Δε μας χέζης, ρε Κυριάκο;





 Του Δρος. Δημήτρη Ρομποτή* –

Η Ελλάς για πάνω από έναν χρόνο δέχεται συστηματικά επίθεση από την Τουρκία σε διάφορα μάλιστα μέτωπα. Η γείτων έχει θέσει σε εφαρμογή την επιβολή της δήθεν γαλάζιας πατρίδας και η μόνη επιλογή που μας προσφέρει είναι …να αυτοκτονήσουμε για να μην μας σκοτώση! Εμείς, υποτίθεται, δεν συζητάμε τίποτα, πλην της οριοθετήσεως υφαλοκρηπίδος και ΑΟΖ αν και ο πρωθυπουργός μιλάει για “θαλάσσιες ζώνες” χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι σε λίγο οι Τούρκοι θα ζητήσουν και την …Αγία Ζώνη της Θεοτόκου από το Αγιον Ορος! Κατά τα άλλα προσερχόμεθα σε δήθεν διερευνητικές την ίδια στιγμή που η Τουρκία πραγματοποιεί πραγματικές έρευνες σε χώρους ζωτικών ελληνικών συμφερόντων. Σαν να μην έφτανε το μπαράζ των τελευταίων μηνών, η Αγκυρα εξέδωσε Νάφτεξ για έρευνες καταμεσής του Αιγαίου εν εναμονή της εν Ελλάδι συναντήσεως των διερευνητικών, αν και υπάρχη προηγούμενη συμφωνία για αποχή από τέτοιες δραστηριότητες στο Αιγαίο. Πριν δυο μέρες ο εκλεγμένος Σουλτάνος Ερντογάν σε ένα άκρως προσβλητικό παραλήρημα κάλεσε τον πρωθυπουργό του “βιλαετίου” της Ελλάδος να μάθη τα όριά του και να μην σηκώνη το κεφάλι του απέναντι στην Τουρκία, την ίδια στιγμή που επανέλαβε την άρνησή του να συναντηθή με τον Μητσοτάκη! Μ’άλλα λόγια το παίζει και δύσκολος να μας συναντήση για να μας …γαμήση! Διότι περί αυτού πρόκειται, του έχουμε δώσει κατ’επανάληψη το δικαίωμα. Και ο Ελλην πρωθυπουργός αντί να τον βάλη στη θέση του με μια ανακοίνωση του τύπου “αν περιμένη ο ψευδοδικτάτωρ ότι θα ασχοληθώ μαζί του, θα έλεγα ότι είναι υπέρμετρα φιλόδοξος”, βγήκε να τον δικαιολογήση κιόλας, λέγοντας ότι πρόκειται να δηλώσεις εν βρασμώ ψυχής και για εσωτερική κατανάλωση! Δεν μας χέζης, ρε Κυριάκο; Τί άλλο πρέπει να κάνη ο Ερντογάν για να θιχτής και να του κόψης τον βήχα; Δεν βλέπεις ότι σε μειώνει συνέχεια, σαν να απευθύνεται σε …νομάρχη του; Κι’αυτό το κάνει για να μην ξεχνάμε ποιός έχει το πάνω χέρι εν μέσω διερευνητικών, είναι ένα είδος ψυχολογικού πολέμου στον κανονικό πόλεμο που μας έχει κηρύξει.

Κυριάκο, αγόρι μου, είσαι πρωθυπουργός της Ελλάδος, η προσβολή στο πρόσωπό σου αφορά στη χώρα συνολικά, δεν γίνεται ο Ερντογάν να σε έχη πρήξει στα σκαμπίλια και εσύ να γυρίζης το άλλο μάγουλο συνέχεια διότι πονάει και η δική μας η φάτσα! Ξεκίνησες καλά με τον Εβρο και δεν τα πήγες άσχημα το καλοκαίρι στο Αιγαίο. Γιατί θέλεις σώνει και καλά να αυτοκτονήσης και να πάρης και τους Ελληνες μαζί σου; Διότι με τόσον και τέτοιον …καταυνανισμό στο τέτλος θα κάνης τον πόλεμο αναπόφευκτο! Οι Τούρκοι θα αποθρασυνθούν σε τέτοιον βαθμό που δεν θα σου μείνη άλλος …κώλος να δώσης, αναγκαστικά θα αντιδράσης δυναμικά! Οσο κι’αν δεν το θέλης, οι ίδιες οι εξελίξεις θα σε οδηγήσουν εκεί. Εάν πάλι είσαι διατεθειμένος να τα δώσης όλα και θεωρής ότι μπορείς να περάσης κάτι τέτοιο στον ελληνικό λαό, γιατί χαλάς τόσα λεφτά σε Ραφάλ και φρεγάτες, λεφτά πολύτιμα αυτή την εποχή που θα μπορούσαν να στηρίξουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται προ λουκέτου; Και κερατάδες και ζημιωμένοι δηλαδή;

