Τρομάζει την Τουρκία το σχέδιο ”νέα Συνθήκη των Σεβρών”: ”Το Κουρδιστάν ξεκίνησε ήδη στη Β.Συρία”

 Τούρκος στρατηγός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στον Ερντογάν για τα σχέδια των ΗΠΑ και το κουρδικό κράτος που ήδη δημιουργείται

Τελικά η ”βόμβα” μεγατόνων του πρώην Αμερικανού συμβούλου εθνικής ασφαλείας και «γεράκι» του βαθέως αμερικανικού κράτους για την de facto ειλημμένη απόφαση περί δημιουργίας του Κουρδιστάν, κατά της συμμαχίας Τουρκίας-Ιράν, έχει βάση και ήδη υλοποιείται από τις ΗΠΑ στην Β.Συρία.

Πριν λίγο ο γνωστός απόστρατος Τούρκος στρατηγός Ισμαήλ Χακί Πεκίν (πρώην επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών) ανέφερε ότι: ”η κουρδική αυτόνομη περιοχή” δημιουργείται ήδη στην Β. Συρία, ενώ η αποκαλούμενη κουρδική ομοσπονδία θα ιδρυθεί τα επόμενα 10 χρόνια.

Πρόκειται για ομοσπονδία, που ξεκίνησε με την ”κουρδική αυτόνομη ζώνη” με την βοήθεια της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, τονίζει ο ίδιος. 

Οι εντάσεις εντωμεταξύ μεταξύ του συριακού στρατού και των Κούρδων του YPG στις πόλεις Kamishli και Hasakah στη Rojava, συνεχίζονται αμείωτες. Επίσης συνεχίζονται οι απειλές και οι επιθέσεις στον οδικό άξονα  Μ4 που συνδέει την Συρία με την Τουρκία. 

Οι εξελίξεις στην περιοχή της Rojava είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον των Κούρδων. 

Ο Τούρκος στρατηγός ε.α. δηλώνει ότι ενώ αντιτίθενται στα σχέδια αυτά Ρωσία και Συρία, οι Κούρδοι της Τουρκίας και του Ιράν έχουν λάβει και αυτοί ομόφωνη απόφαση για το θέμα αυτό. 

Σύμφωνα με ρωσικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, η βάση των συγκρούσεων στην περιοχή είναι ο έλεγχος του αυτοκινητόδρομου M4. 

Ο Ισμαήλ Χακί Πεκίν, παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην περιοχή της Συρίας και την Ροζάβα, τονίζοντας ότι αποτελεί δίοδο του ανατολικού δρόμου που οδηγεί στη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, τον οποίο θέλουν να ελέγξουν οι Κούρδοι και οι ΗΠΑ πάση θυσία.  

Δηλώνοντας ότι οι συγκρούσεις μεταξύ του συριακού στρατού και του PYD / YPG είναι πολύ συχνές, ο Πεκίν σημείωσε ότι η κατάληψη του αυτοκινητόδρομου Μ4 σημαίνει αύξηση του ελέγχου του εμπορίου και εξασφάλιση αδιάλειπτης επικοινωνίας. 

”Οι Κούρδοι του YPG έχουν την τεράστια υποστήριξη των ΗΠΑ” έναντι της Συρίας, της Ρωσίας και του Ιράν. Αυτή είναι μια συμμαχία σαφώς κατά της Τουρκίας, που μπορεί να φέρει το τέλος της χώρας μου”, τονίζει ο ίδιος. 

Ωστόσο, ο Πεκίν έχει αμφιβολίες για την επίτευξη συναίνεσης επί του θέματος. 

“Πώς θα διαμορφωθεί το μέλλον της Συρίας; ο ίδιος απάντησε στην ερώτηση λέγοντας ότι “να δούμε την Συρία 10 χρόνια αργότερα” ως “ομοσπονδία”, στην οποία θα υπάρχει μια” κουρδική αυτόνομη περιοχή “εντός αυτής της ομοσπονδίας. Έτσι θα δούμε πώς θα διαμορφωθούν και άλλες περιοχές ( Τουρκία-Ιράν)», πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με το Πεκίν, η Ρωσία τάσσεται υπέρ μιας χαλαρής ομοσπονδίας στην Συρία που θα ελέγχεται όμως από την κυβέρνηση της Δαμασκού, ενώ οι ΗΠΑ εργάζονται για μια «ισχυρότερη αυτόνομη κουρδική περιοχή» όπως το ίδιο πράττουν και στην περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν.

Εκτιμήσεις ειδικών λένε ότι ο χρονικός ορίζοντας που έθεσε ο Τούρκος ανώτατος αξιωματικός είναι τεράστιος, διότι πάντα υπάρχει η περίπτωση γενικευμένων συγκρούσεων που καθορίζουν τις νέες εξελίξεις στην Μ.Ανατολή, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ορθάνοιχτα.  

Υπενθυμίζουμε ότι σχέδιο ‘κράτος του Κουρδιστάν” θα συμπεριλάβει και την τουρκική περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ, που θα ενωθεί με τις κουρδικές περιοχές του βόρειου Ιράκ και της Συρίας, οδηγώντας στην ίδρυση ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους που θα είχε πρόσβαση στη θάλασσα, τεράστιους πόρους πετρελαίου και έναν αδιαμφισβήτητο προσανατολισμό υπέρ της Αμερικής και του Ισραήλ.

Το νέο κράτος, μαζί με το κράτος του Ισραήλ, θα αποτελούσε έναν σταθεροποιητικό παράγοντα στη Μέση Ανατολή και, σύμφωνα με δυτικές πηγές πληροφοριών, μια νέα κουρδική κυβέρνηση βρίσκεται έτοιμη στην περιοχή, κοντά σε μια αμερικανική εγκατάσταση.

loading...