Calcio Storico – Ιστορικό ποδόσφαιρο: Το πιο βίαιο σπορ στον κόσμο. Απίστευτο βίντεο

 Γεμάτοι τατουάζ, γυμνοί από τη μέση και πάνω και φορώντας ύφασμα στις αρθρώσεις τους, γρονθοκοπούν και χτυπούν τους αντιπάλους τους στο χώμα. Οχι δεν πρόκειται για εξέγερση σε φυλακές βαρυποινιτών, αλλά για ένα ετήσιο άθλημα που λαμβάνει χώρα στην Ιταλία.

Το Calcio Storico – ή «ιστορικό ποδόσφαιρο- διεξάγεται κάθε χρόνο στην ιταλική πόλη τηςΦλωρεντίας και είναι ένα άθλημα τόσο βίαιο ώστε, το 1574, ο βασιλιάς Ερρίκος Γ της Γαλλίας δήλωσε ότι ήταν «πάρα πολύ μικρό για να θεωρηθεί πόλεμος αλλά και πάρα πολύ σκληρό για να θεωρηθεί παιχνίδι».

Χωρισμένοι σε δύο ομάδες των 27, οι παίκτες επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν κάθε αναγκαίο μέσο προκειμένου να πάρουν την μπάλα από τους αντιπάλους τους και να σκοράρουν στην άλλη άκρη του γηπέδου. Και όταν λέμε κάθε αναγκαίο μέσο, εννοούμε τα πάντα.

Οι παίκτες προπονούνται όλο το χρόνο, ώστε να είναι έτοιμοι για τον αγώνα, που διαρκεί 50 λεπτά χωρίς διαλείμματα, ακόμη και αν οι παίκτες χρειαστεί να φύγουν σηκωτοί έξω από το γήπεδο με το νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι ομάδες αποτελούνται από τέσσερις τερματοφύλακες και τρεις μπακ, των οποίων η δουλειά είναι να σταματήσουν τις επιθέσεις των παικτών που πάνε να σκοράρουν. Πέντε χαφμπακ παίζουν στο μπροστινό μέρος του γηπέδου, και 15 στέκονται κατά μήκος της κεντρικής γραμμής. Από το πρώτο σφύριγμα αρχίζουν τα κλωτσομπουνίδια και ο αγώνας καταλήγει μάλλον σε ομαδικό ξύλο με τους παίκτες να έχουν ξεχάσει τέρματα και σκορ.

Οσο αστείο κι αν ακούγεται, το παιχνίδι έχει και.. διαιτητή ο οποίος πρέπει να διατηρεί την ειρήνη στο γήπεδο αν και καταλήγει να τρώει κι αυτός ξύλο τελικά.

Η ακριβής προέλευση του Calcio είναι άγνωστη, αν και ένα παρόμοιο άθλημα, διεξαγόταν κάθε Ιούνιο στη Φλωρεντία και ήταν δημοφιλές στους στρατιώτες του ρωμαϊκού στρατού, προτού ακόμα ιδρυθεί η πόλη της Φλωρεντίας. Αν και ήταν πιθανό να υπήρχε πριν από τον 15ο αιώνα, το πρώτο καταγεγραμμένο παιχνίδι έλαβε χώρα το 1530 στην Piazza Santa Croce, παρά το γεγονός ότι η πόλη βρισκόταν υπό πολιορκία από τα γαλλικά στρατεύματα.

Το σύγχρονο παιχνίδι εξελίχθηκε από το 1930, κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της πολιορκίας της Φλωρεντίας και παιζόταν από τέσσερις ομάδες από τις τέσσερις γωνιές της πόλης – Santa Croce σε μπλε χρώμα, Santa Maria Novella με κόκκινο χρώμα, Santo Spirito σε λευκό, και San Giovanni στα πράσινα.

loading...