FFG(C)-62: Μια σφοδρή επιθυμία για το Πολεμικό Ναυτικό

Όλα εξαρτώνται από το Κογκρέσο…

Το Αμερικανικό Ναυτικό προχωρά τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα των FFG(X) το οποίο εξελίσσεται περισσότερο μετά την επιλογή της σχεδίασης της Ficantieri και την επιλογή του ονόματος για το νέο πλοίο, το οποίο θα είναι “Constellation” εξ’ ού και το FFGC-62.

Παρά το ότι η σχεδίαση έχει επιλεγεί εδώ και αρκετούς μήνες, αυτή δεν έχει επισημοποιηθεί ακόμα και το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωσή της εντός του 6μήνου οπότε και θα ξεκινήσει και η ναυπήγηση του πρώτου πλοίου της κλάσης μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.

Η Ficantieri εξέδωσε εικόνες τις προηγούμενες μέρες με όλα τα μεγέθη που θα έχει το πλοίο, τα συστήματά του, αριθμό πληρώματος, σύστημα πρόωσης κτλ.

Στην εικόνα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε συνολικά όλα τα παραπάνω στοιχεία.

Χαρακτηριστικά φρεγατών FFGC από τη Ficantieri

Τα πλοία κρίνονται ως καλά εξοπλισμένα έχοντας 32 κελιά, χωρίς να γίνεται γνωστή η σύνθεση του φόρτου τους, αν και ο Mk 41 μπορεί να λάβει πληθώρα πυραύλων όπως οι SM και οι ESSM σε 4αδες. Το 57 χιλ. πυροβόλο, κυρίως σε αντιβληματική λειτουργία και υποστήριξη με ελαφρά πυρά, παρ’ ότι θα βοηθήσει το πλοίο στην αεράμυνά του, είναι ένα πυροβόλο που υστερεί σε ισχύ πυρός απέναντι στα μεγαλύτερου διαμετρήματος 76αρια και 5″ ( 127 χιλ.) πυροβόλα που είναι και τα στάνταρ πυροβόλα. Η εγκατάσταση RAM ως CIWS που θα δρα επικουρικά με το 57 χιλ. πυροβόλο ενώ η τοποθέτηση 16 εκτοξευτών για ισάριθμους αντιπλοϊκούς πυραύλους, δίνει μεγάλη ισχύ στο πλοίο σε επιχειρήσεις ASuW (Anti-Surface Warfare). Ο εξοπλισμός συμπληρώνεται από 4 σωλήνες τορπιλών Mk 53 Mod 9.

Το ραντάρ AESA AN/SPY-6(V)3, το οποίο είναι ραντάρ σταθερής διάταξης, όπως είναι η σύγχρονη τάση, αν και το εμπρός πάνελ θα βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη γέφυρα με ότι σημαίνει αυτό χωρίς την ύπαρξη κάποιου ιστού. Αντίθετα ο ιστός που επιλέχθηκε μοιάζει με αυτόν των Arleigh Burke, μία επιλογή ολίγον τι παλαιάς κοπής. Το σύστημα μάχης AEGIS θα έχει ενσωματωμένο το σύστημα ANSQQ-89(V)16, το οποίο είναι ένα σύστημα ανθυποβρυχιακού πολέμου και τέλος η σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου AN-SLQ-32(V)6 SEWIP.

Rendering της FFGC από τη Ficantieri

Το σύστημα πρόωσης CODLAG ( Comdined Diesel-electric & Gas ) είναι μία κλασσική ενδεδειγμένη και αποδοτική λύση συστήματος πρόωσης και φαίνεται ότι η Ficantieri δε θα διακινδύνευε με πειράματα ( σαν αυτό των LCS) οπότε τα πλοία θα έχουν ένα αξιόπιστο σύστημα πρόωσης με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ των πλοίων να αγγίζει τους 46.700 ίππους. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι επιλέχθηκε ο αεροστρόβιλος GE LM2500+G4 για τον οποίο μιλήσαμε εδώ. Ακόμα θα υπάρχουν δύο ηλεκτροκινητήρες και 4 ντιζελοκινητήρες ενώ θα υπάρχει και σύστημα έκτακτης ανάγκης.

Η συνολική εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύς του πλοίου είναι αρκετά μεγάλη, καθώς αυτό είχε τεθεί στις αρχικές προδιαγραφές του διαγωνισμού από το Αμερικανικό Ναυτικό μαζί με επιπλέον χώρους, έτσι ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν μελλοντικά στα πλοία αυτά όπλα που βρίσκονται υπό ανάπτυξη, όπως τα όπλα HELIOS. Το συνολικό εκτόπισμα των πλοίων είναι 6.100 περίπου τόνοι με περιθώριο να προστεθούν ακόμα 500 τόνοι ( υπερ-αρκετοί για οποιαδήποτε προσθήκη/αλλαγή) και το πλήρωμα θα αριθμεί 200 άτομα.

