθώ να αναδείξω τα αυτονόητα που είναι δυστυχώς και τα μόνιμα θύματα των καθ’ημάς δημοσίων πραγμάτων. Διότι μην τολμήση κι’ακουστή κάτι πέραν της πεπατημένης, λυσσάνε, τους ταράζει τον μακά(β)ριο ύπνο! “Μή μου τους …κύκνους τάραττε”, μόνο που εδώ δεν μιλάμε για Αρχιμήδη αλλά για αρχίδι (από το “αρχίδιον”, μικρή αρχή δηλαδή) και για μύδι (θα μπορούσε να είναι και ενικός του “μήντια”)! Ο βάλτος ακόμη κι’αν ζέχνη, τους προσφέρει μεγαλύτερη σιγουριά από την αβεβαιότητα της ανοιχτής θαλάσσης. Ναύτες του …γλυφού νερού! Ελεγα λοιπόν χθες ότι θα ήταν καίριο και τολμηρό αν κάποιος ιεράρχης κύρους σαν τον Μητροπολίτη Μεθόδιο έπαιρνε την πρωτοβουλία να ανακηρύξη ανεξάρτητη Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής και μάλιστα στις 25 Μαρτίου, 200 χρόνια μετά την έναρξη του αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία από τον οθωμανικό ζυγό! Ο συμβολισμός είναι τέλειος γιατί και η εδώ εκκλησία χρειάζεται να ανεξαρτητοποιηθή από τον νεοοθωμανικό ζυγό έστω και 200 χρόνια μετά την Ελλάδα! Διότι τί φόρο τιμής αποτίουμε κάθε χρόνο την 25η Μαρτίου όταν εμείς εδώ στις ΗΠΑ, αλλά και στις κατά τόπους επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου παραμένουμε ουσιαστικά …ραγιάδες, υπό καθεστώς υποτελείας! Και η υποτέλεια, όπως ανέλυσα χθες και προχθές, δεν είναι δυστυχώς προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά προς την Τουρκία που το ελέγχει παντοιοτρόπως! Οσοι θεωρούν ότι η εδώ εκκλησία είναι ελεύθερη και ανεπηρρέαστη από την Αγκυρα πλανώνται πλάνην οικτράν! Θυμηθήτε μόνο όταν ήρθε εδώ ο Ερντογάν και συνάντησε τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο που τον υποχρέωσε να ανακοινώση ότι συζήτησαν για …μειονότητες σε Ελλάδα και Τουρκία! Και το κατάπιαμε, εδώθε κακείθεν του Ατλαντικού με μοναδικές εξαιρέσεις εμένα και κάνα δυο άλλους αιρετικούς. Να βγαίνη ο δικός μας αρχιεπίσκοπος να αναγνωρίζη μειονοτικά θέματα της Τουρκίας στην Ελλάδα, συζητώντας τα μάλιστα με τον Τούρκο ψευδοσουλτάνο! Τί άλλο θέλουμε να κάνουν οι Τούρκοι για να αποδείξουν ποιός κουμαντάρει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις επαρχίες του;

Χθες ανεφέρθην σε μερικά μόνο οφέλη για την εδώ εκκλησία από τυχόν ανεξαρτητοποίησή της. Μια τέτοια εξέλιξη όμως θα είναι σε όφελος ΚΑΙ του Οικουμενικού Πατριαρχείου αφού θα μειωθή έτσι η τουρκική πίεση εις βάρος του μιας και δεν θα έχη άμεση παρεμβατική δυνατότητα. Θα μπορή ο Οικουμενικός να αντιτείνη στους Τούρκους ότι “δεν με ακούνε ό,τι και να τους λέω, είναι ανεξάρτητοι, έχουν δική τους σύνοδο”. Και θα απαλλαχτή εν μέρει από τα διαχειριστικά προβλήματα της αρχιεπισκοπής, έχοντας έτσι ελευθέρας να παίξη διεθνώς και σε θέματα άλλα πλην της …οικολογίας. Και ανεξαρτησία σημαίνει ότι θα πρέπη να εγκαταληφθή το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το αντίθετο. Μια ανεξάρτητη Αρχιεπισκοπή Αμερικής μπορεί καλύτερα να αγωνιστή σε επίπεδο Ουάσινγκτων αλλά και διεθνών οργανισμών για τα δικαιώματα της Μητρός Εκκλησίας γιατί θα έχη την ελευθερία να το κάνη. Επίσης, στην καταστατική διακήρυξη να διασφαλίζεται η μόνιμη οικονομική ενίσχυση του Πατριαρχείου από τις κοινότητες ενώ δεν θα ήταν κακή ιδέα να του παραχωρηθούν κάποια προσκυνήματα, όπως ο Ναός του Αγίου Νικολάου στο “Γκράουντ Ζίρο”, υπό μορφήν μετοχίων. Λύσεις υπάρχουν εφόσον υπάρχη καλή θέληση

Μακροπρόθεσμα, το ίδιο καθεστώς ανεξαρτησίας μπορεί να ισχύση και για τις άλλες επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου όπως και για τις “αυτοκέφαλες” Εκκλησίες Ελλάδος και Κύπρου. Να τελειώση επιτέλους αυτό το μέγα σκάνδαλο, μια μικρή χώρα όπως η Ελλάς να έχη …έξι εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες! Μπροστά μας ωχριά και η Ουκρανία ακόμη! Μία, ενιαία Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ανεξάρτητη, υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όλοι κερδίζουν έτσι!

