Γερμανικό Σήριαλ Ναβάλνι- Νόβιτσοκ Νέο Επεισόδιο Όταν Το ΘΥΜΑ Επιστρέφει στον Τόπο του Εγκλήματος

Βryan Fidgerald, Fort Rus, 

[«Ο Αλεξέϊ Ναβάλνι, Ρώσος επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν», κατά την Ντώυτσε Βέλλε (μεταπολεμική μετεμψύχωση του Σταθμού του Βερολίνου επί Γκαίμπελς) επέστρεψε στην Μόσχα , μετά την προ πολλών εβδομάδων αποθεραπεία του στην κλινική Charité του Βερολίνου από δηλητηρίαση στην Ρωσία, σε απόπειρα δολοφονίας του με την θανατηφόρο ουσία Νόβιτσοκ, και κατά την άφιξη του φυλακίστηκε, για την έκτιση ποινής που του είχε επιβληθεί προ της απόπειρας κατά της ζωής του. Ο Γερμανός υπουργός των Εξωτερικών κ. Μάας ζήτησε την άμεση αποφυλάκισή του. Λήγει προφανώς έτσι η πρώτη σειρά του γερμανικού σήριαλ Νόβιτσοκ-Ναβάλνι, με την πρωτοφανή αντιστροφή αστυνομικού δόγματος και την επιστροφή του θύματος στον τόπο του εγκλήματος και των «δολοφόνων του!]

Mετάφραση/εισαγωγή Μ.Στυλιανού

Charité, μια γερμανική κλινική με ιστορία και συναρπαστικό μητρώο.

Στις 17 Δεκεμβρίου 2020, ο δήμαρχος του Χαρκόβου, Γκενάδι Κερνς πέθανε ενώ ήταν υπό τη φροντίδα της κλινικής Charité του Βερολίνου – από τα παλαιότερα νοσηλευτικά ιδρύματα στη Γερμανία, και το οποίο υπάρχει από τις αρχές του 18ου αιώνα. Από τους πιο αμφιλεγόμενους πολιτικούς της Ουκρανίας και επιχειρηματίας με εγκληματικό παρελθόν, ο Κερνς ήταν ένας πολιτικός ανεμόμυλος.. Ο λαός του Χαρκόβου τον αγαπούσε παρόλα αυτά, με τον Κερνς να συγκεντρώνει πάνω από το 60 τοις εκατό των ψήφων στις δημαρχιακές εκλογές του 2015 και του 2020, κερδίζοντας πάντα στον πρώτο γύρο. Μολονότι ο Κερνς υποστήριξε το Ουκρανικό πραξικόπημα το 2014, πολλοί τον κατηγόρησαν για φιλορωσικά αισθήματα. Μεταξύ των πολλών εχθρών του ήταν ο νυν υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας ΄Αρσεν Άβακοφ, ο περιφερειακός κυβερνήτης του Χαρκόβου Ιγκόρ Μπαλούτα, καθώς και εθνικιστές και “φεντεραλιστές”. Πάντως ο Κερνς κατάφερε να διατηρήσει την ισορροπία του στην επισφαλή σκηνή της ουκρανικής εσωτερικής πολιτικής, αν και όχι χωρίς απώλειες.

Η προτίμηση του για έναν υγιεινό τρόπο ζωής σκόνταψε στις 28 Απριλίου 2014, όταν, κατά τη διάρκεια ενός καθημερινού τζόκινγκ, ο δήμαρχος έγινε στόχος απόπειρας κατά της ζωής του. Η σφαίρα του δολοφόνου τρύπησε τον πνεύμονα και το συκώτι του, αλλά οι γιατροί στο Ισραήλ, όπου ο Κερνς μεταφέρθηκε εσπευσμένα την επόμενη μέρα, κατάφεραν να τον σώσουν. Από τότε, ο δήμαρχος του Χαρκόβου είχε καθηλωθεί σε μιαν αναπηρική καρέκλα…

