(που)Τσεσμές στο Αιγαίο!

 




Του Δρος. Δημήτρη Ρομποτή*

Ο Ερντογάν και τα σκυλάκια του δεν χάνουν ευκαιρία να εκστομίζουν πεζοδρομιακού χαρακτήρα βρισιές εναντίον του Ελληνος πρωθυπουργού και κατ’επέκταση της Ελλάδος, ακόμη και διαρκούντων των “διευρευνητικών” (σεξουαλικών) επαφών. Τώρα κλιμακώνουν με …βρυσιές, καθότι “Τσεσμέ” στα τουρκικά σημαίνει βρύση! Οπως στο ανέκδοτο του υδραυλικού που πιάνει τη σύζυγό του στο κρεβάτι με τον εραστή της και τον ρωτάει αν προτιμάη να πεθάνη με μαχαιριές ή …βρυσιές και ο δεύτερος μην αντιλαμβανόμενος το λογοπαίγνιο, επιλέγει το δεύτερο. Μόνο που εδώ δυστυχώς δεν μιλάμε για ανέκδοτα. Εγραφα χθες ότι επ’ουδενί δεν θα πρέπη η Ελλάς να επιτρέψη στο Τσεσμέ συνοδεία τε πολεμικών σκαφών να κάνη έρευνες στο Αιγαίο. Εν ανάγκη ας χτυπήση τα πολεμικά πλοία αφού πρώτα προειδοποιήση προς πάσα κατεύθυνση. Πληροφορήθηκα όμως ότι το εν λόγω ερευνητικό ανήκει στο πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας, άρα δεν πρόκειται για πολιτικό σκάφος, όπως είναι το Μπαρμπαρός (Κοκκινογέννης, από το όνομα του ελληνικής καταγωγής κουρσάρου και μετέπειτα ναυάρχου των Οθωμανών) ή το Ορούτς Ρέις. Μιλάμε δηλαδή για κανονική πολεμική ενέργεια, ακόμη κι’αν κινήται στα όρια του Διεθνούς Δικαίου όπως λένε οι ειδικοί. Υπάρχει δε προηγούμενη συμφωνία Ελλάδος-Τουρκίας (εις βάρος της χώρας μας, αλλά μας συμφέρει τώρα) που προβλέπει ότι οι δύο πλευρές θα απόσχουν εξ οποιασδήποτε ερεύνης στο Αιγαίο. Η Τουρκία με την εν λόγω Νάφτεξ και εφόσον υλοποιηθή, την παραβιάζει. Ο πρωθυπουργός έχει καθήκον να κάνη αυτό που έκανε ένας άλλος πρωθυπουργός το 1987, να βγη και να πη ότι έτσι και εμφανιστή το Τσεσμέ στην εν λόγω περιοχή, με ευθύνη της Τουρκίας θα υπάρξη στρατιωτική απάντηση!

Πέραν από την ελληνοτουρκική συμφωνία για τις έρευνες στο Αιγαίο, ηθικά δεν σκέκει να έρχονται τουρκικά πολεμικά πλοία για οποιουδήποτε είδους ερευνητικές δραστηριότητες καταμεσής του αρχιπελάγους! Εάν θέλη ο πρωθυπουργός να έχη και το Διεθνές Δίκαιο πλήρως με την πλευρά της Ελλάδος, γιατί δεν ανακηρύσση μονομερώς ΑΟΖ στο Αιγαίο εδώ και τώρα; Σε μια τέτοια εξέλιξη η Τουρκία θα παραβιάζη το, Διεθνές Δίκαιο κατάφωρα και θα πέσουν στο κενό τα όποια προσχήματα. Ταυτόχρονα, η Ελλάς να ανακοινώση, όσο ακόμη το Τσεσμέ δεν βρίσκεται στην περιοχή, ότι με αφορμή την τελευταία έξαρση της τουρκικής προκλητικότητος, δεν δύναται να διεξαχθή ο επόμενος γύρος των διερευνητικών και να ζητήση κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας στην επόμενη σύνοδο της ΕΕ. Δεν πρόκειται κανείς να κατηγορήση την Ελλάδα ότι αποφεύγει τον διάλογο, οι Τούρκοι βγάζουν πολεμικά στο Αιγαίο παραμονές της συνάντησης στην Αθήνα! Και ο εμπαιγμός, για να μην πω η ξεφτίλα, έχει όρια. Εάν απειλούσε η Αθήνα ότι θα φύγη από τις διερευνητικές, θα έπεφτε με τα μούτρα η Γερμανία να σταματήση την Τουρκία απαιτώντας την ανάκληση του Τσεσμέ στον λιμένα του!

