Η συνταγή για αμυγδαλωτά, που παρουσιάζεται πάρα κάτω, υπάρχει σε κιτάπι του εμπόρου Μιχαήλ Κ. Λογοθέτη, ο οποίος εμφανίζεται το 1871 στον εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Παραλίου Άστρους με αύξοντα αριθμό 839 εδώ https://astrosparalio.gr/…/eklogikos%20katalogos%201871… . Η συνταγή είναι γραμμένη το 1880, αλλά είναι πολύ παλαιότερη.
Το κείμενο της συνταγής, βλέπε φωτογραφία No 2, έχει ως εξής:
«Αμυγδαλωτόν
Κοπάνισον δράμια διακόσια αμύγδαλα γλυκά με 5 ασπράδια αυγών πρόσθες εκατόν πενήντα δράμια ζάχαριν εις κόνιν, ζύμωσον καλώς το όλον με φλύδαν κίτρου ή πορτοκαλιού κοπανισμένην άπλωσον την ζύμην ταύτην με τον πλάστην κόψετην εις σχήματα διάφορα, τα οποία θέλεις ψήσαι εις φούρνον εις την λαμαρίναν, επί χαρτός πασπαλισμένον με ζάχαριν ή άλευρον.»
Παρατήρηση: Μονάδα μέτρησης χρησιμοποιείται η Οκά, η οποία υποδιαιρείται σε 400 δράμια, 1 Οκά = 1,2829 κιλά
Υλικά
Αμύγδαλα κοπανισμένα (σε μορφή σκόνης) = 650 γραμμάρια
Ασπράδια αυγών = 5
Ζάχαρη άχνη = 500 γραμμάρια
Φλούδα Κίτρου ή Πορτοκαλιού κοπανισμένη
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τα αμύγδαλα με τα ασπράδια αυγών, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη φλούδα του Κίτρου ή Πορτοκαλιού και ζυμώνουμε καλά το μίγμα. Μετά απλώνουμε τη ζύμη με τον πλάστη και τη κόβουμε σε διάφορα σχήματα. Τα αμυγδαλωτά τα τοποθετούμε στο ταψί πάνω σε χαρτί το οποίο έχουμε πασπαλίσει με ζάχαρη ή αλεύρι και τα ψήνουμε.
Υ.Σ: Προσέτρεξα στα φώτα φίλου, ο οποίος έχει εργαστήρι παραγωγής Αμυγδαλωτών στις Σπέτσες και μου είπε ότι, τα Αμυγδαλωτά θέλουν ψήσιμο στους 200 βαθμούς και για 15 λεπτά περίπου.

loading...