“Κόβει χρήμα” η νέα υπουργός Οικονομικών -Γιατί οι ΗΠΑ αποδυναμώνουν το δολάριο;

 Το επόμενο έτος, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, θα αποδυναμωθεί κατά 10-20% έναντι των κύριων αποθεματικών νομισμάτων

Ονέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να συνθέτει το παζλ για την ομάδα του. Η αμερικανική Γερουσία με πλειοψηφία ενέκρινε την υποψηφιότητα της επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών, της Janet Yellen, η οποία διετέλεσε 15η Πρόεδρος της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας από το 2014 έως το 2018

Στον οικονομικό κόσμο, η Janet Yellen θεωρείται “σοβαρός χρηματοδότης, όχι λαϊκιστής”. Είναι παντρεμένη με τον George Akerlof, νικητή του βραβείου Νόμπελ στα Οικονομικά για την ανάλυση των αγορών του με ασύμμετρες πληροφορίες.

Η Γέλεν ήταν οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου Κλίντον, και εργάστηκε επίσης για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Fed – πρώτα στο Διοικητικό Συμβούλιο, και στη συνέχεια, κατά την περίοδο του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Αποθεματικού Συστήματος.

Στην πραγματικότητα, η ψηφοφορία στη Γερουσία για την Yellen ως νέα επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ήταν μάλλον τυπική διαδικασία αφού κανείς δεν αμφισβήτησε το διορισμό της. Την παραμονή, ανακοίνωσε ήδη τα κύρια σημεία της οικονομικής της στρατηγικής.

Εν ολίγοις, η Yellen πρόκειται να “παίξει” με την αποδυνάμωση του δολαρίου και θα συνεχίσει να πλημμυρίζει την αμερικανική οικονομία με χρήματα (κατά τη διάρκεια της επιδημίας έχουν ήδη ξεπεράσει ένα τρισεκατομμύριο δολάρια).

Είναι αλήθεια ότι η Yellen υπόσχεται όχι μόνο να τυπώσει δολάρια, αλλά να ενεργήσει με “μηχανισμούς αγοράς”, οι οποίοι θα πρέπει να περιέχουν πληθωρισμό.

Ωστόσο, το δολάριο θα συνεχίσει να χάνει. Το επόμενο έτος, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, θα αποδυναμωθεί κατά 10-20% έναντι των κύριων αποθεματικών νομισμάτων. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το δολάριο υποτιμήθηκε το 2020.

Ακόμη και λίγα λεπτά στην τιμή του δολαρίου είναι ένας ολόκληρος κατάλογος συνεπειών για την παγκόσμια οικονομία. Το κυριότερο είναι η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές των πρώτων υλών – από σιτηρά και μεταλλεύματα έως πετρέλαιο και φυσικό αέριο – θα είναι υψηλές φέτος. Σε κάποιες χώρες που έχουν συνδεδεμένο το νόμισμά τους με το αμερικανικό δολάριο η κίνηση αυτήν μπορεί να έχει επιπτώσεις στην πλευρά των εσόδων του προϋπολογισμού και της βιομηχανίας.

Αλλά η υποβάθμιση του δολαρίου είναι μόνο μέρος των σχεδίων της Yellen. Ήδη μεσοπρόθεσμα, θα ξεκινήσει, αντίθετα, μια πορεία ενίσχυσης. Το 2022, η Fed αναμένεται να αυξήσει το προεξοφλητικό επιτόκιο, το οποίο θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να προεσλκύσουν επενδυτές με χρήματα από αναπτυσσόμενες χώρες, όπως πχ της Ουκρανίας.

