Γιατί οι κάτοικοι σε αυτήν την πόλη της Αυστραλίας ζουν κάτω από τη γη

Έχουν δημιουργήσει μια ολόκληρη υπόγεια κοινότητα, χαρακτηριστικό της Coober Pedy, είναι πως σε αυτήν κατοικούν και αρκετοί Έλληνες!

Η πόλη της Αυστραλίας με το όνομα Coober Pedy, στην απομακρυσμένη έρημο της Νότιας Αυστραλίας, μοιάζει περισσότερο με σκηνικό μεγάλης χολιγουντιανής παραγωγής, παρά με πραγματική πόλη. Μάλλον αυτός ήταν και ο λόγος που οι παραγωγοί της ταινίας «Mad Max Beyond Thunderdome» του 1985 με πρωταγωνιστές τους Mel Gibson και Tina Turner επέλεξαν το συγκεκριμένο μέρος για τα γυρίσματα της δημοφιλούς ταινίας.

Το αλλόκοτο τοπίο με την κοκκινωπή απόχρωση, ωστόσο, καθιστά το Coober Pedy την πιο περίεργη πόλη στον κόσμο. Αναρωτιέστε ποιος είναι ο λόγος; Το γεγονός ότι οι περισσότεροι κάτοικοί της έχουν χτίσει τα σπίτια τους κάτω από την επιφάνεια της γης. Εδώ οι θερμοκρασίες, ακόμη και υπό σκιά, αρκετές φορές ξεπερνούν τους 50 βαθμούς Κελσίου, με την ζωή επί της γης να μοιάζει με κατόρθωμα.

Έτσι, οι κάτοικοί της αναζητώντας ανακούφιση από τη ζέστη -και τις ψυχρές χειμωνιάτικες νύχτες της ερήμου- ανακάλυψαν τον τρόπο για να κάνουν την ζωή στην πόλη τους λίγο πιο εύκολη και δροσερή. Γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο επέλεξαν να χτίσουν τα σπίτια τους μέσα στη γη, όπου οι θερμοκρασίες είναι σίγουρα πιο ανθρώπινες απ’ ό,τι στην επιφάνεια. Η μέση θερμοκρασία, μάλιστα, σε αυτά καθόλη τη διάρκεια του χρόνου κυμαίνεται γύρω στους 23 βαθμούς. Το αποτέλεσμα;

Μια ολόκληρη κοινότητα από ολόκληρα δωμάτια, βιβλιοπωλεία, μπαρ, ακόμη και εκκλησίες, μουσείο και ξενοδοχείο να είναι εγκατεστημένα στους σκαλισμένους υπόγειους τοίχους του Coober Pedy. Μάλιστα, για τους αμέριμνους επισκέπτες υπάρχουν και αντίστοιχες πινακίδες που προειδοποιούν για διάφορες βαθιές τρύπες κατά μήκος της έκτασης της πόλης.

Η πόλη είναι γνωστή, επίσης, και ως «παγκόσμια πρωτεύουσα του οπαλίου», λόγω των μεγάλων ποσοτήτων οπαλίου που εξορύσσονται στην έκτασή της. Στην ουσία πρόκειται για ένα τεράστιο ορυχείο οπαλίου, καθώς εκτιμάται ότι το 70% της συνολικής ποσότητας οπαλίου που εξορύσσεται παγκοσμίως, προέρχεται από εδώ.

Πώς εξηγείται αυτό; Πριν από περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια, το Coober Pedy καλύφθηκε από τον ωκεανό και όταν το νερό υποχώρησε, τα αμμώδη ορυκτά διοξειδίου του πυριτίου από τον πυθμένα παρέμειναν στις βραχώδεις ρωγμές και τις κοιλότητες και με την πάροδο του χρόνου σταθεροποιήθηκαν δημιουργώντας πολύχρωμους πολύτιμους λίθους, τον οπαλίτη.

loading...