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν για αυτό και κατέβασε τον Τσελεμεντέ από τον ράφι. Υπάρχουν συνταγές. Βγες και πες αύριο, προς πάσα κατεύθυνση, ότι έτσι και έρθη το Τσεσμέ στη μέση του Αιγαίου για έρευνες συνοδεία φρεγατών, η Ελλάς θα χτυπήση τα πολεμικά σκάφη, τελεία και παύλα! Διότι αν πρόκειται για απλές έρευνες σε διεθνή ύδατα, τί θέλει τις φρεγάτες μαζί του; Κάντο όπως ο …Αντρέας το 1987: προειδοποίησε τους πάντες, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσης. Και στείλε μήνυμα στη Μέρκελ πως έτσι και εμφανιστή το Τσεσμέ με πολεμικά, δεν θα γίνη η συνάντηση των διερευνητικών στην Αθήνα επειδή η Τουρκία προκαλεί και κάθε άλλο παρά προσέρχεται εποικοδομητικά. Θα την πονέση και θα σπεύση να σταματήση τους Τούρκους γιατί θέλει να τελειώση την πολιτική της καριέρα χωρίς έναν πόλεμο κάτω από τη μύτη της μεταξύ δύο χωρών που η Γερμανία θεωρεί υποτακτικές της. Κι’αυτό να μην γίνη όμως, καλύτερα να διακινδυνεύσης ένα μικρό επεισόδιο τώρα παρά έναν πόλεμο λίγο αργότερα. Μια τέτοια στάση θα αλλάξη και το ψυχολογικό κλίμα και θα φέρη την Ελλάδα σε θέση ισχύος αφού έμπρακτα θα αποδείξη ότι ο ρόλος του καρπαζοεισπράκτορα δεν είναι πλέον ανεκτός.

Θα πουν κάποιοι, ορθώς, κι’αν ο Ερντογάν δεν κάνη πίσω, αν στείλη το Τσεσμέ με τα πολεμικά, τότε τί γίνεται; Η απειλή να γίνη πράξη! Μόνο αν είσαι αποφασισμένος να πας μέχρι τέρμα μπορείς να ελπίζης σε αποτελέσματα, ειδάλλως γίνεσαι ρόμπα και δεν σε σέβεται κανένας. Η ιστορία πάντως έχει δείξει ότι την τελευταία στιγμή η Τουρκία πάντα κάνει πίσω, πόσο μάλλον σ’αυτή την περίπτωση όπου έχει καταφανώς άδικο.

Κάποιοι θα πουν ότι έτσι ίσως να πέσουμε στην παγίδα του Ερντογάν, ο οποίος έχει λυσσάξει τόσον καιρό να αντιδράσουμε δυναμικά ώστε εν συνεχεία να χάσουμε για να προσέλθουμε σε διάλογο με τους δικούς του όρους. Ασφαλώς και υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Αν όμως ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος για θερμό επεισόδιο αυτό θα γίνη κάποια στιγμή ούτως ή άλλως. Εκτός κι’αν του τα δώσουμε όλα εκουσίως, διότι εκεί ποντάρει. Καλύτερα λοιπόν ένα επεισόδιο με δικούς μας όρους παρά να συρθούμε σ’αυτό από τις εξελίξεις. Δεν κερδίζουμε χρόνο υποχωρώντας διαρκώς αφού παγιώνονται οι τουρκικές διεκδικήσεις. Κινδυνεύουμε να βρεθούμε προ τετελεσμένων χωρίς να έχουμε χάσει στον πόλεμο κι’αυτό αν είναι ύψιστη ξεφτίλα!

Κι’αν ο Κυριάκος δεν έχει τα “γκατς” για κάτι τέτοιο, ας βγη να το προτείνη ο Τσίπρας, ενισχύοντας έτσι και τη θέση της Ελλάδος, πέραν από του κόμματός του! Ας φέρη τον πρωθυπουργό προ των ευθυνών του κι’ας αφήση παρακαταθήκη σε περίπτωση που ο ίδιος ξαναγίνη πρωθυπουργός. Ετσι θα ενισχύση και το εθνικό – όχι εθνικιστικό – προφίλ του, αφού υποτίθεται ότι οι Συριζαίοι είναι πιο “γενναιόδωροι” προς την Τουρκία προκειμένου να μας αφήση στην ησυχία μας. Ας καταλάβουν όμως πως οι Τούρκοι έτσι και πάρουν κάτι τώρα, σε λίγο θα ζητήσουν πολύ περισσότερα, είναι αναθεωρητική χώρα η Τουρκία, δεν θα ησυχάση, δεν την ενδιαφέρει η ησυχία, η επέκταση είναι ίσως η μόνη διέξοδος στα εσωτερικά της αδιέξοδα. Ας δείξη η αξιωματική αντιπολίτευση τουλάχιστον ότι το αντιλαμβάνεται και είναι διατεθειμένη να πράξη ανάλογα…

*Ο Δρ. Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη. Είναι δε τελειόφοιτος Διδακτορικού, αλλά δεν έχει λάβει πτυχίο για οικονομικούς λόγους, από τη Μεγάλη του Γένους …Χολή!

ΥΓ: 1) Να δούμε πότε θα φύγη ο …κοπρονοϊός να πέσουν οι μάσκες!

2) Η πραγματικά επικίνδυνη “Μήδεια” για την Ελλάδα είναι τα …Media!

3) Αν έχης γνώσεις …διάβαζε!

4) Ξέρουν τα βουνά από …χρόνια.

https://www.neohellenika.com/

loading...