Ακόμα και σε νατοϊκή άσκηση το υποβρύχιο «Παπανικολής» φοβίζει τους Τούρκους

του Κώστα Σαρικά – 

Ο «εφιάλτης» επιστρέφει στη Σικελία – Για πρώτη φορά, έπειτα από την κρίση του περασμένου καλοκαιριού, που οι γείτονες θα βρεθούν τετ-α-τετ με ένα από τα τέσσερα Ελληνικά υποβρύχια «214»

Τον «εφιάλτη» τους στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά, αλλά πιθανότατα όχι και να αντιμετωπίσουν σε κάποιο από τα σενάρια της άσκησης, τόσο το Τουρκικό υποβρύχιο, όσο και η φρεγάτα που θα βρεθούν την επόμενη εβδομάδα στη Σικελία. Η μεγαλύτερη ανθυποβρυχιακή άσκηση του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο θάλασσα, η «DYNAMIC MANTA» θα πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρόνο στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Σικελίας με λιμάνι αφετηρίας την Κατάνια.

Θα είναι η πρώτη φορά, έπειτα από την κρίση του περασμένου καλοκαιριού, που οι γείτονες θα βρεθούν τετ-α-τετ με ένα από τα τέσσερα Ελληνικά υποβρύχια «214», τα οποία τους προκάλεσαν νευρικό κλονισμό για πολλές εβδομάδες όταν το «ORUC REIS» βγήκε για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. Yποβρύχια, τα οποία μάταια προσπαθούσαν να εντοπίσουν με ότι μέσο διέθεταν. Πετώντας συνεχώς με τα CN-235 αλλά και τα ανθυποβρυχιακά τους ελικόπτερα S-70. Όμως, οι «σιωπηλοί κυνηγοί» κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», παρέμειναν για εβδομάδες καλά κρυμμένα στα βάθη της θάλασσας χάρη στο σύστημα αναερόβιας πρόωσης(AIP) την ώρα που τα Τουρκικά υποβρύχια αποτελούσαν εύκολα «θηράματα» για τα Ελληνικά ελικόπτερα, αλλά ακόμα και για το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3.

Για μία ακόμη χρονιά οι γείτονες φαίνεται ότι ζήτησαν από τους επιτελείς του ΝΑΤΟ, να μην βρεθούν απέναντι στο Ελληνικό υποβρύχιο σε κανένα από τα πολεμικά σενάρια κατά τη διάρκεια της «DYNAMIC MANTA», αφού στο παρελθόν έχουν βιώσει οδυνηρές εμπειρίες και έχουν κατ’ επανάληψη στοχοποιηθεί από τα Ελληνικά «214» χωρίς καν να μπορέσουν ποτέ να τα εντοπίσουν.

Πρόκειται φυσικά για τα υποβρύχια, τα οποία κάνουν τη διαφορά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό βρίσκεται ήδη στη διαδικασία ολοκλήρωσης της ναυπήγησης του πρώτου από τα έξι, τα οποία έχει παραγγείλει σε Γερμανική εταιρία. Με την Ελλάδα να πιέζει το Βερολίνο να «παγώσει» ή έστω να καθυστερήσει την παράδοσή τους στο Τουρκικό ναυτικό.

Στη «DYNAMIC MANTA» εκτός από την Ελλάδα και την Τουρκία λαμβάνουν μέρος η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ισπανία και οι ΗΠΑ. Πέντε Μονάδες επιφανείας, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική φρεγάτα «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και έξι υποβρύχια με πρώτο και καλύτερο το «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» θα αποτελέσουν τη δύναμη, η οποία από τις 22 Φεβρουαρίου και για δύο εβδομάδες έως τις 5 Μαρτίου, θα εκπαιδεύεται σε μια θαλάσσια περιοχή εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μαζί τους και εναέρια μέσα. Αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, αλλά και οι «κυνηγοί» των υποβρυχίων τα οργανικά ελικόπτερα των Μονάδων επιφανείας.

Ιδιαιτερότητα φέτος για την «DYNAMIC MANTA» θα αποτελέσει η συμμετοχή του Γαλλικού αεροπλανοφόρου «CHARLES DEGAULLE» και τoυ «Strike Group» που θα το συνοδεύει. Το «CHARLES DEGAULLE» αποπλέει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας από το ναύσταθμο της Τουλόν με προορισμό την Ανατολική Μεσόγειο. Κατά τον πλου του από την περιοχή της άσκησης θα λάβει μέρος σε σενάρια ανθυποβρυχιακού πολέμου και άλλα αντικείμενα πριν συνεχίσει την ανατολική του πορεία.

Το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει στην άσκηση για έκτη συνεχή φορά με υποβρύχιο κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» αλλά και με φρεγάτα. Πέρυσι, στην άσκηση είχε λάβει μέρος το Υ/Β «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» και η Φ/Γ «ΑΙΓΑΙΟΝ».

ΠΗΓΗ: newpost.gr

loading...