Στις 15 του περασμένου Σεπτεμβρίου , η υπηρεσία Τύπου του δημάρχου του Χαρκόβου επιβεβαίωσε επίσημα ότι είχε διαγνωστεί φορέας του Κορωνοιού. Τα πράγματα πήραν σοβαρή τροπή, δεδομένου του τραυματισμού του παρελθόντος, της αναπηρίας και της ηλικίας του. Αυτό δεν τον εμπόδισε να επανεκλεγεί δήμαρχος της πόλης του από τον πρώτο γύρο. Ωστόσο, φαίνεται ότι στην επιλογή τους για την κλινική Σαριτέ του Βερολίνου ο Kερνς ή η ομάδα συμβούλων του έκαναν ένα μέγα λάθος. Την τελευταία φορά, ο Γκενάντι Κερνς, Εβραίος, σώθηκε από Ισραηλινούς γιατρούς. Αλλά οι γιατροί στην παγκοσμίου φήμης γερμανική κλινική δεν μπόρεσαν… ή δεν θέλησαν να τον σώσουν. Στις 11 Δεκεμβρίου, ο Κερνς υπέστη νεφρική ανεπάρκεια και πέθανε έξη μέρες αργότερα στο κρεβάτι του στο Charité.

Μα καλά, πώς; Η καλύτερη κλινική στη Γερμανία, με ένα εντυπωσιακό ιστορικό θεραπείας σοβαρών παθήσεων, ένα νοσοκομείο που έχει σώσει τις ζωές του Βίκτωρα Γιουσένκο (Προέδρου της Ουκρανίας), της Γιούλιας Τιμοσένκο ( Πρωθυπουργού της Ουκρανίας) και τέλος, του Αλεξέι Ναβάλνι, («επικριτή του Πούτιν», τον οποίο Πούτιν η σύζυγος Ναβάλνι –όπως μετέδωσε η Ντώυτσε Βέλλε- παρακάλεσε τηλεφωνικώς για την άμεση μεταφορά του συζύγου της από την ρωσική κλινική, με ιδιωτικό αεροπλάνο, στην κλινική του Βερολίνου Charité.

αποτυγχάνει να σώσει τη ζωή Ουκρανού (πάλι) δημάρχου που μεταφέρθηκε σε αυτό το ακριβό νοσοκομείο χωρίς καμιά καθυστέρηση; Ο θάνατός του μπορεί τελικά να σπάσει το τείχος σιγής που ανεγέρθηκε για να αποκρούσει την στρατιά των ερωτημάτων σχετικά με αυτή την κλινική και το ρόλο της σε πολιτικά παίγνια.

Παράξενες διαγνώσεις και αποτελεσματική θεραπεία

Ο επαγγελματισμός των γιατρών της κλινικής αναφέρθηκε στο μυθιστόρημα κατασκοπείας «17 στιγμές της άνοιξης» του Yulian Semenov, που αργότερα έγινε τηλεοπτική σειρά με το ίδιο όνομα και έκανε την κλινική Charité γνωστή στη Σοβιετική Ένωση και σε άλλες χώρες. Ένας από τους κύριους χαρακτήρες της σειράς, η χειριστής του ραδιοφώνου Kat, γεννά το μωρό της ακριβώς στο νοσοκομείο Charité, και, παραληρώντας κατά τη διάρκεια του τοκετού, μιλάει κατά λάθος ρωσικά. Ο γιατρός και η νοσοκόμα τότε ήρεμα συζητούν ποιος από τους δύο θα το αναφέρει στην Γκεστάπο…

Προφανώς, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει στην Charité (Ελεημοσύνη) από την πτώση του ναζισμού, με τους γιατρούς σε αυτή την κλινική να βάζουν τη συνεργασία με τις ειδικές υπηρεσίες πριν από το καθήκον τους ως λειτουργών του Ιπποκράτη.

