Η Δύση γεννήθηκε στην Ελλάδα





του Νίκου Καμπάνη.

Κοιτίδα του πολιτισμού είναι η Ελλάδα. Οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι ενέπνευσαν τα πάντα. Από την πολιτική ιστορία και θεωρία, μέχρι τα μαθηματικά, την ιατρική και την τέχνη της σκέψης. Μία ιδέα του παραγωγού Φρίξου Κωνσταντίνου, αναδεικνύει ακριβώς αυτό και εντοπίζει την αξεπέραστη επίδραση του ελληνικού πολιτισμού στα επιτεύγματα του σύγχρονου κόσμου.

Πώς συνδέεται η Ροκ μουσική με την καρδιά της σύγχρονης ιατρικής; Κάθε όχημα που οδηγούμε, κάθε υπολογιστής που χρησι-μοποιούμε, κάθε σκέψη που κάνουμε… τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ανήκει πραγματικά στο παρόν. Αυτή η πρωτοποριακή ιδέα εξετάζει το πώς, ακόμα και η πιο πρόσφατη τεχνολογική ανακάλυψη μπορεί να εντοπίσει το αυθεντικό DNA της στα 2.500 χρόνια και ρίχνει φως στις λιγοστές σκιές που στοιχειώνουν τις βαθύτερες πτυχές της “Δυτικής Σκέψης”.

Οι προσωκρατικοί σχεδιάζουν το σύγχρονο γεωγραφικό σκεπτικό, δημιουργώντας μια γνώριμη σκέψη με την οποία κατανοούμε τον κόσμο σήμερα.

Γνωστοί και ως προσωκρατικοί, αυτοί είναι οι νέοι, ετερόκλητοι και “ημίτρελοι” νατουραλιστές, πλανόδιοι δάσκαλοι και ενθουσιώδεις μυστικιστές. Είναι οι πατέρες του δυτικού πολιτισμού. Άνδρες που αναζητούν μανιωδώς ένα σταθερό και λογικό τρόπο να εξηγούν τον κόσμο. Οι προσωκρατικοί σχεδιάζουν το σύγχρονο γεωγραφικό σκεπτικό, δημιουργώντας μια γνώριμη σκέψη με την οποία κατανοούμε τον κόσμο σήμερα.

Αυτοί, οι σκεπτόμενοι άνθρωποι είναι οι αρχιτέκτονες της διανοητικής επανάστασης που δημιουργεί την πρώτη αληθινή κοσμοπολίτικη και πολυπολιτισμική εποχή της ανθρώπινης εξέλιξης (κλασικός κόσμος), θέτοντας και τα θεμέλια του σημερινού πολιτισμού. Σχεδόν καθετί που μπορεί να ερμηνευθεί για το οτιδήποτε, μπορεί να ανιχνευτεί από αυτούς τους αρχαίους δασκάλους, συμπεριλαμβανομένης της ερώτησης: “Ποιός είμαι;”

Με τη μοναδική και κοινά αποδεκτή τους ανάμειξη, τα προηγμένα μαθηματικά και το βαθύ σκεπτικισμό, οι προσωκρατικοί ανακάλυψαν τα πάντα. Από τα μυστικά της μουσικής αρμονίας μέχρι την κρυμμένη γεωμετρία της φύσης. Ίδρυσαν τους όρους της πολιτικής, της τέχνης, της επιστήμης, ακόμη και την ιδέα του να είσαι ανθρώπινο ον.

Η αρχαία Μεσόγειος είναι ένας καταπληκτικός μεταβαλλόμενος κόσμος. Η δημοκρατία, η πολεοδομία, το θέατρο, η διασκέδαση και η γλυπτική καθοδηγούνται από τη νέα σκέψη και την καινοτομία. Για να κατανοήσουμε την προσωκρατική σκέψη, εισβάλουμε στον κόσμο τους. Εσωτερικές ανακατατάξεις μάς αποκαλύπτουν έναν κόσμο που μας σοκάρει και μας εκπλήσσει. Είναι επικίνδυνος, βίαιος και ασταθής, παραχωρώντας την εξουσία στις ακατανόητες και υπερφυσικές δυνάμεις.

Τι έχουν κάνει, λοιπόν, οι προσωκρατικοί για εμάς;

1. Ο κρυμμένος κόσμος

Από την αρχαία σκέψη μέχρι την τελευταία τεχνολογία στο CERN, διεισδύουμε στα βάθη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Οι προσωκρατικοί είναι εξαιρετικά καινοτόμοι. Ο Δημόκριτος ανακαλύπτει το άτομο, ο Θαλής και ο Εμπεδοκλής, τον περιοδικό πίνακα πολλές χιλιάδες χρόνια πριν τους επιβεβαιώσουν οι σύγχρονοι επιστήμονες και ο Παρμενίδης θεωρίες επιστημονικής φαντασίας σχετικά με το χρόνο και το χώρο. Όλα αυτά μας εκπλήσσουν ακόμα και σήμερα.

2. Μηχανική στο νέο κόσμο

Πώς οι θεωρίες της μηχανικής οδηγούν σε επαναστάσεις της κοινωνικής ζωής και πολέμους; Κατά την ανέγερση του αγάλματος της ελευθερίας αλλά και άλλων κύριων κτιρίων χρησιμοποιήθηκαν πυθαγόρειες θεωρίες. Το τούνελ Γκότθαρντ Μπέιζ (Gotthard Base) οφείλει την ύπαρξή του στον προσωκρατικό Ευπαλίνο, ο οποίος έχτισε ένα μακρύ τούνελ χρησιμοποιώντας μόνο αξίνες. Ο σκεπτικιστής Θαλής αλλάζει για πάντα τις πολεμικές διαμάχες χρησιμοποιώντας μια θρασύτατη τακτική. Χωρίζοντας τον κόκκινο ποταμό και πραγματοποιώντας μία απρόβλεπτη επίθεση στην Περσία. Όλα αυτά τα παραδείγματα δείχνουν πώς η μηχανική αναπτύσσει νέες ιδέες και αντιλήψεις σχετικά με τη σχέση του ατόμου και των πολλών, την πολιτεία, την ιστορία και τη φαντασία.

3. Η γέννηση της Δύσης

Η Δύση είναι για τους περισσότερους, οι καθημερινοί άνθρωποι, η λεπτομέ-ρεια στην καθημερινή δυτική σκέψη. Δεν χρειάζεται κανείς να φτάνει στα άκρα για να πέσει στις προσωκρατικές επιρροές. Είναι παντού, γύρω μας. Πώς κερδίσαμε την έννοια του μυαλού, του σώματος και της ψυχής; Τον ελκυστικό τόνο που έρχεται από το ραδιόφωνο; Η εμμονή μας με τη δίαιτα και τα φάρμακα; Όλα αποκαλύπτονται μέσα από επισκέψεις στο νανοτεχνολογικό, ιατρικό κέντρο με μια στάση στη συμφωνική ορχήστρα της Νέας Υόρκης (σταματώντας για πυθαγόρειο γεύμα). Και τέλος μία επίσκεψη στο συνθέτη Μάικλ Νίμαν (Michael Nyman) εμφανίζει τη δύναμη της πυθαγόρειας μουσικής των σφαιρών, μια όμορφη ένωση φιλοσοφίας, τέχνης και μηχανικής.

https://grtraveller.gr/

loading...