Μην ξεχνάμε επίσης ότι μόνο οι Εκκλησίες Ελλάδος και Κύπρου αναγνωρίζουν τον οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Ωστόσο, το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Αμερικής, της Αυστραλίας και της Ευρώπης δεν υπήρξε γηγενές ούτε ήρθε από επαρχίες της Κωνσταντινούπολης. Και είναι λάθος που τόσα χρόνια οι δύο εκκλησίες δεν απαίτησαν λόγο στα διοικητικά των εν τη διασπορά κοινοτήτων. Σ’αυτό θα έπρεπε να είχαν πιέσει και οι κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας. Είναι εθνικό έγκλημα τεραστίων διαστάσεων που η εδώ εκκλησία έχει αφεθεί ουσιαστικά στα χέρια των Τούρκων που κάνουν παιχνίδι εις βάρος μας ενώ οι δικοί μας έρχοναι μόνο για φωτογραφίες και ψώνεια με τα …ψώνια! Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου να κάνω και ένα “άουτινγκ” που είναι και της μόδας. Εγώ δεν αναγνωρίζω στην Αμερική καμμία εκκλησιαστική αρχή, θεωρώ ότι ανήκω στην Ιερά Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης λόγω καταγωγής! Βέβαια, κατά κανόνα εγώ δεν ανήκω πουθενά, είμαι αναρχικός (όχι από αυτούς που καίνε αυτοκίνητα και σπάνε βιτρίνες, θέλει μεγάλο βαθμό καλλιέργειας και αυτογνωσίας για να είσαι αναρχικός και όχι …κανίβαλος) ώσπερ το αρχαίον όμως …ανάρχα και οι θεοί πείθονται!

Εγραψα χθες ότι την ανεξαρτησία στην εδώ εκκλησία καλό θα ήταν να την έδινε ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης αντί για ένα ακόμη αντικανονικό συνταγμάτιο ραγιαδικής υποτέλειας. Δεν θέλει όμως κάτι τέτοιο κι’αν το ήθελε αποκλείεται να του το επιτρέψουν οι Τούρκοι. Δεν μπορούν να αφήσουν ελεύθερο τον ελληνισμό της Αμερικής γιατί τον φοβούνται και δικαίως. Το αυτό ισχύει και για τη Μητρόπολη Κεντρικής Ευρώπης επειδή θέλουν να ελέγχουν και τον ελληνισμό της Γερμανίας. Αν επρόκειτο για την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας ή τη Μητρόπολη Μπουένος Αϊρες ίσως να μην τους ενδιέφερε. Υπ’αυτή την έννοια λοιπόν, τυχόν κίνηση των εδώ επισκόπων για ανεξαρτησία θα έλυνε και τα χέρια του Οικουμενικού Πατριάρχη αφού θα ευρίσκετο προ τετελεσμένων, δεν θα μπορούσαν οι νεοοθωμανοί να του χρεώσουν αυτή την εξέλιξη. Οι Τούρκοι μπορούν να εκβιάζουν παντοιοτρόπως τη Μητέρα Εκκλησία, όχι όμως εμάς, είμαστε ελεύθεροι Αμερικανοί πολίτες, είναι ύψιστη προσβολή και αυτοπαραίτηση από στοιχειώδη αξιοπρέπεια η εκούσια υπαγωγή μας στα σχέδια της Αγκυρας, διότι αυτό ισχύει τώρα.

Οπως έγραψε και ο Κάλβος, “θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία”. Ας ελπίσωμε ότι οι αρχιερείς μας αλλά και όλοι εμείς θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Ετσι θα έχει και ιδιαίτερο νόημα ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ’21.

Κλείνοντας αυτή τη σειρά άρθρων, ξέρω πως δεν πρόκειται να ιδρώση το αυτί κανενός, ωστόσο με χαροποιεί τα μάλα η σιγουριά ότι θα φάνε τα σίδερα να μάθουν ποιός υποτίθεται με έβαλε να τα γράψω! Ούτε τους περνάει από τον νου ότι μπορεί να ήταν το …Αγιο Πνεύμα, χιχιχί!

*Ο Δρ. Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη. Είναι δε τελειόφοιτος Διδακτορικού, αλλά δεν έχει λάβει πτυχίο για οικονομικούς λόγους, από τη Μεγάλη του Γένους …Χολή!

ΥΓ: 1) Και η επίθεση φιλίας, δεν παύει να είναι επίθεση!

2) Ο έχων …κότα ακούειν, ακουέτω!

3) Το μόνο κόμμα εξ ορισμού έτοιμο για τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου, είναι το …Μέρα25!

4) Τα ελληνοτουρκικά στη …Χάγη και τη φέξη!

https://www.neohellenika.com

loading...