(Σημείωση Μετφρ: Πάντως την διάγνωση για την δηλητηρίαση Ναβάλνι με το πολυθρύλητο Νόβιτσοκ δεν εξέδωσε η κλινική Charité αλλά νοσοκομείο της Wehrmacht,του γερμανικού στρατού!)

-Στην Ουκρανία, η κλινική Charité έγινε γνωστή μετά την παράξενη«δηλητηρίαση» του Βίκτωρα Γιουσένκο για την οποία κανείς δεν κατηγορήθηκε. Τον Σεπτέμβριο του 2004, ο Γιουσένκο, ο οποίος ήταν τότε πρωτοπόρος στην κούρσα για την προεδρία, αρρώστησε και μεταφέρθηκε σε αυτό το γερμανικό νοσοκομείο. Οι φήμες για τη δηλητηρίαση του στροβιλίζονταν, με τους αντιπάλους του Γιουσένκο να κατηγορούνται φυσικά γι’ αυτό. Σύντομα, το πρόσωπο του Γιουσένκο καλύφθηκε με χλωρ-ακμή. Ωστόσο, η δηλητηρίαση τού βγήκε σε καλό, καθώς τα αισθήματα οίκτου και συμπόνιας των Ουκρανών, του εξασφάλισαν , όπως αναφέρθηκε, μιαν αύξηση 4% των ψήφων.

Αλλά οι πολυμαθείς Γερμανοί γιατροί δεν μπόρεσαν ακόμα να ανακαλύψουν τα αίτια της δηλητηρίασης. Οι πιθανές εκδοχές κυμαίνονταν από την ανεπιτυχή επεξεργασία βλαστοκυττάρων έως τα καταχθόνια μέσα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Όσο για τον Γιουσένκο, έδειξε το μεσαίο δάχτυλο στους εσωτερικούς εχθρούς και στο εργαστήριο όπου φέρεται να είχε γίνει το δηλητήριο. Και μόνο το 2009 μια κατά το μάλλον ή ήττον αξιόπιστη εκδοχή εμφανίστηκε, με την δημοσίευση, στην έγκυρη Βρετανική ιατρική εφημερίδα Λάνσετ, μιας μελέτης που απέδιδε την δηλητηρίαση του Γιουσένκο σε διοξίνη (ακριβέστερα στην- 2,3,7,8-τετραχλωροδιβενζοδιοξίνη ή C12H4Cl4O2).

Παραδόξως, οι Γερμανοί επιστήμονες απέτυχαν να κάνουν μια γρήγορη διάγνωση (και μάλιστα αρκετά απλή ). Αλλά αυτό που κάνει την όλη ιστορία ακόμα πιο κωμικοτραγική είναι ότι ο διάσημος Γερμανός καθηγητής τοξικολόγος, στην κλινική Charité, Gilbert Schönfelder, συμβούλευσε τον Βίκτωρα Γιουσένκο να τρώει τηγανητά πατατάκια, τα οποία περιέχουν λίπος που αφαιρεί τη διοξίνη…

Στην περίπτωση της Γιούλιας Τιμοσένκο, μπορούμε να δούμε μια σαφή πολιτική προκατάληψη από την πλευρά των γιατρών της κλινικής Charité. Συνελήφθη το 2011 και καταδικάστηκε «για κατάχρηση εξουσίας». Γνωστή για την ταραχώδη πολιτική της δραστηριότητα, τον υγιεινό τρόπο ζωής και την αθλητικότητα της, η πρώην πρωθυπουργός έσπευσε να αναφέρει τις πολυάριθμες ασθένειες της. Τον Απρίλιο του 2012, οι γιατροί από την κλινική Charité, που κλήθηκαν να εξετάσουν την κατάστασή της, ισχυρίστηκαν ότι είχε μια χρόνια κήλη δίσκου και ότι αυτή η καλά μελετημένη ασθένεια δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά στην Ουκρανία. Επιπλέον, τον Οκτώβριο του 2013, ο επικεφαλής της Charité, καθηγητής Karl Max Einhipl, δήλωσε ότι χωρίς χειρουργική επέμβαση, η Τιμοσένκο δεν είχε καμία πιθανότητα ανάρρωσης.

