Οι πρόσφυγες-μετανάστες της Λέσβου μέγας καημός των Γερμανών

 Στις δύσκολες συνθήκες, ιδιαίτερα τον χειμώνα, για τους πρόσφυγες στη Λέσβο εστιάζει η εφημερίδα Tageszeitung (TAZ). «Με καταιγίδα, κρύο, χαλάζι και χωρίς στέγη πάνω από το κεφάλι τους» είναι ο τίτλος στο ρεπορτάζ για την κατάσταση προσφύγων και μεταναστών στον καταυλισμό Καρά Τεπέ. Μεταξύ άλλων η ανταποκρίτριά της εφημερίδας στην Ελλάδα επισημαίνει ότι «περίπου 15.000 άνθρωποι σε φυγή διαμένουν στα ελληνικά νησιά.

Από αυτούς, 7.000 ζουν στον προσωρινό καταυλισμό Καρά Τεπέ της Λέσβου, καθώς τον Σεπτέμβριο είχε καεί ο διαβόητος καταυλισμός στη Μόρια. Όμως οι ελπίδες για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης μετά την πυρκαγιά έχουν πνιγεί εν τη γενέσει τους…». Όπως αναφέρει η εφημερίδα του Βερολίνου «τα προβλήματα του νέου καταυλισμού έγιναν ιδιαίτερα αισθητά τις προηγούμενες ημέρες. Καθώς η Ελλάδα ζούσε τις πιο έντονες χιονοπτώσεις της δεκαετίας, στη Λέσβο σημειώθηκαν ισχυρές καταιγίδες, ενώ έπεσε χαλάζι και χιονόνερο.

Οι θερμοκρασίες στο νησί κυμαίνονται γύρω στο μηδέν». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Πέτερ Κέσλερ «όλα αυτά επιβαρύνουν την κατάσταση ακόμα περισσότερο». Η Tageszeitung σημειώνει επίσης ότι «την τροφοδοσία με φαγητό στον προσφυγικό καταυλισμό έχει αναλάβει ο ελληνικό στρατός, καθώς το μαγείρεμα απαγορεύεται πλέον αυστηρά, μετά την πυρκαγιά στη Μόρια. Ο νέος καταυλισμός περιβάλλεται από συρματόπλεγμα και φυλάσσεται. Επιπλέον έχει επιβληθεί αυστηρό λόκνταουν, οι άνθρωποι που διαμένουν στον καταυλισμό μπορούν να τον εγκαταλείψουν μόνο μία φορά την εβδομάδα, για λίγες ώρες».

ΠΗΓΗ: DW

Αφήστε τους επιτέλους να φύγουν από τη Μόρια να πάνε στη Γερμανία. Εκεί θέλουν να πάνε. Αφήστε τους.

loading...