Ο Elon Musk κοιμάται σε αίθουσα συνεδριάσεων στο Gigafactory του Βερολίνου

Σε μία συνέντευξη του Elon Musk από τον Mathias Dopfner, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο μίλησε για την “επανάσταση” των αυτόνομων οχημάτων και γιατί θέλει να θαφτεί στον Άρη.

Αρχικά, μίλησε για την Tesla. Βλέπει σημαντικές κινήσεις προς την ηλεκτροκίνηση από άλλους κατασκευαστές όπως η VW, αλλά θεωρεί πως ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής θα είναι από την Κίνα, καθώς η χώρα κάνει μεγάλη πρόοδο σε αυτόν τον τομέα. Στο θέμα της αυτόνομης οδήγησης, ξεκαθάρισε πως δε θέλει να πάρει τον έλεγχο της οδήγησης από κανένα. Εξελικτικά όμως, η αυτόνομη οδήγηση θα γίνει σε μερικά χρόνια πιο ασφαλής από έναν άνθρωπο οδηγό, ίσως και 10 φορές πιο ασφαλής. Έτσι, στο μέλλον θα προτιμάται από όλο και περισσότερο κόσμο. Θα υπάρξει όμως ένα επικίνδυνο σημείο μετάβασης, όταν η αυτόνομη οδήγηση θα είναι καλή αλλά θα έχει προβλήματα επειδή οι άνθρωποι θα επαναπαύονται και δε θα προσέχουν στο δρόμο.

Και έπειτα στις 99.9% φορές θα είναι καλή και 1 στις 1.000 δε θα είναι. Χρειαζόμαστε περισσότερα εννιάρια, ας πούμε 99.9999% για να είναι αξιόπιστο.

Ο Musk είναι πεπεισμένος πως φέτος θα πετύχει η Tesla το επίπεδο 5 της αυτόνομης οδήγησης. Η αδειοδότηση βέβαια είναι ένα πολύ διαφορετικό θέμα. Εξήρε την αμεσότητα των Κινέζων, θεωρεί όμως πως η δυσκολότερη αγορά για να πάρει άδειες είναι με διαφορά η ευρωπαϊκή. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει και με το νέο Gigafactory Berlin, όπου οι διαδικασίες για τη μόνιμη αδειοδότηση του εργοστασίου δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

Ερωτηθείς για θέμα των μπαταριών και τις διαθεσιμότητας των ορυκτών που απαιτούνται, αποκάλυψε πως το μεγαλύτερο άγχος του είναι το νικέλιο. Σημείωσε πως απαιτεί από όλους τους προμηθευτές της Tesla να εξορύσσουν ηθικά τα υλικά που χρειάζονται, χωρίς παιδική εργασία ή από καταπιεστικά καθεστώτα. Δεν ανησυχεί για τη μακροπρόθεσμη εύρεση υλικών για παραγωγή μπαταριών, καθώς θεωρεί πως ο φλοιός της Γης είναι πλούσιος σε αυτά.

Στον προσωπικό τομέα, αποκάλυψε πως αυτήν την περίοδο κοιμάται στο υπό κατασκευή εργοστάσιο στο Βερολίνο, σε μία αίθουσα συνεδριάσεων. Παρόλο που είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη, δεν τον ενδιαφέρει να αγοράσει σπίτια. Προτιμά να μένει σε ξενοδοχεία ή να νοικιάζει σπίτια όπου βρίσκεται.

Στην πραγματικότητα δεν έχω σχεδόν καθόλου αντικείμενα με χρηματική αξία, πέρα από τις μετοχές μου στις εταιρίες. Οπότε αν τα πράγματα είναι τεταμένα στη δουλειά, μου αρέσει να κοιμάμαι στο εργοστάσιο ή στο γραφείο. Και προφανώς χρειάζομαι ένα μέρος αν τα παιδιά μου είναι εκεί. Οπότε θα νοικιάσω κάτι. Αλλά τις περισσότερες φορές είμαι μόνος μου και έτσι δε χρειάζομαι κάτι μεγάλο.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, “οπότε χωρίς συλλογή έργων τέχνης, χωρίς ακίνητα, χωρίς άλλα πράγματα που συνήθως σχετίζουμε τους πλούσιους ανθρώπους, πιστεύεις πώς αν τα ξεφορτωθείς όλα αυτά είσαι ένας ελεύθερος άνθρωπος;”, απάντησε:

