Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της ροδιάς

 Πολλοί ερασιτέχνες καλλιεργητές πιστεύουν ότι η καλλιέργεια της ροδιάς δε χρειάζεται κλάδεμα. Ωστόσο, όταν αφήνεται ακλάδευτο το δέντρο της ροδιάς εμφανίζει πυκνή βλάστηση με μειωμένη καρποφορία. Κλαδεύουμε λοιπόν τις ροδιές για να ενισχύσουμε την παραγωγικότητα των δέντρων και να απολαμβάνουμε πολλά ζουμερά ρόδια κάθε χρόνο.

Στο σημερινό άρθρο για το κλάδεμα της ροδιάς, θα αναφερθούμε στα βασικά είδη κλαδέματος και στην κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε. Ας δούμε αναλυτικά πώς διαμορφώνουμε τα νεαρά δέντρα ροδιάς και πώς γίνεται το κλάδεμα σε μεγαλύτερα δέντρα για να έχουμε πλούσια καρποφορία.

1. Ποια είναι τα βασικά είδη κλαδέματος της ροδιάς;

Υπάρχουν δύο βασικά είδη κλαδέματος για την καλλιέργεια της ροδιάς: το κλάδεμα διαμόρφωσης και το κλάδεμα καρποφορίας. Στα νεαρά δενδρύλλια ροδιάς κάνουμε κλάδεμα διαμόρφωσης για να δώσουμε το κατάλληλο σχήμα και να επιταχύνουμε την είσοδο του δέντρου στην παραγωγή. Σε μεγαλύτερα δέντρα ροδιάς, κάνουμε κλάδεμα καρποφορίας για να επιτύχουμε καλή ανάπτυξη και ικανοποιητική παραγωγή, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.

2. Πότε κλαδεύουμε τις ροδιές;

Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της ροδιάς είναι η περίοδος του χειμώνα, από Δεκέμβριο ως Φεβρουάριο, καθώς αυτή την εποχή το δέντρο της ροδιάς βρίσκεται σε λήθαργο.

Αν και το κλάδεμα της ροδιάς γίνεται τον χειμώνα, συμπληρώνεται με διορθωτικές ελαφριές επεμβάσεις και την υπόλοιπη διάρκεια του χρόνου που περιλαμβάνουν την αφαίρεση παραφυάδων και την αραίωση καρπών.

Προτιμούμε να κλαδεύουμε τις ροδιές σε μέρες σχετικά ζεστές και με ήλιο, αποφεύγοντας τη βροχή και την υψηλή υγρασία. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών.

3. Πώς κλαδεύουμε τα νεαρά δέντρα ροδιάς;

Στα νεαρά δέντρα ροδιάς, κάνουμε το κλάδεμα διαμόρφωσης δίνοντας τους το σχήμα του θάμνου. Με αυτόν τον τρόπο, αξιοποιούμε τη φυσική τάση της ροδιάς για θαμνώδη ανάπτυξη και επιτυγχάνουμε ταχύτερη είσοδο στην καρποφορία, μεγαλύτερη παραγωγικότητα και διευκόλυνση καλλιεργητικών εργασιών.

Συγκεκριμένα, από τον πρώτο χρόνο φύτευσης, την περίοδο του χειμώνα, επιλέγουμε 3 – 5 βασικούς κεντρικούς βλαστούς της ροδιάς με τη μορφή ανοιχτού κυπέλλου, που διαθέτουν ομοιόμορφη κλίση και ανάπτυξη. Παράλληλα, αφαιρούμε προσεκτικά όλες τις παραφυάδες της νεαρής ροδιάς.

Αποφεύγουμε να κόβουμε την κορυφή των επιλεγμένων κεντρικών βλαστών της ροδιάς. Τα κλαδιά που ξεκινούν από τους κεντρικούς βλαστούς και φεύγουν πολύ ψηλά, τα κλαδεύουμε πιο χαμηλά. Με αυτόν τον τρόπο, οι καινούργιοι βλαστοί έχουν πιο πλαγιόκλαδη ανάπτυξη και όχι κατακόρυφη.

Τα επιλεγμένα κεντρικά κλαδιά της ροδιάς, κόβονται στην άκρη μόνο όταν φθάσουν στα τρία μέτρα περίπου ύψος. Άλλωστε αυτό είναι και το επιθυμητό ύψος διαμόρφωσης για τις ροδιές για να έχουν καλή καρποφορία τα επόμενα χρόνια και να συλλέγουμε πιο εύκολα τους καρπούς.

4. Πώς κλαδεύουμε τις ροδιές για πλούσια καρποφορία

Το κλάδεμα καρποφορίας στις ενήλικες ροδιές γίνεται κάθε χρόνο για να εξασφαλίσουμε καλή παραγωγή. Αναλυτικότερα, με το κλάδεμα των δέντρων της ροδιάς έχουμε σαν στόχο τη διατήρηση του σχήματος του δέντρου και στην ανανέωση της καρποφόρας βλάστησης. Παράλληλα, επιτυγχάνουμε καλό φωτισμό και αερισμό μέσα στο δέντρο που βοηθά στην καλύτερη ποιότητα καρπών και στην αποφυγή ασθενειών.

Κατά τη διαδικασία του κλαδέματος της ροδιάς, αρχικά αφαιρούμε τους βλαστούς που μπλέκονται στο εσωτερικό του δέντρου και δυσχεραίνουν το φωτισμό και τον αερισμό του. Απομακρύνουμε τους ξερούς και αδύναμους βλαστούς της ροδιάς, καθώς και τις παραφυάδες που σχηματίζει εκτεταμένα η ροδιά από την βάση του κεντρικού κορμού. 

Στη συνέχεια, κλαδεύουμε τους βλαστούς της ροδιάς που έχουν μεγάλο μήκος, μικραίνοντας το μήκος τους κατά το μισό. Με αυτόν τον τον τρόπο, ενισχύουμε σημαντικά την καρποφορία της ροδιάς. Πάντως, αν χρειαστεί ανανεώνουμε τους γερασμένους κεντρικούς βλαστούς της ροδιάς, κόβοντας τους από την ένωση τους με τον κορμό για να τονώσουμε την ζωηρότητα της βλάστησης. 

5. Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της ροδιάς

Μετά το κλάδεμα, ψεκάζουμε το δέντρο της ροδιάς με βιολογικό σκεύασμα χαλκού για την προστασία από ασθένειες, καθώς και από τις λειχήνες που εμφανίζονται στον κορμό και του βλαστούς της. Επιπλέον, αλείφουμε τις μεγάλες τομές που γίνονται στους κεντρικούς βλαστούς της ροδιάς με ειδική πάστα κλαδέματος.

https://www.mistikakipou.gr

loading...