Μακρύς ο δρόμος…

είναι ακόμα για το πρόγραμμα, ώστε αυτό να λάβει σάρκα και οστά, δηλαδή να ξεκινήσει η ναυπήγηση των πλοίων αυτών, καθώς υπάρχει ένα μεγάλο εμπόδιο που ονομάζεται Κογκρέσο. Το Αμερικανικό Ναυτικό την τελευταία 15ετία έχει προβεί σε πολλές λάθος επιλογές, οι οποίες κόστισαν πολύ και δεν απέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι LCS κλάσης Freedom, των οποίων σταμάτησαν οι παραδόσεις λόγο σοβαρού προβλήματος στο σύστημα πρόωσης, των αντιτορπιλικών Zumwalt, τα οποία δεν απέδωσαν κ.α.

Τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα το Κογκρέσο να είναι πολύ καχύποπτο πλέον και να έχει βάλει στο μάτι τις κινήσεις του USN, το οποίο είναι υπό αυστηρό έλεγχο για τα νέα πλοία που προτίθεται να εντάξει σε υπηρεσία τα επόμενα έτη. Παρά το ότι το USN θέλει τα πλοία αυτά να προχωρήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται, το Κογκρέσο θα επιβάλει αυστηρό έλεγχο στο πρόγραμμα και ήδη οι εκτιμήσεις για το τελικό κόστος της πρώτης δεκάδας πλοίων FFGC θα υπερβεί κατά 40% την εκτίμηση του USN, με το συνολικό κόστος να αγγίζει τα 12.3 δις δολάρια για την πρώτη δεκάδα. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει νέος γύρος ελέγχων από το Κογκρέσο στο πρόγραμμα με ότι καθυστερήσεις μπορεί μία τέτοια εξέλιξη να προκαλέσει. Ήδη έχουν δοθεί 200 εκ. στα ναυπηγεία για την κατασκευή των εγκαταστάσεων που απαιτούνται και τη βελτίωση των υπαρχόντων.

Το πλάνο για την ολοκλήρωση της σχεδίασης από τη Ficantieri και το USN της έγκρισής της και τελικά της έναρξης της ναυπήγησης του πρώτου σκάφους, πιστεύουμε ότι δε θα επιτευχθεί μέχρι και το Φθινόπωρο του 2021.

Γιατί αναφέρουμε τα παραπάνω..

Η επίσημη πρόταση που γνωρίζουμε ότι υπάρχει από τις Η.Π.Α. για το πρόγραμμα νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού έχει ως βάση της τις φρεγάτες MMSC της Lockheed Martin οι οποίες είναι μία μετεξέλιξη των LCS κλάσης Freedom. Για τα πλοία αυτά θέσαμε την αρκετά εμπεριστατωμένα την άποψή μας εδώ.

Υπάρχει η άποψη ότι οι Αμερικανοί θα επανέλθουν ίσως με νέα πρόταση στην οποία οι MMSC θα έχουν αντικατασταθεί από κάποια παράγωγο σχεδίαση των FFGC του Αμερικανικού Ναυτικού. Η αλήθεια είναι ότι ο γράφων θα ήθελε πολύ να δει μία τέτοια πρόταση από αμερικανικής πλευράς καθώς οι FFGC θα είναι, όπως όλα δείχνουν και εκτός απροόπτου, εξαιρετικά πλοία με ικανότητες που καλύπτουν τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, θα χρειαστεί να ολοκληρωθεί η σχεδίαση από τη Ficantieri για τις φρεγάτες του USN, πράγμα που δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα και θα πάρει χρόνο. Η ελληνική πλευρά θέλει να έχει επιλέξει τη σχεδίαση που θα αποτελέσει τη νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού μέχρι το τέλος της Άνοιξης, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά από τη στιγμή που οι Τούρκοι έχουν ένα πλήρες πρόγραμμα ναυπηγήσεων που τρέχει.

Το να ολοκληρωθεί η σχεδίαση των FFGC, να ξεκινήσει η ναυπήγηση και ταυτόχρονα η Ficantieri, μέσω των Η.Π.Α., να καταρτίσει πρόταση με τη συγκεκριμένη σχεδίαση, ενταγμένη σε έναν πλήρη φάκελο οικονομοτεχνικής πρότασης με βάση αυτά που θέλει το Πολεμικό Ναυτικό, είναι κάτι που είναι πολύ δύσκολο για να συμβεί σε 5 μήνες αλλά όχι ακατόρθωτο, με την προϋπόθεση οι Η.Π.Α. να θελήσουν να προβούν σε μία τέτοια προσφορά προς την ελληνική πλευρά για να κερδίσουν το πρόγραμμα.

loading...