Brexit «τέλος»: Τα ξημερώματα το Ηνωμένο Βασίλειο ολοκλήρωσε επίσημα την αποχώρηση από την ΕΕ

 Μετά από 48 χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε στις 1:00 τα ξημερώματα Πρωτοχρονιάς, ώρα Ελλάδας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ολοκληρώνοντας την «Οδύσσεια» των πολλαπλών και πολυεπίπεδων διαπραγματεύσεων αποχώρησαν που ξεκίνησαν μετά το ιστορικό δημοψήφισμα τις 23 Ιουνίου 2016.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επισήμως αποχώρησε στις 31 Ιανουαρίου 2020 αλλά επωφελήθηκε από τη λεγόμενη «μεταβατική περίοδο». Με την Πρωτοχρονά έληξε η μεταβατική περίοδος που είχε οριστεί με τη Συμφωνία Αποχώρησης στις αρχές του 2020.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «απίστευτη στιγμή» την έξοδο της χώρας του από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, διαβεβαιώνοντας ότι η Βρετανία θα παραμείνει «ανοιχτή, γενναιόδωρη και εξωστρεφής».

Τα πρώτα φορτηγά που έφτασαν στα σύνορα μπήκαν στο ΗΒ και στην ΕΕ χωρίς καθυστέρηση.

Ωστόσο, η ομάδα των πλοίων και λιμένων της Stena Line έγραψε στο Twitter ότι έξι φορτηγά πλοία που ταξιδεύουν από το Holyhead στην Ουαλία προς την Ιρλανδία την Παρασκευή το πρωί έπρεπε να απομακρυνθούν λόγω η σωστών εγγράφων.

Οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν προειδοποιήσει ότι θα υπάρξει κάποια αναστάτωση τις επόμενες μέρες και εβδομάδες, καθώς οι νέοι κανόνες βρίσκονται σε ισχύ και οι βρετανικές εταιρείες προσαρμόζονται στις αλλαγές. Ωστόσο, αξιωματούχοι επέμειναν ότι τα νέα σύνορα είναι «έτοιμα να ξεκινήσουν».

Καθώς οι πρώτοι τελωνειακοί έλεγχοι ολοκληρώθηκαν μετά τα μεσάνυχτα, ο εκπρόσωπος της Eurotunnel John Keefe είπε: «Όλα πήγαν καλά, όλα λειτουργούσαν ακριβώς όπως ήταν πριν τις 11:00».

Σύμφωνα με την Daily Express, η σημερινή είναι μία ημέρα γιορτής: «Δικό μας μέλλον, δική μας Βρετανία, δικό μας πεπρωμένο» ήταν ο  τίτλος της εφημερίδας, η οποία στο πρωτοσέλιδό της έχει τη φωτογραφία μιας βρετανικής σημαίας με τη λέξη «Ελευθερία» γραμμένη πάνω της.

Το Brexit και το εμβόλιο κατά της covid-19 που παρασκευάστηκε στη Βρετανία θα αποτελέσουν “τη βάση για την εθνική ανάκαμψη” το 2021, διαβεβαίωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μιλώντας στην εφημερίδα The Daily Telegraph.

Σε άρθρο της συντηρητικής αυτής εφημερίδας, που τασσόταν υπέρ του Brexit στην οποία έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος ο Τζόνσον, ο Βρετανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε μια χρονιά «αλλαγής και ελπίδας»

loading...