Ο ιος του νεοφασισμού

 Βιώνουμε έναν νέο ολοκληρωτισμό που επιβλήθηκε γρηγορότερα από οποιονδήποτε άλλο στο παρελθόν, καθώς επίσης εντελώς αναίμακτα – ενώ διαπιστώνεται από παντού πως οι κανόνες είναι διαφορετικοί για τις ελίτ και τους κυβερνώντες, από αυτούς για τις «μάζες» (στην Ελλάδα επανειλημμένα από τις δραστηριότητες του πρωθυπουργού). Όσον αφορά τη γλώσσα της νέας πολιτικής ιδεολογίας, οι άνθρωποι έχουν πια σε απίστευτο βαθμό εξοικειωθεί μαζί της: επιβράδυνση εξάπλωσης, εξομάλυνση της καμπύλης, κοινωνική απομάκρυνση κλπ. Εκτός αυτού, έχει επιβληθεί ένα νέο  είδος χαιρετισμού – με τους αγκώνες ή με τη γροθιά, όπως ο ιδιαίτερος χαιρετισμός των ναζί. 

Ο μεγάλος εχθρός που χρειάζεται η κάθε ιδεολογία εδώ είναι αφενός μεν ο ιός, αφετέρου όποιος δεν ζει τη ζωή του έχοντας μοναδικό στόχο την αποφυγή της μόλυνσης – ενώ όσοι δεν συμμορφώνονται, αντιμετωπίζονται ως κοινοί εγκληματίες που αδιαφορούν τόσο για τον εαυτό τους, όσο και για τους συνανθρώπους τους. Το όραμα τώρα των αρχιερέων της νέας ιδεολογίας, των προϊσταμένων υγειονομικής προστασίας των κυβερνήσεων όπως ο Α. Fauci στις Η.Π.Α. ή ο Σ. Τσιόδρας στην Ελλάδα, είναι σοκαριστικό – όπως περιορισμοί στην κίνηση, στους ανθρώπους που έχει κανείς στο σπίτι του, στους χώρους που αθλείται, στον τρόπο που ψωνίζει κοκ. 

Εν προκειμένω, εάν διαβάσει κανείς το δοκίμιο του A. Fauci, θα διαπιστώσει πως πρόκειται για ένα μανιφέστο υπέρ του κλειδώματος – ανάλογης σκοπιμότητας με το κομμουνιστικό μανιφέστο. Πρόκειται για το ουτοπικό όραμα μίας κοινωνίας χωρίς παθογόνα, χωρίς ιούς και μικρόβια – βοηθώντας μας να ερμηνεύσουμε το βασικό χαρακτηριστικό της νέας θεωρίας: τον πουριτανισμό. Είναι φανερό άλλωστε πως επιτίθεται σε οτιδήποτε έχει σχέση με διασκέδαση – αθλήματα, ταξίδια, εστιατόρια, κλαμπ, καφετέριες, ξενοδοχεία, γυμναστήρια, νυχτερινές έξοδοι, ψάρεμα, κυνήγι κλπ. Ακόμη και ένας τυφλός λοιπόν βλέπει πως είμαστε αντιμέτωποι με έναν φανατισμό άνευ προηγουμένου – με ένα είδος παραφροσύνης γύρω από το άγριο όραμα ενός μονοδιάστατου κόσμου, στον οποίο η ζωή και οι κοινωνίες οργανώνονται με μοναδικό στόχο την αποφυγή ασθενειών!

analyst.gr

loading...