Απελευθερωμένη από τη φυλακή, μετά την ουκρανική χρωματιστή επανάσταση, η Τιμοσένκο πέρασε τις επόμενες ημέρες περιφερόμενη γύρω από το Κίεβο σε μια αναπηρική καρέκλα, αλλά τα ψηλά τακούνια που φορούσε γρήγορα έγιναν ένα δημοφιλές ανέκδοτο. Η κάποτε κρατουμένη του «καθεστώτος Γιανουκόβιτς» στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το Βερολίνο, όπου μετά από μια σύντομη πορεία φυσιοθεραπείας περπάτησε ξανά.

Η περίπτωση της Τιμοσένκο στην Charité είχε αναμφισβήτητα πολιτικά κίνητρα, αλλά γιατί θα πρέπει οι γιατροί να συμμετέχουν σε μια πολιτική φάρσα και να παίζουν πολιτικά παιχνίδια, δηλώνοντας μια ανίατη ασθένεια μόνο για να την θεραπεύσουν στο άψε-σβήσε; Το ψέμα δεν κάνει καθόλου καλό στην κλινική.

«Αδελφή Θάνατος» και Νόβιτσοκ

Δυστυχώς, το 2020 η φήμη της Charité τέθηκε ακόμη περισσότερο σε δοκιμασία. Εκεί μεταφέρθηκε ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, αφού φέρεται να δηλητηριάστηκε στην Ρωσία, εν πτήση, με το Νόβιτσοκ. Για κάποιο λόγο, κανείς δεν σκέφτηκε το γεγονός ότι ούτε ο Πούτιν ούτε κανείς στο περιβάλλον του δεν ενδιαφερόταν λιγότερο για ένα τέτοιο σκάνδαλο, και ότι ο Ναβάλνι θα μπορούσε να είχε εξαλειφθεί με έναν απλούστερο και πολύ λιγότερο προφανή τρόπο. Και ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες της κλινικής σχεδόν αμέσως αποφάνθηκαν ( ; ; ;)ότι βρήκαν ίχνη της ακαριαία φονικής ουσίας Novichok* – ενός παράξενου και προφανώς απολύτως αναποτελεσματικού δηλητηρίου, το οποίο, σύμφωνα με τις ιστορίες για τη χρήση του, δεν είναι σε θέση να σκοτώσει κανέναν.

Ο Ναβάλνι έγινε έτσι ένας ζωντανός και υγιής μάρτυρας για τη σωτηρία της ρωσικής δημοκρατίας, και οι γιατροί έλαβαν επαίνους από τις ειδικές υπηρεσίες. Φαίνεται ωστόσο, ότι, αν χρειαστεί, ο Ναβάλνι θα έχει και αυτός τη μοίρα του Κερνς, επειδή οι άγιοι μάρτυρες είναι συχνά καλοί όταν είναι νεκροί και έχει λήξει η αποστολή τους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στο ίδιο νοσοκομείο Charité ήταν όπου η Iρένα Μπέκερ, με το παρατσούκλι “Sister Death,” εργάστηκε ως νοσοκόμα και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 2007 για τη δολοφονία πέντε ασθενών, φωταγωγώντας την χρεωκοπία της γερμανικής ιατρικής επιστήμης. Με την ευκαιρία, μόλις σε λίγους μήνες από τώρα αυτή η γυναίκα μπορεί να περπατήσει ελεύθερη, για καλή συμπεριφορά!

