Ο Σκοπιανός πρόεδρος, η Συμφωνία των Πρεσπών και η “μακεδονική μειονότητα” στην Ελλάδα

Γράφει ο Ιωάννης Αμπατζόγλου*

Σε δηλώσεις του, την προηγούμενη εβδομάδα, στο αλβανικό τηλεοπτικό κανάλι Klan TV, ο πρόεδρος των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόφσκι ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει μερικό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Έχουμε το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα να δηλώσω τον εαυτό μου όπως νιώθω. Εάν νιώθω σαν Μακεδόνας που μιλάει μακεδονικά, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση, έτσι θα μου απευθυνθείτε». Στη συνέχεια υποστήριξε ότι οι «Μακεδόνες» μπορούν να κάνουν προσφυγές στο Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και τόνισε ότι «έχουμε τους ανθρώπους που δηλώνονται ως Μακεδόνες και στην Ελλάδα. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν τους εγκαταλείπουμε».

Βλέπουν τώρα και οι πιο δύσπιστοι, τα αποτελέσματα της Συμφωνίας των Πρεσπών στην οποία οι Σκοπιανοί αναφέρονται ως Μακεδόνες. Αυτοί λοιπόν οι «Μακεδόνες» έρχονται τώρα και σου λένε ότι έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στους διεθνείς οργανισμούς, ακόμα και μεμονωμένα, δηλαδή ως άτομα, διεκδικώντας τα οφέλη που απορρέουν από το γεγονός ότι δηλώνονται «Μακεδόνες». Επίσης, σου λένε ότι τέτοιοι «Μακεδόνες» υπάρχουν και στην Ελλάδα και ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν τους εγκαταλείπουν. Και αυτή τη συμφωνία την υπέγραψαν Έλληνες!

Λίγες μέρες μετά από αυτές τις προκλητικές δηλώσεις, ο πρόεδρος των Σκοπίων επανήλθε λέγοντας ότι «είναι ένθερμος υποστηρικτής της Συμφωνίας Πρεσπών» και ότι «καμία από τις δύο χώρες δεν θα παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της άλλης», χωρίς όμως να πάρει πίσω τίποτα από όσα δήλωσε αρχικά περί ύπαρξης «Μακεδόνων» στην Ελλάδα τους οποίους δεν εγκαταλείπουν.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και δεν λέει να αντιδράσει σε αυτά τα εξωφρενικά που ακούγονται από τους Σκοπιανούς και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο (πρόεδρος Σκοπίων). Να θυμηθούμε ότι ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει προεκλογικά ότι δεν θα απεμπολήσει το δικαίωμα που έχουμε ως χώρα να βάλουμε βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην πράξη όμως, όχι μόνο δε βάζει βέτο αλλά καταπίνει αμάσητα όσα είπε ο κύριος Πενταρόφσκι σχετικά με τους «Μακεδόνες» που υπάρχουν στην Ελλάδα και τους οποίους δεν εγκαταλείπουν οι Σκοπιανοί αδελφοί τους. Την ίδια στιγμή βλέπουμε τη βουλγαρική κυβέρνηση να βάζει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση –στην πράξη όχι στα λόγια– και ας έχουν δεσμευθεί οι Σκοπιανοί ότι δεν θα εγείρουν αξιώσεις περί «μακεδονικής» μειονότητας στη Βουλγαρία.

Και κάποιοι εδώ στην Ελλάδα συνεχίζουν την μπαρουφολογία τους υποστηρίζοντας ότι καλώς δεν αντιδρά η ελληνική κυβέρνηση στις προκλήσεις των Σκοπιανών και ότι θα πρέπει να σεβαστούμε μία ουσιαστικά ανεφάρμοστη αλλά και επιστημονικά ανυπόστατη συμφωνία. Όλους θα μας κρίνει η ιστορία. Και αυτούς που υπερασπίζονται το ψέμα και την πλαστογράφηση της ιστορίας και εμάς που αγωνιζόμαστε για την πατρίδα μας και την αποκατάσταση της αλήθειας.

*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Ιατρικού Τμήματος του ΔΠΘ και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

E-mail: [email protected]

loading...