Τα ελληνικά Rafale με πυραύλους METΕOR θα βάλουν “φρένο” στα COMAO των Τούρκων

 “Τέρμα” στα COMAO των Τούρκων για Λιβύη και ανοικτά της Κρήτης με την παραλαβή των Rafale μαζί με τον τρομερό εξοπλισμό τους

Άσχημες εξελίξεις έρχονται για την τουρκική πολεμική αεροπορία στην Α. Μεσόγειο και τις δράσεις της με τη διενέργεια των συνεχών πτήσεων τύπου COMAO, με σκοπό να ελεγχθεί αυτή πλευρά της Μεσογείου και να αποστέλλονται τουρκικές δυνάμεις σε Λιβύη και αλλού, αναφέρουν γαλλικές πηγές.

Η παρουσία των ελληνικών πλέον RAFALE με τους πυραύλους METEOR, θα δώσει στην ελληνική πολεμική αεροπορία την απίστευτη δυνατότητα να απειλεί από απόσταση 150 χλμ τα τουρκικά αεροσκάφη εναερίου ανεφοδιασμού KC-135, ενώ θα στοχεύει και στα μεταγωγικά αεροσκάφη χωρίς… κόστος.

Οι Τούρκοι υλοποιούν εδώ και μεγάλο διάστημα πτήσεις COMAO (συνδυασμένη πτήση διαφορετικών τύπων αεροσκαφών) στην Α. Μεσόγειο με στόχο τη Λιβύη, ενώ τη μέθοδο αυτήν είχαν σκοπό να την υλοποιήσουν και για την Κρήτη και την Κύπρο εφόσον το απαιτούσαν βέβαια οι συνθήκες.  Σε αυτού του τύπου τις τουρκικές κινήσεις στην Μεσόγειο είχαμε πολλά “πακέτα” τουρκικών αεροσκαφών με τον συνδυασμό ενός αεροσκάφους εναερίου ανεφοδιασμού KC-135R, δύο βομβαρδιστικών F-4, και δύο μαχητικών F-16 που τα συνόδευαν.

Οι Τούρκοι κατά την συνήθη πρακτική τους τα ονόμαζαν “αεροπορική άσκηση”, ενώ και ο ίδιος ο Τούρκος Α/ΓΕΑ Πτέραρχος Hasan Küçükakyüz συμμετείχε σε παρόμοιες πτήσεις, ενδεικτικό των προθέσεων της Άγκυρας.

Επίσης η τουρκική πολεμική αεροπορία υλοποιούσε μέχρι τώρα πτήσεις ιπτάμενων τάνκερ πάνω από τις Τουρκικές ακτές απέναντι από τα Δωδεκάννησα για παράδειγμα και έτσι ανεφοδίαζε συνεχώς τα μαχητικά της και τα έστελναν είτε να παρενοχλήσουν τα Ελληνικά F-16 είτε να καταγράψουν παραβιάσεις. 

Αυτά μετά την παραλαβή των γαλλικών μαχητικών τελείωσαν άπαξ δια παντός, λόγω του πυραύλου Meteor, με εμβέλεια 150 χλμ.

O πύραυλος αυτός, έχει τη δυνατότητα εμπλοκής στόχου εκτός οπτικού πεδίου (Beyond Visual Range) ενώ διαθέτει προηγμένα συστήματα ανίχνευσης στόχου και πρόωσης που τον καθιστούν ιδιαίτερα αποτελεσματικό αλλά και καταστροφικό, κάτι που σίγουρα θα φέρει «ανατροπές» και θα προκαλέσει τεράστιο πονοκέφαλο στις αεροπορικές δυνάμεις της Τουρκίας.

Τι κάνει όμως τον πύραυλο Meteor να ξεχωρίζει και γιατί αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι αποτελεί ένα τρομακτικό όπλο απέναντι στα εχθρικά αεροσκάφη;

Ο πύραυλος είναι σε θέση να επιταχύνει μετά την εκτόξευσή του, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να χτυπήσει αποτελεσματικά το στόχο, ενώ παράλληλα μειώνει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα ελιγμού και αποφυγής του από τον εχθρό. Εν ολίγοις, ο εξοπλισμένος με ramjet πύραυλος Meteor έχει περισσότερες πιθανότητες να χτυπήσει έναν στόχο σε μεγάλες αποστάσεις από έναν πύραυλο αέρος-αέρος με έναν τυπικό σύστημα πρόωσης.Πώς θα αντιδράσει η Τουρκία – Τι εκτιμούν οι Γάλλοι

Οι Γάλλοι εκτιμούν ότι η Τουρκία έχει τρεις λύσεις για να απαντήσει στην Ελλάδα και στην συμφωνία με τη Γαλλία.

Πρώτον θα επιδιώξει πάση θυσία, αφού ομαλοποιήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ να ενταχθεί εκ νέου στο πρόγραμμα των μαχητικών 5ης γενιάς F-35 από τις ΗΠΑ,και να παραλάβει αριθμό αεροσκαφών για να κάνει στην συνέχεια  επίδειξη δύναμης στην Αθήνα.

Δεύτερον, θα υλοποιούσε τη ρωσική επιλογή με μια νέα συμφωνία για τη δεύτερη παρτίδα S-400. Η τουρκική πολεμική αεροπορία θα κοιτούσε σοβαρά την επιλογή αγοράς Su-35 4.5-γενιάς ή Su-57 πέμπτης γενιάς.Τέλος, θα επιταχύνονταν οι διαδικασίες για την κατασκευή  του TF-X, το οποίο θα υλοποιηθεί έτσι και αλλιώς για την κάλυψη των απαιτήσεων της ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας.

Οι ίδιοι θεωρούν πάντως ότι η Άγκυρα θα “απαντήσει” στην Ελλάδα όπως και να έχει το επόμενο διάστημα, κυρίως για να πληγεί το γόητρο της τουρκικής κυβέρνησης και ειδικά του Τούρκου προέδρου.

Η Ελληνική πολεμική αεροπορία πάντως θα είναι εκεί ό,τι και να επιχειρήσουν οι Τούρκοι για να δείξει στους γείτονες ότι το Αιγαίο ήταν είναι και θα είναι πάντα ελληνικό.

loading...