Πόσοι από εσάς γνωρίζετε τι ακριβώς ήταν “το κίνημα του τσαγιού”;

 Η 4η Ιουλίου είναι η ημέρα που όλοι γνωρίζουμε ως την ημέρα Ανεξαρτησίας της Αμερικής από την προηγούμενη σύνδεσή της με την Αγγλία. Πόσοι όμως γνωρίζουν τι ακριβώς ήταν “το κίνημα του τσαγιού”;

Το 1776 μια ομάδα αποίκων ψήφισαν την περίφημη Διακήρυξη στην οποία διακρίνεται η εξής φράση: «Οι Ηνωμένες Αποικίες είναι ελεύθερα και ανεξάρτητα κράτη» αλλά μερικά χρόνια πριν, συγκεκριμένα στις 16 Δεκεμβρίου του 1773, έλαβε χώρα το Κίνημα του Τσαγιού, δηλαδή ο προπομπός του ξεσηκωμού και της επανάστασης από «κάθε δεσμό υποταγής στο βρετανικό στέμμα».

Εκείνη την ημέρα μερικοί μεταμφιεσμένοι Αμερικανοί κατέφθασαν στη Βοστώνη και και πέταξαν τριακόσια σαράντα δύο σεντούκια γεμάτα με τσάι στο λιμάνι Griffin της πόλης, ως αντίδραση στην δυσβάσταχτη φορολόγηση που τους ασκούσε η Βρετανία. Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα, η ζημία θα ανερχόταν στο ένα εκατομμύριο δολάρια, ενώ χρειάστηκαν περισσότεροι από εκατό άποικοι προεκιμένου να αδειάσουν όλη την ποσότητα του τσαγιού.

Η φορολόγηση αρχικά αφορούσε περιορισμένα αγαθά αλλά στη συνέχεια επεκτάθηκε τόσο που στην λίστα συμπεριλήφθηκε και το τσάι που προερχόταν από τις ασιατικές βρετανικές αποικίες και το οποίο ναι μεν έφτανε στις ΗΠΑ χωρίς δασμούς αλλά πωλούνταν σε μεγαλύτερη τιμή.

Η επιλογή του τσαγιού σε αυτή τη συμβολική κίνηση ήταν κάθε άλλο παρά τυχαία αν σκεφτεί κανείς ότι τα αρχικά της λέξης αντιστοιχούν επίσης στις εξής λέξεις “Taxed Enough Already”, ελληνικά: “Αρκετά Φορολογημένοι Ήδη”). Έτσι το τσάι στα νερά της Βοστώνης έγινε η αφορμή να εκφραστεί η επιθυμία του αμερικανικού λαού να ανεξαρτητοποιηθεί από την Βρετανία.

Φυσικά η αντίδραση των Βρετανών ήταν άμεση. Η ρίψη του τσαγιού αποτέλεσε ύβρη για εκείνους αλλά και για το πολυτιμότερο αγαθό τους. Ωστόσο 4.000 Βρετανοί στρατιώτες δεν ήταν αρκετοί προκειμένου να καταπνίξουν τον ξεσηκωμό. Ο πόλεμος μεταξύ των Αμερικανών και των Βρετανών διήρκησε 8 χρόνια και έληξε επίσημα στις 3 Σεπτεμβρίου του 1783, όταν και η Αγγλία παραχώρησε τα εδάφη της στις ΗΠΑ.

Μέχρι και και σήμερα οι Βρετανοί εξακολουθούν να λατρεύουν το τσάι και σαφέστατα το θεωρούν ένα ιδιαίτερα πολύτιμο αγαθό γεγονός που υπογραμμίζεται και από την ιστορία αλλά και από το “Κίνημα του Τσαγιού”.

https://coffee-cup.gr

loading...