Κατά τη διάρκεια της εργασίας της στη διάσημη γερμανική κλινική, η Μπέκερ κυνηγούσε και βασάνιζε τους ασθενείς που δεν της άρεσαν, σκοτώνοντας τους με τη χορήγηση θανατηφόρων δόσεων φαρμάκων. Κάποια στιγμή, ξέχασε ένα άδειο φιαλίδιο του επικίνδυνου φαρμάκου, το οποίο τελικά οδήγησε στη σύλληψή της. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων της είναι ακόμα ασαφής, αλλά αυτό το περιστατικό άφησε πολλά ερωτηματικά σχετικά με την οργάνωση του ελέγχου του ιατρικού προσωπικού στην “καλύτερη” γερμανική κλινική.

Η κατάσταση μόνο με τη περίπτωση Τιμοσένκο δείχνει πώς οι Γερμανοί γιατροί εμπλέκονται σε πολιτικά παιχνίδια και δεν έχουν κανένα ενδοιασμό για την σύνταξη διαγνώσεων για να ευχαριστήσουν τις μυστικές υπηρεσίες. Ο θάνατος του Κερνς, και η αποστολή του στη Γερμανία, αντί του Ισραήλ, εγείρει όμως ακόμη περισσότερα ερωτήματα. Μετά από 15 χρόνια ψεμάτων και παράξενων διαγνώσεων, δεν πιστεύουμε ότι οι συμπατριώτες του θα πιστέψουν ότι πέθανε από φυσικά αίτια.

Αυτό που είναι πάντως σαφές, είναι ότι η ροή των «Πολύ Σημαντικών ασθενών Προσωπικοτήτων» από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες στην κλινική Charité μπορεί να ανακοπεί, επειδή κανείς δεν θέλει να γίνει Μάρτυρας για τη Δημοκρατία και να καταλήξει ξαπλωμένος και ακίνητος σε ένα πεντακάθαρο γερμανικό νεκροτομείο. Ακριβώς αυτό που οι γερμανικές ειδικές υπηρεσίες και οι υπερπόντιοι συνεργάτες τους είναι πραγματικά δύσκολο να προβλέψουν…

*Σημείωση Μεταφραστού: Εδώ ο αρθρογράφος σφάλλεται. Η πρώτη κυβερνητική ανακοίνωση περί Νόβιτσοκ και προφανούς ενοχής του Κρεμλίνου δεν επικαλείτο διάγνωση των γιατρών της κλινικής Charité. Από την επομένη της εισαγωγής του Ναβάλνι στην κλινική αρχίζει το γερμανικό «σήριαλ Νόβιτσοκ», από τις κεραίες της Ντώυτσε Βέλλε ,αρχικά ως υποψία, την μεθεπομένη από την Μέρκελ ως γεγονός –με κλήση της Ρωσίας σε απολογία- αλλά χωρίς πατρότητα διάγνωσης. Μετά πάροδο ημερών προστέθηκε διάγνωση, αλλά στρατιωτικού νοσοκομείου της Wehrmacht. Στην συνέχεια το σήριαλ εμπλουτίζεται με την επιβεβαίωση της γνωμάτευσης από γαλλικά και σουηδικά ιδρύματα και τέλος με επισφράγιση από τον πρόεδρο του Διεθνούς Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων, βαρυνόμενο με καταγγελίες τέως στελεχών του Οργανισμού για συνέργεια σε συκοφάντηση της Συρίας και αμερικανικούς βομβαρδισμούς της για σκηνοθετημένα αεροπορικά πλήγματα κατά Τζιχαντιστών ανταρτών με χημικά.

Σε όλο αυτό το διάστημα διαρκείας μηνών του σήριαλ, συνεχή διαβήματα της Μόσχας να συμμετάσχουν Ρώσοι επιστήμονες στην γερμανική διερεύνηση των αιτίων της ασθένειας του Ναβάλνι εντός αεροπλάνου και με συνοδεία συμβούλων του, έμεναν εύγλωττα αναπάντητες από την κυβέρνηση της κ. Μέρκελ και τον Διεθνή Οργανισμό.

loading...