Σε προεκλογική τροχιά η Γαλλία – Όσο ο Μακρόν πολεμά τον κορωνοϊό, η Λεπέν προετοιμάζεται

 «Η εκλογή της Μαρίν Λεπέν όλοι γνωρίζουμε ότι είναι μια πιθανότητα. Είναι μια πολιτική πιθανότητα και πρέπει να αντιταχθούμε. (…) Ελπίζω ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα θέσει υποψηφιότητα και θα επανεκλεγεί». Αυτά είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι BFM.

Η δήλωση του Γάλλου ΥΠΟΙΚ όσο σόκαρε, άλλο τόσο δημιούργησε ερωτήματα για την επικείμενη μάχη των προεδρικών εκλογών, που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν τον Απρίλιο του 2022.

Σε δημοσκοπήσεις που βλέπουν κατά διαστήματα το φως της δημοσιότητας ο Μακρόν, ο οποίος έχει κληθεί να διαχειριστεί την πανδημία της Covid-19, φαίνεται να συγκρατεί τα ποσοστά του, με την ακροδεξιά ωστόσο αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν να έρχεται πρώτη από τον πρώτο γύρο. Αυτό σημαίνει ότι ο Μακρόν, ο οποίος ωστόσο δεν έχει ανακοινώσει ακόμα την υποψηφιότητά του με το LREM, θα χρειαστεί συμμάχους.

Πιο συγκεκριμένα, σε μία δημοσκόπηση που έγινε στο τέλος Ιανουαρίου, οι πολίτες φέρνουν πρώτη τη Λεπέν από τον πρώτο γύρο, γεγονός που καταδεικνύει πως ο τωρινός Πρόεδρος θα αναγκαστεί να βρει κόμμα διατεθειμένο να συγκυβερνήσει μαζί του προκειμένου να ανακόψει την πορεία της Λεπέν προς τα Ηλύσια Πεδία και τον σχηματισμό κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, την τρίτη θέση στις προεδρικές εκλογές καταλαμβάνει το στέλεχος του συντηρητικού κόμματος Ξαβιέ Μπερτράν με 16% των ψήφων. 

Το 2017 ο Μακρόν είχε λάβει 24% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και η Μαρίν Λεπέν είχε φθάσει το 21,3%, αλλά συνετρίβη στη συνέχεια. Στον δεύτερο γύρο ο Μακρόν εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ποσοστό – ρεκόρ 66,1% και η ακροδεξιά ηγέτιδα βρέθηκε στα μισά, στο 33,9%.

Σύμφωνα με αναλυτές, πάντως, περίπου δεκαπέντε μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές το ζευγάρι Μακρόν – Λεπέν συνεχίζει να κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό, καθώς οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί και στελέχη ακολουθούν με μικρά ποσοστά. Τα οποία ωστόσο θα χρειαστούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Ισλαμιστές και μετανάστευση

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι, όσο ο Γάλλος Πρόεδρος είναι επιφορτισμένος με τη διαχείριση της πανδημίας, η Λεπέν βρίσκει χρόνο να προετοιμαστεί για την προεκλογική της εκστρατεία. Δείγμα μια τηλεμαχία πριν από λίγες μέρες ανάμεσα στη Λεπέν και τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμαμέν. 

Στο ντιμπέιτ, με αφορμή τη συζήτηση για ένα νομοσχέδιο που εξετάζει τρόπους αντιμετώπισης του ισλαμικού εξτρεμισμού στον απόηχο των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα, οι τόνοι ανέβηκαν. 

Ο υπουργός Εσωτερικών υπερασπίστηκε την κυβερνητική γραμμή για αυστηρότερους ελέγχους σε θρησκευτικές οργανώσεις, ώστε να μην τις «αλώσουν» εξτρεμιστές, για περιορισμό των δυνατοτήτων της κατ’ οίκον εκπαίδευσης των παιδιών και για μια περιορισμένη επέκταση του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους με την απαγόρευση σε δημοσίους υπαλλήλους να φορούν συγκεκριμένα θρησκευτικά σύμβολα, όπως η ισλαμική μαντήλα. 

