Δεν θα ήταν λάθος να αναφερθεί κανείς σε μία νέα σκοτεινή εποχή Μακαρθισμού στις Η.Π.Α.

Με τις απεριόριστες εξουσίες που δόθηκαν στις «Big Tech» να αποκλείουν κατά το δοκούν, ως ανώτατοι δικαστές, όποιους λογαριασμούς χρηστών θεωρούνται ύποπτοι. Δηλαδή τον οποιονδήποτε, τον οποίο είναι σε θέση να δαιμονοποιήσουν και να περιθωριοποιήσουν, χωρίς να ρωτήσουν κανέναν – παίζοντας το ρόλο του Μεγάλου Αδελφού. 

Μπορεί τώρα να θεωρούν οι Δημοκρατικοί στις Η.Π.Α. πως δεν θα τους συμβεί κάτι ανάλογο, ότι είναι ασφαλείς δηλαδή απέναντι σε αυτό το είδος της «εταιρικής βίας», αλλά κάνουν μεγάλο λάθος – αφού τοποθετήθηκαν τα θεμέλια ενός ήπιου φασισμού στη χώρα, ο οποίος δεν θα αργήσει να μετατραπεί σε έναν πολύ πιο ολοκληρωτικό και επικίνδυνο, από αυτόν που φαίνεται σήμερα, πιθανότατα με «αριστερό προσωπείο». 

Στην Ευρώπη τώρα συμβαίνει κάτι ανάλογο, όπου τη θέση των «Big Tech» έχει η βιομηχανική ελίτ που κυβερνάει τη Γερμανία – μία διαδικασία που ξεκίνησε το 2000 με την πολιτική της φτωχοποίησης του γείτονα, επιταχύνθηκε το 2010 με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους που η ίδια προκάλεσε μέσω της Ελλάδας και ολοκληρώνεται με την κρίση του κορωναΐού. 

Αργά ή γρήγορα η Γερμανία θα καταστήσει όλες τις χώρες υποτελείς της, όπως την Ελλάδα, εγκαθιστώντας δικές της κυβερνήσεις – τις οποίες θα αλλάζει «δημοκρατικά», όταν αντιδρούν στις εντολές της. Ούτε εδώ θα χρειαστούν τανκς στους δρόμους, αλλά η σωστή χρήση των οικονομικών όπλων που διαθέτει – απέναντι στα οποία δεν θα μπορεί να αμυνθεί καμία χώρα.

Βασίλης Βιλιάρδος

loading...