Πρόεδρος του DEB στην Θράκη: ¨Όλες οι κυβερνήσεις του ελληνικού κράτους παραβίασαν την συνθήκη της Λωζάννης¨

 Αυτή μας έλειπε τώρα…

Πώς σχολιάζετε το τετελεσμένο γεγονός στα σχολεία της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης και τον πραγματικό σκοπό για την κατάργηση από την Ελλάδα του όρου “μειονότητα” ;

Τσιντέμ Ασάφογλου : Καταρχήν επιθυμώ να καταδικάσω αυτό το περιστατικό. Η Ελλάδα που δεν μπορεί να χωνέψει, εναντιώνεται και λογοκρίνει το δικαίωμα της μειονότητας να αυτοπροσδιορίζεται ως τούρκικη και το δικαίωμα έκφρασης και ταυτότητας, τείνει να παραβλέπει τη συνθήκη της Λωζάνης καταργώντας και την λέξη “μειονότητα”. Επιθυμώ να δηλώσω πως πρόκειται για μία απαράδεκτη προσπάθεια, καθώς μετά την παρέμβαση στο αν είμαστε τουρκική μειονότητα και την μετέπειτα μερική επέμβαση στη θρησκεία μας, τώρα σβήνοντας τη λέξη “μειονότητα” προσπαθούν να μας απομονώσουν. Επιθυμώ να υπογραμμίσω πώς προσωπικά εγώ, αλλά και τα μέλη της μειονότητας δεν βρίσκουμε σωστά αυτά τα μέτρα, που όπως πάντα γίνονται χωρίς να ληφθεί η άποψη της μειονότητας.

Μήπως ή προσπάθεια για μπλοκάρισμα του διεθνούς μειονοτικού στάτους, μετά τα σχολεία περάσει σε μία ευρύτερη διαδικασία ; Ποια η κοινή άποψη των Τούρκων της δυτικής Θράκης σε αυτό το θέμα ;

Τσιντέμ Ασάφογλου : Είμαι της άποψης πως η προσπάθεια για μπλοκάρισμα του διεθνούς status της μειονότητας, μπορεί να εκτραπεί σε ευρύτερη διαδικασία, πάλι χωρίς διάλογο, με δράσεις που μπορεί να είναι κρυφές όπως σε αυτό το παράδειγμα ή και ολοφάνερες. Όλες οι κυβερνήσεις του ελληνικού κράτους ενίοτε προέβησαν σε κινήσεις παράβασης της συνθήκης της Λωζάνης. Σε αυτή την κατεύθυνση πιστεύω πώς είναι και η κοινή γνώμη των μελών της τουρκικής μειονότητας σε αυτό το θέμα. Δυστυχώς εντός του κράτους μηχανισμοί, καθημερινά εφαρμόζουν πολιτική αφομοίωσης και διακρίσεων. Ταυτόχρονα η μειονότητα μας, σε βάρος της οποίας γίνεται προσπάθεια για γλωσσικό και πολιτιστικό διαχωρισμό, κατά την τελευταία περίοδο έχει δεχθεί μεγάλες πληγές όσον αφορά θεμελιώδη δικαιώματα, όπως της εκπαίδευσης, της πίστης και της έκφρασης. Αξιολογώντας αυτό στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μπορούμε να πούμε πώς εμφανίζεται μία μεγάλη παραβίαση δικαιωμάτων.

Σχ. Η παραπάνω συνέντευξη δόθηκε στο “Πρακτορείο Ειδήσεων Κριμαίας” που προφανώς είναι ένα ακόμη “παράρτημα” του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Κάτι σαν το κόμμα DEB δηλαδή…

Φορείς ανίκανοι να πουν οτιδήποτε δεν εγκρίνεται από την “προϊσταμένη αρχή”…

Φορείς που φυσικά και δεν είπαν τίποτε για το περιστατικό με την κατασκοπεία στην Ρόδο…

Η πινακίδα τους μάρανε…

ΠΗΓΗ: Τουρκικά Νέα

loading...