Κατά τα λοιπά, η Janet Yellen πιστεύει ότι οι εισφορές στον προϋπολογισμό θα τονώσουν την εγχώρια κατανάλωση, η οποία θα εξομαλύνει τους κινδύνους χρέους. Δεύτερον, το δηλωμένο επιτόκιο για την αποδυνάμωση του δολαρίου. Αυτό θα πρέπει να παρέχει επιπλέον ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για αμερικανικά προϊόντα στις εξαγωγικές αγορές. Συγκεκριμένα, θα τους επιτρέψει να ανταγωνιστούν πιο ενεργά με προϊόντα από την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην πραγματικότητα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ άρχισε να χρησιμοποιεί αυτήν την τεχνική υπό το καθεστώς Τραμπ. Το 2020, το δολάριο έχασε περίπου το 10% της αξίας του, και, όπως λένε οι οικονομολόγοι, από πολλές απόψεις το αμερικανικό νόμισμα «μειώθηκε» τεχνητά.

Η Yellen, ωστόσο, φέρεται να προτίθεται να ενεργήσει αποκλειστικά σε παράγοντες της αγοράς. Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα διασφαλίσει επίσης ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν “χειραγωγούνται” από άλλες χώρες.

“Οι ΗΠΑ δεν αναζητούν ένα πιο αδύναμο νόμισμα για ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η αξία του δολαρίου ΗΠΑ θα πρέπει να καθορίζεται από την αγορά. Οι προσπάθειες άλλων χωρών να χειραγωγήσουν τεχνητά τις συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι απαράδεκτες”, δήλωσε η Γιέλεν σε πρόσφατη ομιλία της.

Το κύριο πράγμα που πρέπει να κάνει τώρα η Yellen είναι η οικονομική στήριξη για την εκπλήρωση των εκλογικών υποσχέσεων του Μπάιντεν, ιδίως την υποστήριξη των αμερικανικών επιχειρήσεων στην πανδημία (οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη εγκρίνει ένα οικονομικό πρόγραμμα να ξεπεραστούν οι συνέπειες της επιδημίας για σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο δολάρια).

Με απλά λόγια, η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να πλημμυρίζει με χρήματα. Αυτό, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές φέτος θα οδηγήσει σε μείωση του δείκτη δολαρίου έναντι των μεγάλων παγκόσμιων νομισμάτων κατά 15-20%. Σύμφωνα με άλλες προβλέψεις, το δολάριο θα υποτιμηθεί κατά 10-15%.

 

“Το ευρώ μπορεί να ενισχυθεί έναντι του δολαρίου έως τα 1,25 (τώρα 1,22 – Ed )”, εκτιμάται.

 

Από το 2021 η στρατηγική θα αλλάξει.

 

Μετά την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προσελκύσουν κεφάλαια από έξω. Ο Μπάιντεν θα χρειαστεί χρήματα για να εφαρμόσει μια σειρά από κοινωνικά προγράμματα, ιδίως, όπως θέλει να κάνει την τριτοβάθμια εκπαίδευση προσβάσιμη στους φτωχούς, κάτι που απαιτεί δισεκατομμύρια δολάρια. Υπάρχουν και άλλα φιλόδοξα προγράμματα. Επομένως, πιθανότατα, από το 2022, θα ξεκινήσει η πολιτική προσέλκυσης κεφαλαίων στις ΗΠΑ – το επιτόκιο της Fed θα αυξηθεί, το οποίο θα τραβήξει χρήματα από τις αναπτυσσόμενες χώρες για επενδυτές.

Βραχυπρόθεσμα, θα είναι πιο κερδοφόρο να διατηρήσουμε τις αποταμιεύσεις σε ευρώ , συνιστούν οι οικονομολόγοι.

Η Ευρώπη έχει ήδη εισέλθει σε αρνητικά επιτόκια, ουσιαστικά δεν υπάρχει χώρος για αποδυνάμωση του ευρώ, εκτιμούν οι αναλυτές και υποστηρίζουν πως αυτό θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να μειώσουν το εμπορικό έλλειμμα και να ενισχύσουν τη θέση τους στις παγκόσμιες εξαγωγικές αγορές.

loading...