Μέσα στην αναμπουμπούλα φέρνουν και περιουσολόγιο: Θα είναι το 2021 η χρονιά του;

 Ενεργοποιείται ένα μέτρο που έχει περάσει από «40 κύματα».

Σε πρώτο πλάνο φέρνει το οικονομικό επιτελείο και η ΑΑΔΕ το περιβόητο «ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο», πατώντας πάνω στον μνημονιακό νόμο που ψηφίστηκε το 2010, αλλά επί της ουσίας ποτέ δεν εφαρμόστηκε.

Καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν είχε τολμήσει, αν και υπήρξαν φιλότιμες προσπάθειες, να ενεργοποιήσει το πλήρες ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και σε αυτό συνέβαλε σημαντικά και η πανδημία.

Ο μηχανισμός στον οποίον θα καταγράφονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων φορολογούμενων δρομολογείται για το 2021.

Όπως προβλέπει το αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, μετά από χρόνια αναμονής, θα μπει για τα καλά στις ζωές μας στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Πιο συγκεκριμένα η τεράστια βάση δεδομένων που θα συσταθεί για κάθε Έλληνα φορολογούμενο θα αφορά οποιαδήποτε μεταβολή λαμβάνει χώρα σε περιουσιακά στοιχεία όπως:

Ακίνητα

Οικόπεδα

Αυτοκίνητα

Μετρητά

Σκάφη θαλάσσης ή ακόμα και αεροσκάφη

καταθέσεις

πλάκες χρυσού

μετοχές και ομόλογα

Ενδεικτικό είναι πως υπάρχουν σκέψεις για εισαγωγή στον μηχανισμό ακόμη και αντικειμένων που έχει στην κατοχή του ο κάθε φορολογούμενος και που η αξία τους κρίνεται αρκετά μεγάλη (π.χ. σπάνιος πίνακας).

Αυτά τουλάχιστον θα κληθούν οι Έλληνες φορολογούμενοι να δηλώσουν σε πρώτη φάση.

Περιττό να πούμε πως τα πρόστιμα για όσους «ξεχάσουν» να δηλώσουν από την αρχή όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία θα είναι όχι μόνο τσουχτερά αλλά δυσβάσταχτα!

Δεν αποκλείεται μάλιστα η «ποινή» από το κράτος να ισούται με την αντικειμενική αξία του περιουσιακού στοιχείου που ο φορολογούμενος δεν είχε συμπεριλάβει στις δηλώσεις του.

Έτσι λοιπόν κανείς δεν θα μπορεί να έχει ΤΙΠΟΤΑ ΚΡΥΦΑ από το κράτος, που θα διασταυρώνει με χαρακτηριστική ευκολία την παραμικρή μεταβολή των στοιχείων από δήλωση σε δήλωση.

Τσουχτερά πρόστιμα, ενδεχομένως και κατασχέσεις, προβλέπονται και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φορολογούμενος δεν θα είναι σε θέση να ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ με νόμιμο τρόπο οποιαδήποτε μεταβολή στα περιουσιακά του στοιχεία!

Μένει να δούμε αν όντως αυτό το εργαλείο «διαρκούς ελέγχου του πόθεν έσχες» θα εισβάλλει για τα καλά στις ζωές μας μέσα στο 2021.

loading...