Ωστόσο, σε μία προσπάθεια της γαλλικής κυβέρνησης να μην στιγματίσει τον μουσουλμανικό πληθυσμό της χώρας, η τοποθέτηση του Νταρμαμέν ήταν πολύ προσεκτική.

Ακριβώς εκεί πάτησε η ακροδεξιά ηγέτιδα του Εθνικού Συναγερμού ζητώντας αυστηρότερους περιορισμούς όσον αφορά τη χρήση δημοσίως θρησκευτικών συμβόλων, με τον ΥΠΕΣ να απαντά ότι «δεν θα υπάρξει αστυνομία για την ενδυμασία». Η Λεπέν κατηγορεί την κυβέρνηση πως δεν αντιμετωπίζει κατά πρόσωπο τον ισλαμικό εξτρεμισμό και, προκειμένου να «χαϊδέψει τα αυτιά» των μουσουλμάνων, στρέφεται κατά κάθε θρησκευτικού δόγματος.

Σε μία προσπάθεια να εδραιώσει την ανοδική της τάση, η Λεπέν φαίνεται να έχει μετριάσει τη ρητορική της. Παραμένει σκληρή ως προς το μεταναστευτικό, αλλά έχει αφήσει τις κορώνες περί Frexit, ενώ συνειδητά αποφεύγει να υποστηρίξει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Παρίσι – κόντρα στα περιοριστικά μέτρα –, οι οποίες εντείνονται. 

«Η πρώτη μου απόφαση θα είναι να θέσω υπό έλεγχο τη μετανάστευση» είπε τις προάλλες στο δίκτυο BFM ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο εκλογής της το 2022. «Θα ξαναθέσω υπό έλεγχο τα σύνορά μας και την πολιτική ασύλου και θα αλλάξω τους κανόνες για τη γαλλική υπηκοότητα» υποσχέθηκε. 

Κυβερνητική φθορά εξαιτίας του κορωνοϊού

Ο Μακρόν, που προσπαθεί να προσελκύσει ακόμα πιο δεξιό ακροατήριο – με τον νόμο περί Καθολικής Ασφάλειας και το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τον ισλαμικό εξτρεμισμό –, το μόνο που καταφέρνει είναι να μπερδεύει παρά να πετυχαίνει τελικά διεύρυνση της εκλογικής του βάσης. Εξάλλου πρώτο θέμα συζήτησης στη Γαλλία είναι η προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, εκεί όπου ο Γάλλος Πρόεδρος δεν παίρνει καλό βαθμό. 

Πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Odoxa κατέγραψε ότι οκτώ στους δέκα Γάλλους θεωρούν πως ο Πρόεδρος και η κεντροδεξιά κυβέρνησή του «δεν ξέρουν πού πατούν και πού βρίσκονται» ως προς τους χειρισμούς της υγειονομικής – και της συνεπαγόμενης οικονομικής – κρίσης.

Λεπέν, λοιπόν, προ των πυλών; Ο Εθνικός Συναγερμός έχει να διανύσει ακόμα πολύ δρόμο και όλοι απεύχονται ο δρόμος αυτός να καταλήξει στα Ηλύσια Πεδία. Το σημαντικό κρας τεστ για το ακροδεξιό κόμμα θα είναι οι περιφερειακές εκλογές του Ιουνίου. Η γαλλική Ακροδεξιά δεν έχει καταφέρει ποτέ να εκλέξει πρόεδρο περιφέρειας. 

Το γεγονός όμως ότι ο υπουργός του Μακρόν συναίνεσε στην τηλεμαχία με τη Λεπέν σε ώρα υψηλής τηλεθέασης για πολλούς θεωρείται νομιμοποίησή της ως κορυφαίας αντιπάλου του Προέδρου της Γαλλίας.

http://www.topontiki.gr

loading...