Θα πουν κάποιοι, είναι πολύ εύκολο από την Αμερική να κάθεσαι και να ζητάς ανδρειωσύνες, μακρυά από κινδύνους και εκθέσεις στο πεδίο της μάχης, εκ του ασφαλούς όλοι ξεσπαθώνουν και κάνουν τους ήρωες. Επιπλέον, δεν έχεις την πληροφόρηση και δεν γνωρίζεις τα πραγματικά δεδομένα όπως οι κυβερνώντες, πώς μιλάς με τέτοια σιγουριά, δεν αντιλαμβάνεσαι ότι γίνεσαι γελοίος, όπως λέει και το τραγούδι του μακαρίτη του Μαχαιρίτσα; Εχετε δίκιο, άσπονδοι φίλοι μου, μερικώς όμως, διότι δεν έχω καμμία διάθεση να παραστήσω τον σκληροπυρηνικό ούτε να προτρέψω τη χώρα σε εχθροπραξίες. Το αντίθετο μάλιστα, μιλάω για άμεση σκλήρυνση των ελληνικών θέσεων προκειμένου να ΑΠΟΦΕΥΧΘΗ ο πόλεμος! Διότι ο συνεχής και άνευ ορίων κατευνασμός εκεί οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια! Θα σε στριμώξουν όπως τη γάτα στη γωνία και αναγκαστικά θα κλωτσήσης. Μόνο που τότε θα είναι χειρότερα τα πράγματα και για σένα, αλλά και για το διεθνές περιβάλλον, το οποίο μαθημένο στη δική σου υποχωρητικότητα θα ξυνίση τα μούτρα του όταν κάνης κάτι για να αμυνθής. Το “πάτερν” στις διεθνείς σχέσεις είναι εκ των ουκ άνευ, το βλέπουμε στην περίπτωση της Τουρκίας που διαρκώς επιτίθεται, οι ξένοι το έχουν συνηθίση για αυτό σπεύδουν πάντα να δικαιολογήσουν τη στάση της και να ζητήσουν από την Ελλάδα “αυτοσυγκράτηση”!

Οσο για το ότι είμαι εκτός χορού, η διακυβέρνηση είναι πολύ σοβαρό πράγμα και εγώ δεν έχω τέτοια εμπειρία, άρα λίγη σεμνότης δεν θα έβλαπτε, ένα πράγμα θα σας απαντήσω: χρημάτισα δις πρόεδρος ομογενειακού συλλόγου, κάτι που ουδείς από τους κυβερνώντες της Ελλάδος τα τελευταία 40 χρόνια θα μπορούσε να κάνη επιτυχώς! Είμαι πρώην πρόεδρος, έχω τα εχέγγυά μου τα οποία ουδείς μπορεί να μου αμφισβητήση διότι τα εκέρδισα εις το πεδίον της μάχης! Και σοβαρά τώρα, στα 33 χρόνια όπου βρίσκομαι στις Αμερικές, ό,τι έκανα, το λίγο, το ελάχιστο, το επέτυχα με τις δικές μου δυνάμεις, “σπώντας σίδερα βαριά”, δεν μου χαρίστηκε τίποτα, εν αντιθέσει με τα “πριγκηπόπουλα” του …Κωλεγίου Αθηνών που τα βρήκαν όλα έτοιμα και θεωρούν τη διαχείριση της χώρας κληρονομικό δικαίωμα. Δικαιούμαι λοιπόν δια να ομιλώ και να ξεχέζω όπου χρειάζεται, πόσο μάλλον που δημοσιογραφικώς ουδέποτε είχα “νταβαντζήδες” να με στηρίζουν και να μου υπαγορεύουν τα “δέοντα”. Εξάλλου, δεν χρειάζεται και ενημέρωση από μυστικές υπηρεσίες για να βλέπης και να λες τα αυτονόητα, εκτός κι’αν είσαι μαλάκας ή πουλημένος. ΄Η και τα δύο που είναι και το πιο συνηθισμένο στα καθ’ημάς. Διότι μακάρι να είχαμε ευφυείς στις θέσεις-κλειδιά κι’ας ήταν πουλημένοι…

*Ο Δρ. Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη. Είναι δε τελειόφοιτος Διδακτορικού, αλλά δεν έχει λάβει πτυχίο για οικονομικούς λόγους, από τη Μεγάλη του Γένους …Χολή!

ΥΓ: 1) Ο Γερμανός Πρέσβυς Ρέιχελ συναγωνίζεται τον Πάιατ στον ρόλο του ανθυπάτου! Εξοχα! Οπου νά’ναι έρχονται και τα (μ)Οσκαρς!

2) Η Κίνα έχει θεσπίσει …κωλοτέστ για τον κορωνοϊό και παρέχει ανάλογον …πουστοποιητικόν!

3) Ο Ναύαρχος Σταυρίδης μπορεί να είναι από τους μεγαλύτερους απολογητές της Τουρκίας στις ΗΠΑ, αλλά δεν παύει να είναι Ελληνας! Οπως και ο Εφιάλτης …

4) Οταν προσκαλής ηγέτες σοβαρών χωρών στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, αφενός δεν στέλνεις την πρόσκληση ενάμιση μήνα πριν – τα προγράμματά τους είναι γεμάτα για τα επόμενα χρόνια – κι’αφετέρου φροντίζεις παρασκηνιακώς να έχης λάβει θετική απάντηση πριν τους καλέσης για να μη σε κλάσουν και γίνης ρόμπα όπως και έγινε …

https://www.neohellenika.com/

loading...