MyDATA: «ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΠΟ 01-04-2021, ΚΗΡΥΞΕ Η ΑΑΔΕ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ»

 Στις 31-12-2020, το Υπουργείο Οικονομικών και η Α.Α.Δ.Ε., με Δελτίο Τύπου ανακοίνωσαν την μετάθεση της έναρξης, της ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ψηφιακής διαβίβασης στην Πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων-myDATA, από 01-04-2021 για όλες τις επιχειρήσεις και για τα παραστατικά που εκδίδουν, από αυτήν την ημερομηνία και έπειτα. Στις 2-1-2021 βέβαια η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέο σκληρότερο lock down αλλά η ηγεσία της ΑΑΔΕ και του Υπουργείου Οικονομικών ζουν σε άλλο πλανήτη. Αλήθεια γιατί τόση βιασύνη;

 Η πολιτική ηγεσία, αγνόησε την καθολική απαίτηση τόσο του Επιχειρηματικού Κόσμου, όσο και των λογιστών φοροτεχνικών, που ζητούσαν την προαιρετική λειτουργία της Εφαρμογής myDATA για το 2021.

 Και όχι μόνον αυτό, αλλά ενώ η ΑΑΔΕ είχε τονίσει κατ΄ επανάληψη μέσω των στελεχών της ότι το έτος 2021 η εφαρμογή θα λειτουργούσε πιλοτικά, χωρίς πρόστιμα, σήμερα ανακοινώνει την υποχρεωτικότητα της Εφαρμογής, από 01-04-2021.

Η πολιτική Ηγεσία και η ΑΑΔΕ, οφείλουν πρώτα να δημοσιοποιήσουν την μελέτη σκοπιμότητας της Εφαρμογής των myDATA και τα οφέλη αυτής, όπως κατ΄ επανάληψη έχει ζητηθεί. Γιατί δεν την δημοσιοποιούν❓ Μήπως τελικά η Πολιτεία απ’ όλη αυτή τη διαδικασία δεν έχει να αποκομίσει κανένα όφελος❓

 Οφείλουν να απαντήσουν, αν έχουν δώσει λύση  στα προβλήματα εφαρμογής στους διάφορους Επαγγελματικούς κλάδους (π.χ. Τουρισμό). 

 Επίσης Οφείλουν να εξηγήσουν το γιατί δίνονται κίνητρα μόνο σε όσες επιχειρήσεις επιλέξουν την διαβίβαση μέσω Παρόχων και όχι στο σύνολο των Επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως του τρόπου διαβίβασης .Που είναι η φορολογική ισότητα μεταξύ των επιχειρήσεων και των πολιτών όπως πρεσβεύει το Σύνταγμα; Είναι δυνατόν να υπάρχει αυτός ο ιδιότυπος εκβιασμός προς τις επιχειρήσεις  από την ελληνική πολιτεία; Τι εξυπηρετεί;

 Τέλος οφείλουν να ενημερώσουν την παγκόσμια κοινότητα αυτό που αυτοί γνωρίζουν, πως η χώρα και όλη η Υφήλιος την 01-04-2021 θα έχει επιστρέψει στην πολυπόθητη κανονικότητα.

 Όταν η πανδημία … αναβάλλει ακόμα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ελλάδα δεν μπορεί να μεταφέρει την έναρξη της Εφαρμογής των myDATA; Γιατί άραγε;

 Όταν οι λογιστές -φοροτεχνικοί έχουν το πρώτο τρίμηνο του 2021 ένα Γολγοθά μπροστά τους, με το σύνολο των υποχρεώσεων που πρέπει να υλοποιήσουν εν μέσω της Πανδημίας.

 Ενδεικτικά αναφέρονται:  

➡️ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΠΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ

➡️ ΒΙΒΛΙΟ ΑΔΕΙΩΝ 

➡️ ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ

➡️ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΦΟΡΩΝ

➡️ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ 2020

➡️ ΥΠΟΒΟΛΗ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

➡️ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ

➡️ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ

➡️ ΔΗΛΩΣΕΙΣ COVID (ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ,ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΑ)

➡️ ΜΥΦ 2020

➡️ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ-ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ 

➡️ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ (ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΟΘΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ) .

➡️  ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΠΔ ΑΡΧΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΙΗΤΙΚΩΝ.

➡️ ΜΗΤΡΩΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ.

➡️ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

 Όταν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες αναβάλλουν την έναρξη χρήσης Ηλεκτρονικών Τιμολογίων ( Πολωνία).

Όταν άλλες χώρες τα εφαρμόζουν σταδιακά, ύστερα από διαβούλευση με τον επιχειρηματικό κόσμο (Αίγυπτος), η πολιτική ηγεσία της χώρας μας, εμμένει στην υποχρεωτική έναρξη εφαρμογής των myDATA από 01-04-2021.

Τα ερωτήματα πολλά και κρίσιμα. 

Απαντήσεις από τους αρμόδιους δεν υπάρχουν.

Καλούμε την ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Οικονομικών να ανακαλέσει άμεσα την περίεργη αυτή απόφασή της και να επανέλθει στην πραγματικότητα γιατί προφανώς κάποιοι ζουν σε άλλο σύμπαν. Ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;

Τέλος καλούμε τα πολιτικά κόμματα και τον επιχειρηματικό κόσμο να πάρουν άμεσα θέση για την δυσμενή αλλά και κοστοβόρα αυτή απόφαση για τις επιχειρήσεις.

Θα επανέλθουμε……  

03-01-2021

Η Γραμματεία της ΠΔΣΟ – ΠΑΣΚΟ & Σ.

loading...