Ναι ουσιαστικά έτσι είναι. Όπως και ο λόγος που συγκεντρώνω πλούτο, ο οποίος είναι πρακτικά μετοχές της Tesla και της SpaceX. Η μόνη μετοχή σε χρηματιστήριο που έχω είναι της Tesla. Αυτό είναι. Αν η Tesla και η SpaceX χρεωκοπήσουν, θα χρεωκοπήσω και γω. 100%. Γιατί τις έχω λοιπόν; Γυρνώντας πίσω σε αυτό που έλεγα πριν, νομίζω πως είναι σημαντικό για την ανθρωπότητα να γίνει ένας διαστημικός πολιτισμός και ένα πολυπλανητικό είδος. Και θα χρειαστούν πολλοί πόροι για να χτίσουμε μία πόλη στον Άρη. Θέλω να μπορώ να συμβάλω σε αυτό όσο περισσότερο γίνεται. Και αυτό σημαίνει τεράστιο κεφάλαιο.

Θεωρεί την απόκτηση παιδιών πολύ σημαντική για την εξέλιξη της ανθρωπότητας και δεν πιστεύει στον υπερπληθυσμό. Τα παιδικά του χρόνια στη Νότια Αφρική ήταν γεμάτα βία, σε σημείο που κόντεψε να πεθάνει, παρόλα αυτά θεωρεί πως ο άνθρωπος έχει την επιλογή για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει στη ζωή. Είχε την επιλογή να γίνει και αυτός βίαιος για να εκδικηθεί τον κόσμο, αλλά επέλεξε μία άλλη κατεύθυνση και αυτό που τον βοήθησε πολύ σε αυτό ήταν τα βιβλία, ειδικά της επιστημονικής φαντασίας που διάβαζε συνεχώς.

Προειδοποίησε για άλλη μια φορά για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ποιος τη χρησιμοποιεί, ποιος την ελέγχει κι αν χρησιμοποιείται για το κοινό καλό. Στην ερώτηση αν η AI θα υπηρετεί τον άνθρωπο ή το αντίστροφο, ο Musk μίλησε για το σήμερα.

Κάθε φορά που βλέπω ανθρώπους να κοιτούν το τηλέφωνό τους αναρωτιέμαι ποιος είναι το αφεντικό. Οι άνθρωποι νιώθουν πως το κινητό τους ανήκει, αλλά μάλλον πρέπει να αναρρωτηθούν αν αυτοί ανήκουν στο τηλέφωνο. Διαρκώς ανταποκρίνονται σε ειδοποιήσεις. Με κάθε αλληλεπίδραση, πρακτικά εκπαιδεύουμε μία ψηφιακή ομαδική νοημοσύνη.

Χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως μηχανικό πριν από όλα τα άλλα, ενώ θεωρεί πως η γλώσσα της επικοινωνίας ήταν η πιο σημαντική εφεύρεση της ανθρωπότητας. Παρομοιάζει την άμεση ψηφιακή επικοινωνία ως το νευρικό σύστημα της ανθρωπότητας, μιας και με το internet μπορείς να έχει άμεση πρόσβαση σε όλη τη γνώση του κόσμου.

Θεωρεί πως η μεγαλύτερη πρόκληση της ανθρωπότητας είναι να μπορέσουμε να διαχειριστούμε όλη αυτήν την εξελιγμένη τεχνολογία χωρίς να αυτοκαταστραφούμε. “Είναι σαν να δίνεις σε ένα νήπιο μία καραμπίνα”. Έδωσε 4 με 6 χρόνια περιθώριο για να δούμε τους πρώτους ανθρώπους στον Άρη. Σε δύο με τρία χρόνια θα ταξιδέψει και ο ίδιος στο διάστημα. Θέλει να θαφτεί στον Άρη απλά “όχι με πρόσκρουση” όπως σημειώνει αστειευόμενος. Πιστεύει ακράδαντα πως το να γίνει ο άνθρωπος ένα πολυπλανητικό είδος είναι ο μόνος τρόπος να επιβιώσει από μία πλανητική καταστροφή που μαθηματικά θα έρθει κάποια στιγμή. Ελπίζει αυτό το παράθυρο ελπίδας να μείνει ανοιχτό για μεγάλο διάστημα, αλλά στην περίπτωση που συμβεί κάτι σύντομα, πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για αυτό από τώρα. Ακόμα κι αν δεν εξαφανιστεί τελείως ο άνθρωπος μετά από μία τέτοια καταστροφή, οι τεχνολογικές μας δυνατότητες θα υποχωρήσουν σημαντικά και “μπορεί να μη φύγουμε απότομα με ένα μπαμ αλλά να εξαφανιστούμε στη λήθη”. Πρέπει να δράσουμε τώρα που μπορούμε.

loading...