«Ανοίγει» η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Ποια τα ποσά και οι δικαιούχοι – Οι παγίδες του έβδομου κύκλου

 Με το μοντέλο «μισό- μισό», δηλαδή «δώρο» από το κράτος το ήμισυ της ενίσχυσης και δάνειο το υπόλοιπο ποσό, ενεργοποιείται ο 6ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Τα ελάχιστα ποσά διαμορφώνονται στα 500 ή 1.000 ευρώ, ανάλογα με την «φυσιογνωμία» του δικαιούχου. Αμέσως μετά την εκταμίευση των ποσών αυτού του κύκλου ενισχύσεων, ακολουθεί η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 από όπου οι «παγίδες» δεν λείπουν.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Έως την Παρασκευή θα εκταμιευτούν τα ποσά που απομένουν να δοθούν στους δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5: Αμέσως «χτυπά καμπανάκι» για την έναρξη της διαδικασίας που αφορά στον 6ο κύκλο των ενισχύσεων, με την πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να υπολογίζεται πως θα ενεργοποιηθεί έως τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου. Στόχος οι πρώτες ενισχύσεις να καταβληθούν τις πρώτες μέρες του Μαρτίου.

Τα χαρακτηριστικά της 6ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Στον 6ο κύκλο, το 50% των ενισχύσεων έχει και πάλι μη επιστρεπτέο χαρακτήρα, με ουσιαστικές διαφοροποιήσεις όμως ως προς τα ελάχιστα και μέγιστα ποσά. Καθώς η ενίσχυση αφορά σε έναν μήνα, το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, ανέρχεται στα 500 ευρώ και το μέγιστο ύψος ενίσχυσης στα 50.000 ευρώ. Για ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται ελάχιστη ενίσχυση 500-1.000 ευρώ σε συνάρτηση με τον τζίρο, ενώ για τις κλειστές επιχειρήσεις σε συνάρτηση με τον αριθμό των εργαζόμενων τα ελάχιστα ποσά διαμορφώνονται σε:

1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς υπαλλήλους

2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους

4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 υπαλλήλους και

8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.

Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.

Τι θα γίνει στον 7ο κύκλο

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο 7ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα αφορά στην απώλεια τζίρου ολόκληρου του α’ τριμήνου του 2021, όπου θα συνυπολογιστούν τα ποσά που δόθηκαν στον 6ο κύκλο. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

Να υποθέσουμε ότι μια ατομική επιχείρηση με ένα άτομο προσωπικό έχει αναστείλει τη δραστηριότητά της με κρατική εντολή. Καταθέτει αίτηση στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, παρουσιάζοντας μείωση τζίρου για τον Ιανουάριο 1.500 ευρώ, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2020. Ενισχύεται τελικά με το ελάχιστο ποσό των 2.000 ευρώ.

Η ίδια επιχείρηση, έχει δικαίωμα να ενταχθεί και στον 7ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Παρουσιάζει με την αίτηση που κάνει τώρα, μείωση τζίρου για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου επίσης 1.500 ευρώ. Ο αλγόριθμος υπολογίζεται πως θα δώσει για την επιχείρηση ένα αρχικό ύψος ενίσχυσης 3.000 ευρώ. Ωστόσο, από το ποσό αυτό θα αφαιρεθούν τα 2.000 ευρώ που έλαβε ήδη με την Επιστρεπτέα 6 και τελικά θα πιστωθούν στον λογαριασμό της 1.000 ευρώ.

Και η «παγίδα» της… εξόφλησης

Και σε αυτόν τον κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα είναι «δώρο» το 50% της ενίσχυσης, παρά το γεγονός ότι η αγορά «φώναζε» να ανέβει το ποσοστό της επιδότησης. Όπως και να έχει στην περίπτωση της Επιστρεπτέας το «δώρο» έχει και κάποιο αντίτιμο: Πρώτον, αυτό το «κομμάτι» της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται στο δημόσιο, με τον όρο της διατήρησης ίδιου αριθμού εργαζομένων στις επιχειρήσεις με προσωπικό.

Και δεύτερον το υπόλοιπο ποσό είναι δάνειο και πρέπει να εξοφληθεί. Προβλέπεται να επιστραφεί σε 40 δόσεις από το 2022 έως 2025, με άτοκη περίοδο χάριτος έως Δεκέμβριο του 2021 και ετήσιο επιτόκιο 7,4% από το 2022. Έτσι, για παράδειγμα αν κάποιος πάρει ενίσχυση 12.000 ευρώ, υπό προϋποθέσεις δεν θα επιστρέψει τα 6.000 ευρώ και για το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να καταβάλλει για 40 μήνες από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά δόση περίπου 168 ευρώ στο κράτος.

«Δεύτερη ευκαιρία» για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ

Μέσα στην εβδομάδα, και για λίγες μόνο ημέρες, θα δοθεί η δυνατότητα διόρθωσης της δήλωσης ΦΠΑ για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, ώστε να ενταχθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή όσα από αυτά έως σήμερα απορρίφθηκαν και παρουσιάζουν πτώση τζίρου. Παράλληλα, προκειμένου να επισπευσθεί η ενίσχυση της ρευστότητας των κλάδων που πλήττονται περισσότερο από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

loading...