Αέρια στο έντερο: Γιατί «παγιδεύονται» εκεί και τι να κάνεις

 Είναι φυσιολογικό φαινόμενο τα παγιδευμένα αέρια;

Η διέλευση αερίων είναι ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας πέψης. Ωστόσο, εάν τα αέρια παγιδευτούν στα έντερα, μπορεί να προκληθεί μία πολύ άβολη ακόμη και οδυνηρή αίσθηση. Αιτία του φαινομένου αυτού μπορεί να είναι πολλοί διαφορετικοί παράγοντες, ενώ υπάρχουν και διάφορες επιλογές θεραπείας.

Ένα άτομο μπορεί να αισθανθεί έντονο πόνο ή δυσφορία στην κοιλιά εάν τα αέρια δεν κινούνται κανονικά μέσω των εντέρων. Τα αέρια είναι συνήθως το αποτέλεσμα των βακτηρίων που κάνουν την πέψη των τροφίμων. Ακόμη, μπορεί το άτομο να έχει καταπιεί αέρα κατά την κατανάλωση φαγητού-ποτού.

Τα αέρια μπορεί να μην κινούνται καλά μέσω του πεπτικού συστήματος ενός ατόμου εάν παράγει υπερβολική ποσότητα αερίων λόγω της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών ή εάν έχει ορισμένες γαστρεντερικές παθήσεις.

Ας δούμε τις αιτίες και τα συμπτώματα των παγιδευμένων αερίων, τις θεραπείες και πότε πρέπει κάποιος να μιλήσει με έναν γιατρό.

Είναι φυσιολογικό φαινόμενο τα παγιδευμένα αέρια;

Τα παγιδευμένα αέρια είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα που μερικοί άνθρωποι μπορεί να θεωρήσουν ενοχλητικό. Ωστόσο, συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία και συχνά επιλύεται από μόνο του. Όταν ένα άτομο τρώει ή πίνει, καταπίνει μικρές ποσότητες αέρα. Το αέριο μπορεί επίσης να προκύψει ως υποπροϊόν της πέψης ορισμένων τροφίμων. Αυτό  συσσωρεύεται στο σώμα, και ένα άτομο μπορεί να το απελευθερώσει αν ρευτεί ή αεριστεί.

Εάν το σώμα παράγει υπερβολικά αέρια, μπορεί να μην διέλθουν εύκολα από το πεπτικό σύστημα και η πίεση που προκαλείται να οδηγήσει σε πόνο.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως ξαφνικά. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν έντονο πόνο,  άλλοι να παρατηρήσουν ένα γενικό αίσθημα δυσφορίας στην κοιλιά και άλλοι να έχουν φούσκωμα στο στομάχι.

Εάν συσσωρευτούν αέρια, κάποιοι άνθρωποι ίσως παρερμηνεύσουν τον πόνο που προκαλείται και να τον μπερδέψουν με άλλη ασθένεια. Για παράδειγμα, εάν τα αέρια συσσωρεύονται στα δεξιά του σώματος, μπορεί ο ασθενής να αισθάνεται παρόμοιο με τον πόνο της χοληδόχου κύστης, ενώ εάν συσσωρεύονται στα αριστερά, μπορεί να παρερμηνευτεί ως πόνος στο στήθος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα μπορεί επίσης να έχουν επιπλέον συμπτώματα, όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια ή απώλεια βάρους.

Θεραπεία

Διάφορες μέθοδοι μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τα παγιδευμένα αέρια. Η πιο αποτελεσματική διαφέρει σε κάθε ασθενή. Επομένως, ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί να πειραματιστεί για να προσδιορίσει τι λειτουργεί καλύτερα και πιο γρήγορα για αυτό. Η πραγματοποίηση σωματικής άσκησης ή αυτο-κοιλιακού μασάζ στην οδυνηρή περιοχή μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να «βγάλει» τα αέρια.

Το ίδιο μπορούν να κάνουν και ορισμένες στάσεις γιόγκα ή χαλαρωτικές θέσεις.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να ανακουφιστούν από την κατανάλωση τσαγιού. Τα ποτά που περιέχουν συστατικά όπως μάραθο, μέντα, ή χαμομήλι μπορεί να βοηθήσουν στην εξάλειψη του αερίου και στην καταπράυνση του στομάχου. Άλλες φυσικές θεραπείες, όπως κατανάλωση γλυκάνισου, κύμινου, κόλιανδρου και κουρκουμά, μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

Αν και η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δήλωσε ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο ενεργός άνθρακας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των υπερβολικών αερίων, συμβάλλοντας στη μείωση του πόνου στο στομάχι και των παγιδευμένων αερίων.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να προτιμούν τη θεραπεία των συμπτωμάτων των παγιδευμένων αερίων με θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή, όπως τα αντιπηκτικά, για παράδειγμα η σιμεθικόνη.

Η σιμεθικόνη λειτουργεί συγκεντρώνοντας μικρές φυσαλίδες αερίου στο έντερο για να σχηματίσουν μεγαλύτερες, καθιστώντας ευκολότερη τη διέλευσή του από το σώμα.

Αιτίες

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες των παγιδευμένων αερίων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ακολουθούν.

