Ένα νέο όπλο αλλά παλιός γνώριμος για την καταπολέμηση του ιού είναι η κολχικίνη.

Μεγάλη καναδικής μελέτης έδειξε σημαντικό όφελος, καθώς παρατηρήθηκε μείωση κατά 44% της θνητότητας, 25% της νοσηλείας και 50% της ανάγκης διασωλήνωσης.

Η Ελλάδα, με τη μελέτη GRECO-19, ήταν πρωτοπόρα στη μελέτη της δράσης της κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19.

Εδώ και πολλές δεκαετίες από την κολχικίνη, αλλά και παράγωγα της όπως η δεμεκολχίνη (Colcemid), χρησιμοποιούνται στην κυτταρογενετική/καρυοτυπική ανάλυση για να σταματήσουν την μιτωτική διαδικασία και να καταστεί έτσι δυνατή η μελέτη του γενετικού υλικού κάθε κυττάρου στη μορφή των χρωμοσωμάτων. 

Η κολχικίνη είναι ένα γνωστό φάρμακο με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Χρησιμοποιείται για την θεραπεία πολλών παθήσεων, μεταξύ των οποίων η ουρική αρθρίτιδα και μεσογειακός πυρετός.

Ακόμα και εδώ υπάρχει πολύ ΕΛΛΑΔΑ , το όνομα προέρχεται από το φυτό «Κολχικόν», που ήταν το μαγικό φίλτρο της Μήδειας. Κατά την μυθολογία το φυτό φύτρωσε απο το αίμα του Προμηθέα και χρησιμεύει ως φάρμακο και ως δηλητήριο. Ερωτευμένη με τον Iάσονα, φτιάχνει μια προστατευτική αλοιφή από το κολχικό, καλύπτει το σώμα και τα όπλα του Ιάσονα και τον καθιστά άτρωτο κατά τη διάρκεια των άθλων που του ανέθεσε ο πατέρας της στην Κολχίδα. Τελικα με την δική της βοήθεια απέκτησε και το χρυσόμαλλο δέρας. 

loading...