Ομολογία ΓΑΠ: Με “δούλεψαν” οι Τούρκοι διπλωμάτες το 2003

 Είναι τραγικό να ανακαλύπτεις ότι οι Τούρκοι πολιτικοί και διπλωμάτες κορόιδεψαν εν ψυχρώ τους Έλληνες ομολόγους τους

Ηκατάσταση με τους πολιτικούς στην Ελλάδα έχει “ξεφύγει”. Αποκαλύπτουν οι ίδιοι χειρισμούς που έκαναν στα εθνικά θέματα ως επιτυχίες, τη στιγμή που είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για εθνικές υποχωρήσεις, που υπονομεύουν τα εθνικά μας συμφέροντα και είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπούν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του Γιώργου Παπανδρέου,  ο οποίος αποκάλυψε σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό ότι το 2003 Ελλάδα και Τουρκία είχαν φτάσει πολύ κοντά σε σύμπτωση απόψεων για το ζήτημα της παραπομπής για την οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Όταν οι Τούρκοι είδαν την υποχώρηση της Ελλάδας, την έβαλαν στο τσεπάκι τους και υπαναχώρησαν με κέρδη.

Και όταν τεθεί ξανά το θέμα, οι συζητήσεις θα αρχίσουν από εκεί που υποχωρήσαμε, για να πάμε σε άλλες υποχωρήσεις.

Και αυτό το παρουσιάζουν ως διπλωματική επιτυχία, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για κανονικού “δούλεμα” των Τούρκων εις βάρος της Ελλάδας.

Ακολουθεί σχετικό άρθρο του ΑΠΕ/ΜΠΕ, που δημοσίευσε η Καθημερινή.

Γ. Παπανδρέου για Τουρκία: Το 2003 φτάσαμε πολύ κοντά στη Χάγη

Ελλάδα και Τουρκία το 2003 είχαν φτάσει πολύ κοντά σε σύμπτωση απόψεων για το ζήτημα της παραπομπής για την οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποκάλυψε ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ χαιρέτισε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δυο χώρες στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο πρώην πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το τι πρέπει να περιλαμβάνεται στην ατζέντα.

«Φυσικά, κατά τη διάρκεια αυτών των διερευνητικών επαφών – γι ‘αυτό άλλωστε τις αποκαλούμε διερευνητικές επαφές – ελπίζουμε να καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων για πιθανή επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας είτε διμερώς είτε, εάν είναι απαραίτητο, πηγαίνοντας στο δικαστήριο της Χάγης», επεσήμανε.

Συμπλήρωσε πως η κάθε πλευρά προσέρχεται με τις απόψεις της, αλλά αυτό δεν εμποδίζει να γίνει διάλογος.

«Από την εμπειρία μου καταφέραμε να περιορίσουμε το ζήτημα σε κάτι πολύ σαφές και φτάσαμε πολύ κοντά σε μια ελάχιστη συμφωνία για το τι πρέπει να επιλυθεί. Και θέλω να είμαι αρκετά ξεκάθαρος, γιατί υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που η Ελλάδα δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ, για παράδειγμα ζητήματα κυριαρχίας», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι «είναι προσβλητικό ή μη ρεαλιστικό να υπάρχει η εντύπωση ότι μπορεί ποτέ να αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας. Είναι κάτι που η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ποτέ. Όπως και η Τουρκία δεν θα δεχόταν ποτέ να διαπραγματευτεί ένα τμήμα της επικράτειάς της».

«Νομίζω, λοιπόν, ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και την εθνική κυριαρχία, ζητήματα τα οποία δεν αποτελούν θέμα διαπραγμάτευσης και να επικεντρωθούμε σε ό,τι μπορούμε να επιλύσουμε. Για παράδειγμα, το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Ένα θέμα που είναι σημαντικό να επιλυθεί και έχουμε φτάσει πολύ κοντά σε μια θετική έκβαση. Νομίζω ότι αυτό είναι το πνεύμα που πρέπει να ακολουθήσουμε σε αυτές τις συζητήσεις», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ακόμη: «Μια ανταλλαγή απόψεων όπου αναφέρονται και οι διαφορετικές προσεγγίσεις που είπατε. Η Ελλάδα λέει ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, η τουρκική πλευρά λέει όχι. Αν δεν υπάρξει συμφωνία πιθανότατα αυτό θα είναι ζήτημα για το διεθνές δικαστήριο. Για αυτό μιλάμε για τη Χάγη».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι είναι σκόπιμο να δούμε θέματα «χαμηλής πολιτικής, όπως η συνεργασία στον τουρισμό, τις εμπορικές σχέσεις αλλά και κοινές δράσεις για την πανδημία και την κλιματική αλλαγή», ενώ έκανε ειδική αναφορά στο προσφυγικό, λέγοντας πώς είναι ένα μεγάλο ζήτημα.

loading...