Κατάποση αέρα

Όταν ένα άτομο τρώει ή πίνει, είναι φυσικό να καταπιεί μια μικρή ποσότητα αέρα. Ωστόσο, ορισμένες δραστηριότητες μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη κατάποση αέρα, μεταξύ των οποίων και οι παρακάτω:

Μάσηση τσίχλας

Κατανάλωση ανθρακούχων ποτών

Υπερβολικά γρήγορη κατανάλωση φαγητού/ποτού

Κάπνισμα

Σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν το αέριο δεν διαφεύγει από το σώμα, μπορεί να κινηθεί προς τα έντερα και να οδηγήσει στο φαινόμενο των παγιδευμένων αερίων.

Μερικά τρόφιμα και ποτά

Η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων και ποτών μπορεί επίσης να παράγει υπερβολική ποσότητα αερίων, που ίσως παγιδευτεί. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πέψης, τα βακτήρια βοηθούν στη διάσπαση των υδατανθράκων στο παχύ έντερο.

Υπερβολικά αέρια και φούσκωμα μπορεί να προκύψουν και όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν τροφές και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε σύνθετους υδατάνθρακες, τα οποία είναι:

Φρούτα και χυμοί φρούτων

Ανθρακούχα αναψυκτικά

Λαχανικά

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη

Προϊόντα χωρίς ζάχαρη που περιέχουν σορβιτόλη, μαννιτόλη ή ξυλιτόλη

Συμπληρωματικές ίνες, όπως ινουλίνη και φρουκτο-ολιγοσακχαρίτης

Υποκείμενα νοσήματα

Ορισμένες πεπτικές ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν σε ένα άτομο την παραγωγή περισσότερων αερίων από το συνηθισμένο ή την εμφάνιση πιο σοβαρών συμπτωμάτων όταν έχουν παγιδευμένα αέρια. Αυτές οι ασθένειες περιλαμβάνουν:

Μικρή εντερική βακτηριακή υπερανάπτυξη

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Κοιλιοκάκη

Δυσανεξία στη λακτόζη

Δυσανεξία στη φρουκτόζη

Σύνδρομο ντάμπινγκ (σύνδρομο ραγδαίας κενώσεως)

Απόφραξη του εντέρου

Καρκίνο του παχέος εντέρου

Πρόληψη

Οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν πολλά μέτρα για τη μείωση ή την πρόληψη των συμπτωμάτων παγιδευμένων αερίων. Για παράδειγμα, μπορούν να λάβουν μέτρα για να καταπιούν λιγότερο αέρα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν βραδύτερη κατανάλωση φαγητού και ποτού και αποφυγή μάσησης τσίχλας. Ένας γιατρός μπορεί επίσης να προτείνει την υιοθέτηση αλλαγών στον τρόπο ζωής, εάν είναι απαραίτητο, όπως:

Πιο συχνή σωματική άσκηση: Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

Διακοπή του καπνίσματος: Το κάπνισμα οδηγεί τους ανθρώπους στο να καταπίνουν περισσότερο αέρα και μπορεί επίσης να ερεθίσει το πεπτικό σύστημα.

Πραγματοποίηση διατροφικών αλλαγών: Η αποφυγή ορισμένων τροφίμων, ειδικά εάν οι άνθρωποι έχουν παρατηρήσει ότι μερικά τρόφιμα τους προκαλούν τα συμπτώματα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αερίων, όπως και η κατανάλωση μικρότερων, συχνότερων γευμάτων.

Επιπλέον, ορισμένα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί επίσης να βοηθήσουν τους ανθρώπους στη σωστότερη μεταφορά αερίων ή στην παραγωγή λιγότερου αερίου κατά την πέψη των τροφών.

Διάγνωση

Ένας γιατρός πιθανότατα θα διαγνώσει το παγιδευμένο αέριο λαμβάνοντας το ιατρικό ιστορικό του ατόμου και πραγματοποιώντας μια φυσική εξέταση. Θα ρωτήσει επίσης το άτομο για τα συμπτώματά του, τις διατροφικές του συνήθειες και την τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή.

Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός συνήθως ελέγχει για πόνο, φούσκωμα, πρήξιμο ή ευαισθησία στην κοιλιά, ενώ είναι πιθανό να ελέγξει την περιοχή χρησιμοποιώντας ένα στηθοσκόπιο.

Εάν ο γιατρός υποψιαστεί ότι ένα υποκείμενο νόσημα προκαλεί υπερβολικά αέρια ή αυξάνει τα συμπτώματα των παγιδευμένων αερίων, μπορεί να ζητήσει περισσότερες εξετάσεις. Εναλλακτικά, ίσως ζητήσει από τον ασθενή να κρατήσει ένα ημερολόγιο τροφίμων για να δει εάν είναι συγκεκριμένα τα τρόφιμα που προκαλούν το πρόβλημα.

Πότε πρέπει ο ασθενής να απευθυνθεί σε γιατρό

Τα παγιδευμένα αέρια δεν είναι συνήθως σοβαρό πρόβλημα, επομένως δεν πρέπει γενικά να προκαλεί ανησυχία. Ωστόσο, εάν ένα άτομο το βιώνει συχνά και ταλαιπωρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι σκόπιμο να ζητήσει ιατρική βοήθεια.

Ένα άτομο θα πρέπει επίσης να μιλήσει με έναν γιατρό εάν τα συμπτώματά του ξαφνικά αλλάξουν ή αν εμφανίσει επιπλέον συμπτώματα, όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια ή απώλεια βάρους.

Ο γιατρός με τη σειρά του θα διαγνώσει μια υποκείμενη νόσο που προκαλεί τα υπερβολικά αέρια ή θα εντοπίσει μια άλλη αιτία για την κοιλιακή δυσφορία.

www.shape.gr

loading...